galéria megtekintése

Teljesen átszabják a budapesti önkormányzati rendszert

Hírösszefoglalónk

Néhány hónappal a választás előtt írják át szabályokat. Kiiktatják a fővárosi képviselők egy részét, ettől lesz "olcsóbb" az önkormányzati választás. Az ellenzéki pártok választási csalástól tartanak és az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz: ennek értelmében a fővárosi közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. Enyhítenének az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, és változhat az ajánlás rendszere is – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Kósa Lajos azt is mondta, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltjének eddig csak Tarlós István jelenlegi főpolgármester neve merült fel. Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

Földi Imre / Népszabadság

Kósa Lajos szavai szerint a tervezett módosítással az önkormányzati választási rendszer egységesítéséről van szó, hiszen így Budapesten is – csakúgy, mint az ország többi településén – olyan testület alakul, amelynek képviselőjelöltjeire személy szerint lehet szavazni. A budapesti átalakítás lényege, hogy a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a fővárosi közgyűlés tagja. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani. Így tehát a listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot – ismertette a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere. A főpolgármester-választás továbbra is közvetlen lesz.

 

Kósa Lajos azt mondta, a változtatások bejelentése előtt konzultáltak ellenzéki frakciókkal, és több javaslatukat is elfogadták, de a parlamenti vita alatt várják további módosító indítványaikat.

Ennyire demokratikus

Rogán Antal szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után. Azt, hogy olcsóbb lesz a szisztéma, azzal magyarázta, hogy mivel a kerületi polgármesterek csak a saját tiszteletdíjukat vehetik majd fel, legalább 23-mal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten. Egyszerűbb is lesz a választás - mert az embereknek csak három szavazólapot kell kitölteniük - és demokratikusabb is – folytatta –, mert a fővárosi közgyűlés innentől kezdve nem a pártok delegáltjaiból fog összeállni, hanem olyanokból, akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek. "Azt gondoljuk, hogy ennek alapján nem lesz például a szocialisták parlamentből kihulló kádereinek a temetője a fővárosi közgyűlés" – fogalmazott a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere.

Összeférnek

A tervezett új rendszert a politikus hatékonyabbnak is nevezte a réginél, mert "a kétszintű fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik szét egymástól, hanem a fővárosi közgyűlés lesz a demokratikus terepe a kerületi és fővárosi érdekek összehangolásának". Mindemellett az országos szintű önkormányzati választási rendszerben is várhatók átalakítások. A tervek szerint enyhítenek az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók, valamint más intézményvezetők is lehetnek majd jelöltek.

Változhat az ajánlás rendszere is, így csökkenhet az ajánlási küszöb a tízezer lakos feletti településeken, ami azt jelenti, hogy például egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármester-jelöltséghez. A főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség az elképzelések szerint – mondta Rogán Antal. Újdonság továbbá, hogy a tízezer lakos alatti, úgynevezett "kislistás" településeken a jelöltek neve nem ábécésorrendben, hanem sorsolás alapján kerül majd a szavazólapra.

Lezavarják

Rogán Antal közölte, az őszi helyhatósági választás megszervezésére már vonatkozó, az önkormányzati választójoggal összefüggő jogszabályok módosítására még pénteken javaslatot tesz a Fidesz az Országgyűlésnek. Jövő héten kezdeményezik, hogy a parlament kezdje el az előterjesztés vitáját, és a javaslatot június közepéig el is fogadhatja a Ház.

Csak a Tarlós

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos kérdésre közölte: a Fidesz főpolgármester-jelöltjének egyedül Tarlós István neve merült fel. Hivatalos döntés azonban még nincs, az legkésőbb július 3-áig születik meg. Ugyaneddig lesz döntés a kormánypárt minden önkormányzatiképviselő- és polgármesterjelöltjéről, illetve azokról is, akiket hivatalosan nem a Fidesz jelöl, de támogat a választáson.

MSZP: Normális?

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Budapest további széttagoltságát erősítené a választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslat. Horváth Csaba újságíróknak azt mondta: ez a legrosszabb javaslat, amit az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány előterjesztett; ezt sem nemzetközi példák, sem az épeszű gyakorlat nem indokolja. Véleménye szerint ez az elképzelés akkor lenne épeszű, szakszerű, ha a polgármesteri tisztségek névlegessé válnának, és a valódi döntések a Fővárosi Közgyűlésben születnének összfővárosi érdekek alapján.

