galéria megtekintése

Az ombudsmannak kellene vizsgálnia a röszkei oszlatást

2 komment


Lencsés Károly

Hivatalból vizsgálja ki az ombudsman a Röszkéhez közeli Horgos2 határátkelőnél végrehajtott tömegoszlatás körülményeit – ezt kéri a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédők úgy vélik, különben soha nem derül fény arra, jogszerű volt-e Terrorelhárító Központ akciója.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) csapaterőben, könnygázzal, gumibottal és viperával támadt rá a határzár frissen megnyitott átjáróján Magyarország területére belépő külföldiek tömegére szeptember 16-án. A rendőrség fellépése nyomán több civil, köztük gyerekek és újságírók is megsérültek – emlékeztet a Magyar Helsinki Bizottság.

A jogvédők szerint az a tény, hogy a napvilágot látott felvételek alapján számos gyermek is kénytelen volt elszenvedni a könnygázt, és hogy több újságíró is arról számolt be, a TEK-esek újságírói mivoltuk ellenére bántalmazták őket, egyértelműen jelzi: az eseménysor alapos kivizsgálására volna szükség. Ennek ellenére az országos rendőrfőkapitánnyal a Zsaru Magazinban közölt interjúból egyértelműen kiderül, hogy a rendőri vezetésnek nem áll szándékéban semmiféle belső vizsgálatot lefolytatni.

A TEK vezetője még ennyit sem közölt az intézkedéssorozattal kapcsolatban. Az akcióról készült videofelvételeket pedig nem hozták nyilvánosságra, noha ezt más intézkedések – például látványos elfogások – esetében rendszeresen megteszik.

 

A civil jogvédő szervezet szerint már csak azért is indokolt az ombudsmani vizsgálat megindítása, mert különben sohasem derül fény arra, hogy jogszerű volt-e az az eljárás, amelynek során több sajtómunkás is kórházi ellátást igénylő sérüléseket szenvedetett, s számos gyermek volt kénytelen a könnygáz hatását elszenvedni. Az alapvető jogok biztosához írott levelében a Helsinki Bizottság utalt arra, szükséges lehet annak vizsgálata is, hogy felmerült-e valamely hivatalos személy által elkövethető vagy katonai bűncselekmény gyanúja.

A röszkei állóháború egyik jelenete
A röszkei állóháború egyik jelenete
Marko Djurica / Reuters

A kedden postázott kérelem 15 pontban tesz javaslatot arra, mit lenne érdemes tisztáznia egy ombudsmani vizsgálatnak. Közte a következőket: miért tűnt el a kordon a kerítésen belülről, és miért vonult vissza a rendőrség a kaputól, s tett-e intézkedéseket a rendőrség annak érdekében, hogy a visszavonulás okairól megfelelően tájékoztassa a tömeget?

A Helsinki Bizottság választ vár arra is, hogy volt-e a TEK-nek hatásköre részt venni a tömegoszlatásban, mert e szerv tevékenységét szabályozó kormányrendelet ilyet nem említ. Az oszlatásnál sor került-e a tömeg előzetes figyelmeztetésére, volt-e biztosítva menekülési útvonal, mi volt a vipera és a gumibot alkalmazásának indoka az általában békés emberekkel és különösen a számos újságíróval szemben? – sorolják a kérdéseket. Azt is szeretnék tudni, megfelelt-e az arányosság és fokozatosság követelményének az oszlatás – figyelemmel arra is, hogy a tömegben nagy számban voltak gyerekek –, s jogszerű volt-e a helyszínen tartózkodó újságírók előállítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.