galéria megtekintése

„Az oktatásra szánt pénzt is ellopták”

14 komment

A közoktatás „reformja” (amely a napokban országos pedagógus-demonstrációkhoz vezetett) többek között azért fulladt kudarcba, mert az átalakításra szánt pénzt ellopták – állítja Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője. A trafikelosztás körüli visszaélések nyilvánosságra hozásával ismertté vált politikus a közelmúlt oktatásfejlesztési pályázatainak átnézése során milliárdos visszaélésekre bukkant; az ügyeket hamarosan átadja a rendőrségnek.

A közoktatás átalakításának van egy olyan értelmezése is, hogy az új tantervekre, tankönyvekre és az egész felfordulásra azért volt szükség, mert a „reformhoz” kapcsolódó, jórészt uniós finanszírozású pályázatokból rengeteg pénzt el lehetett lopni. A teóriáról csütörtökön sajtótájékoztatón beszámoló Hadházy Ákos szerint ezt a feltételezést erősíti számos olyan konkrét projekt, amelyre a vonatkozó beszerzések papírjainak átnézése során bukkant: látható túlárazások, értelmetlen kiadások sokaságát rögzítik a dokumentumok. A szóban forgó témakörre 30 milliárd forintot költöttek az elmúlt években, és az értelmetlenül elfolyt pénz az LMP antikorrupció-felelőse szerint mindenképpen milliárdos nagyságrendű.

A szakértő négy olyan megkérdőjelezhető értelmű nagy programot említett, amelyekre egyenként is milliárdos összegeket költöttek: az átfogó minőségfejlesztésre 3,5 milliárd forintot, a pedagógusképzés támogatására 11,5 milliárdot, a XXI. századi közoktatás nevű csomagra 6 milliárdot, a köznevelési reformok operatív megvalósítása elnevezésű projektre pedig 4 milliárdot fordítottak – ahogyan Hadházy fogalmazott, az eredményt, a megújult közoktatást mindenki láthatja (beszédes adat, hogy magát az oktatási reformkoncepciót 70 ezer forintos napidíjért dolgozták ki).

A pénzeltüntetés legjellemzőbb eszközének az „alibi cégeknek adott alibi megbízások” számítottak. Hadházy Ákos példaként említette azokat a szakértői megbízásokat, amelyek keretében szakértői kapacitásokat vásároltak naponta és szakértőnként 75-80 ezer forintért olyan megfoghatatlan szakterületeken, mint a folyamatmenedzsment (ehhez 1300 napnyi szakértői munka kellett), vagy a tutorálás.

 
Hadházy Ákos egy korábbi sajtótájékoztatón
Teknős Miklós / Népszabadság

Egy egyszemélyes cég, a Merkel Konzulent Zrt. 565 millió forintot kapott szakértői napok vásárlására – a 2015-ben alapított vállalkozással tavaly októberben, a projektzárás előtt két hónappal kötöttek szerződést (nyilván annak a törekvésnek a jegyében, hogy egyetlen fillérnyi uniós támogatást sem hagyunk veszni), egy olyan pályázaton, ahol az előzetesen becsült projektköltség és a legjobb vállalási ár forintra megegyezett. Szinte pontosan ugyanennyi pénzért egy másik cégpárostól is beszereztek szakértői kapacitást.

Hasonlóan jól fizető feladat volt például az érettségi feladatok írása (amire egy alapítvány kapott 21 milliót, de 13 millióért még lektort is fölvehetett a munka ellenőrzésére), vagy a diákok által megírt felmérők beszkennelése is, utóbbi célra évi 11-15 millió forintért béreltek irodát az EMMI Akadémiai úti székházával szemben, magát a számítógépre rögzítést pedig 160 millió forintért végezték el.

Hadházy a sajtótájékoztatón bejelentette: az észlelt visszásságok ügyében feljelentést tesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.