"Minden normális ország normális fővárosában az erősítés és az egységesítés felé haladnak a folyamatok" - fogalmazott az MSZP alelnöke.
Értékelése szerint ez a javaslat arról szól, hogy lesz 23 város Budapestből, hiszen a kerületi polgármesterek valószínűleg erősebben fognak politizálni a helyi érdekekért. Horváth Csaba fontosnak tartja, hogy az őszi önkormányzati választáson a főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségét épeszűen gondolkodó, baloldali vagy liberális politikusok adják, hogy ne szakadjon szét a város.
Hozzátette: egy baloldali városvezetés és egy baloldali többségű polgármesterek tanácsa nem szakítaná szét Budapestet. Lehet látni, hogy a fideszes kiskirályok, komiszárok mit műveltek az elmúlt években - mondta Horváth Csaba.

Együtt-PM: Felmostak Tarlóssal

Az Együtt-PM értelmezésében a Fidesz képviselői pénteken "bejelentették", hogy végképp szeretnék tönkretenni Budapestet és elcsalni az önkormányzati választást - reagált Karácsony Gergely a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatra, amely szerinte végképp tönkretenné Budapestet. Ezt azzal indokolta, hogy a város az elmúlt 25 évben éppen attól a közigazgatási rendszertől szenvedett, amelyikben nem tudott érvényesülni a központi szemlélet, ahol Budapest vezetése a kerületi érdekek foglyává vált. Hangsúlyozta, ha a közgyűlésben nem a budapesti polgárok által közvetlenül választott képviselők ülnek, akkor még inkább ez a tendencia fog érvényesülni. Hozzátette, a javaslat nyomán ráadásul olyan emberek kerülnének a közgyűlésbe, akik egy kerületi választásra készülnek. Kijelentette, hogy a választási rendszer törvényesített választási csalás, mert vannak olyan kerületek, ahol néhány tízezren élnek és vannak olyanok, amelyekben több mint százezren. Egyes kerületek lakosságszáma között körülbelül ötszörös különbség is lehet, ezért a javaslat sérti a választók közötti egyenlőség elvét - hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb lélekszámú budapesti kerületekben - a parlamenti választási eredmények alapján - általában a baloldalnak van többsége. A Fidesz ezért azt a technikát alkalmazza, amit "a parlamenti választásokon is láttunk", amikor a jobboldali választókerületek kisebb népességszámúak voltak, a baloldaliak pedig nagyobbak - emelte ki. Kérdésesnek nevezte, hogy mit szól az indítványhoz Tarlós István főpolgármester, mert a javaslatot "úgy is lehet értelmezni, hogy a fideszes kerületi képviselők most tulajdonképpen felmosták vele a padlót". Emlékeztetett: 2011-ben a főpolgármester még tiltakozott egy ilyen elképzelés ellen. Az Együtt-PM az összes jogi és politikai eszközt felhasználja a tiltakozásához - szögezte le. Arra is kitért, hogy mindent megtesznek annak érdekében is, hogy az Alkotmánybíróság foglalkozzon vele, miközben egy budapesti népszavazás lehetőségét is mérlegelik.

DK: Csalás!

Választási csalásnak értékeli a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteken fővárosi sajtótájékoztatón. A DK az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép - mondta az ellenzéki politikus hozzátéve: azt javasolják az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, hogy tegyék ugyanezt. Kerék-Bárczy Szabolcs kijelentette: a módosítás nem demokratizálná a helyzetet, hanem a polgárok jogfosztásának irányába hatna.

LMP: Mindent visznek

Az LMP szerint sportszerűtlen és megkérdőjelezi a tiszta versenyt, hogy a Fidesz politikusai néhány hónappal az önkormányzati választások előtt akarnak belenyúlni a budapesti választási rendszerbe. Schiffer András társelnök katasztrofálisnak nevezte, hogy a kerületek befolyása megnő a fővárosi közigazgatásban. A kétszintű fővárosi önkormányzás működésre képtelen, a korrupció melegágya és nem alkalmas arra, hogy fejlődjön a főváros - tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy a javaslat alapján a fővárosi önkormányzatban a választói akarat sem tud majd arányos módon érvényesülni, mert azzal szemben "a győztes mindent visz elvét" erősítik fel.

Jobbik: Brutális

A Jobbik szerint minden eddiginél brutálisabban torzítana a Fidesz javára az a budapesti választási rendszer, amelyet a kormánypárt javasol. Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján az alkotmányosság és a demokratikus választások elleni "terroristaakciónak" minősítette az önkormányzati törvény Fidesz által tervezett megváltoztatását. A Fidesz érdeke, hogy a választópolgárok akarata minél kevésbé érvényesüljön a mandátumszámok kiosztásánál - értékelte. Azt mondta: hatalmas népességbeli aránytalanságok lennének egy-egy közgyűlési mandátum mögött, hiszen például az V. kerületben hatszor annyit érne egy szavazat, mint a jóval népesebb XIII. kerületben, s ez alkotmányellenes.

A fővárosi pártvezető az országgyűlési választás szavazatait önkormányzati mandátumokra vetítve kifejtette: a most érvényes rendszerben 13 képviselői hely jutna a Fidesznek, 13 a baloldali összefogásnak, 4 a Jobbiknak és 3 az LMP-nek a Fővárosi Közgyűlésben. Ha megváltoztatják a rendszert, akkor 14 helyet vinne el a Fidesz, 9-et a baloldal, a Jobbik és az LMP pedig be sem jutna - tette hozzá, megjegyezve: a kompenzációs listával ez úgy tolódna el, hogy 18 mandátuma lenne a Fidesznek, 13 a baloldalnak és 1-1 a Jobbiknak és az LMP-nek. A jobbikos politikus bírálta, hogy a tervezett rendszerben a Jobbik kevesebb mandátumhoz jutna, mint a jelenlegiben. Szerinte ennek is a párt ellehetetlenítése az egyik célja, miközben mindvégig konstruktívan végezték fővárosi munkájukat.

Szilágyi György kifogásolta azt is, hogy a választók egy szavazattal két mandátumot adnának, egy polgármesterit és egy közgyűlési képviselőit. Ellentmondásos lenne a képviselők feladata is, mivel például vitás ügyben kérdéses lenne, hogy polgármesteri vagy képviselői mandátumuknak megfelelően szavazzanak-e - folytatta érvelését. Példaként említetette, hogy a belső és a külső kerületeknek más az érdeke a parkolási díjak, az idegenforgalmi adó vagy a dugódíj szempontjából. Kijelentette: ha a kormánypárt végigviszi a törvénymódosítást, akkor az Alkotmánybíróságnak meg kell semmisítenie azt.

Szilágyi György az MTI kérdésére beszélt arról is, hogy a közvetlen főpolgármester-választás intézménye mellett foglalnak állást, arra pedig nyitottak, hogy a feladatok, jogok és kötelességek egész rendszerét megváltoztassák a kétszintű, azaz fővárosi és kerületi önkormányzati rendszerben a jobb működés érdekében.

Liberálisok: Káosz lesz

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Fidesz attól fél, hogy a fővárosi közgyűlésben többségbe kerülne az ellenzék, így törvényalkotással próbálja még az önkormányzati választás előtt bebetonozni hatalmát. A párt határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz még a választások előtt hozzányúljon az önkormányzati törvényhez, és gyökeresen megváltoztassa a fővárosi választási rendszert.

A liberálisok szerint a tervezet a Fidesz minden idők legnagyobb és legnyilvánvalóbb választási csalása, több ponton is alkotmányellenes, és szembe megy a kormánypárt eddig hangoztatott elvével is, miszerint összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői tisztség. A Fidesz terve működésképtelenné tenné Budapestet, állandósítaná a káoszt, hiszen egy ilyen átalakítással megszűnne Budapest egységes város lenni, és irányíthatatlanná válna. Már ma is háttérbe szorulnak a főváros egységes szempontjai a kerületi érdekek mögött, de a Fidesz javaslata a helyzetet tovább rontva 23 városrész laza együttműködésévé teszi Budapest irányítását - írják. Szerintük az is világosan látszik, hogy a Fidesz csökkenteni akarja a főváros vezetésének hatáskörét, így a kormány szabadon államosíthat, kiárusíthat szolgáltatásokat, átrendezhet területeket mindenféle kontroll nélkül. A Liberálisok hangsúlyozzák: pont az ellenkezőjére lenne szükség, mint amit a Fidesz tervez: a fővárost erősíteni, a kerületek hatalmát pedig csökkenteni kellene, mert kisebb bürokráciára és egységesebb Budapestre van szükség.

KDNP: Életszerű

Életszerűnek tartja a Kereszténydemokrata Néppárt azokat a tervezett lépéseket, amelyekkel az önkormányzati választási rendszert módosítaná a Fidesz. A KDNP szerint az, hogy például a települések életében fontos szerepet játszó intézmények - kórházak, iskolák - vezetői munkájuk mellett hallathassák hangjuk a képviselőtestületben is, egészen természetes dolog. Az ajánlási küszöb leszállítása pedig lehetőséget ad olyanoknak is ringbe szállni, akik ezt nagyobb stáb híján eddig nem tehették meg - jegyezték meg. A változások következtében remélhetőleg még inkább a személyekre szóló választás irányába mozdul el az önkormányzati választás, amely esetenként egyszerűbb és olcsóbb intézményrendszert eredményezne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.