galéria megtekintése

Az MSZP-t kellett volna gatyába ráznia, ehelyett hatalmasat bukott a párt erős embere

Felfüggesztette párttagságát Boldvai László, az MSZP Nógrád megyei elnöke, aki a felesége révén keveredett az offshore-botrányba. Horváth Zsolt volt fideszes államtitkár után Boldvai a második, aki érintett az ügyben.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője kedd délutáni rögtönzött sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Boldvai László felfüggeszti párttagságát. Tóbiás elmondta, személyesen találkozott Boldvai Lászlóval, aki elismerte érintettségét az offshore-botrányban, s áll minden vizsgálat elé. A párttagság felfüggesztése azt jelenti, hogy Boldvainak le kell mondani a párt Nógrád megyei elnöki posztjáról. Megyei közgyűlési tagságát megtarthatja, de innentől független politikusnak számít.

A Direkt36 birtokában lévő dokumentumok szerint Boldvai feleségének, Konti Csillának 2012 novemberében került a tulajdonába egy Szamoa szigetére bejegyzett offshore cég, a Tanka Ltd., amivel a gimnáziumi tanárnő egy számlához is hozzájutott az egyik svájci banknál.

A cégvásárlás napján ugyanakkor más is történt: az új cég számlájára egyből egy 80 millió forintos összeget akartak utalni. Az offshore cégen több százmillió forint ment keresztül. A cégnek volt egy svájci bankszámlája is a Bank Vontobelnél, amely kifejezetten vagyonos ügyfelekre koncentrál, és százmilliós nagyságrendű minimumösszeggel lehet náluk számlát nyitni. (Az offshore-céges dokumentumokat a német Süddeutsche Zeitung újság szerezte meg, és az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró szervezet koordinálásával dolgozta fel 76 ország közel 380 újságírója, köztük a Direkt36 szerkesztősége.)

 

Boldvai László 1994-től 2010-ig volt az MSZP parlamenti képviselője, 1994–1998 között a párt pénztárnoka, ami a párton belül mindig is kulcspozíciónak számított. Nem véletlen, hogy belekeveredett a Tocsik-botrányba,

az ügyészség befolyással való üzérkedéssel vádolta meg

Budai Györggyel, a szabad demokratákkal kapcsolatban álló üzletemberrel együtt. Az első vádirat szerint felszólították az ügyvédnőt, hogy az ÁPV Rt.-től kapott 800 millió forintos sikerdíj egy részét az MSZP és az SZDSZ kasszájába utalja át, amit Tocsik Márta meg is tett. A botrány hatására Horn Gyula akkori miniszterelnök felmentette Suchman Tamás privatizációs minisztert. A több évig tartó perben a bíróság végül felmentette Boldvait és Budait is a vádak alól.

Boldvai mostani bukása azért is kínos az MSZP számára, mert információink szerint Tóbiás József hetekkel ezelőtt felkérte, hogy segítsen a párt nehéz anyagi körülményeinek rendezésében Katona Tamás pártigazgatónak.

Salgótarjánban, de az MSZP budapesti vezetésében is keveseket lepett meg, hogy Boldvai László felesége offshore-ügyleteket bonyolított: a nógrádi városban sokan tényként kezelik, hogy a tisztségeiről és tagságáról a botrány miatt kedden lemondott szocialista politikus vagyonát a matematika-fizika szakos középiskolai tanár, Konti Csilla kezeli, de legalábbis a vagyon nagy része az ő nevén fut. Sokan megemlítették lapunknak, hogy a tanárnő meglehetősen nagy lábon élt, és sosem titkolta, hogy tehetős: luxusautókkal jár be a munkahelyére, s a legújabb divat szerint öltözik. A nógrádi városban évek óta tartja magát az a híresztelés is, hogy pénzük jó részét svájci bankokban tartják, s két fiuk közül az egyik svájci iskolában tanult. Salgótarján frekventált részén 1050 négyzetméteres villát építettek egy háromezer négyzetméteres telken.

Boldvai László
Boldvai László
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Boldvai László az MSZP erős emberének számított Salgótarjánban, és akkor sem lépett hátra egyet, amikor Mesterházy Attila volt pártelnök finoman erre kérte az úgynevezett „nagy öregeket”, köztük a megyei elnököket. A Fidesz valójában neki köszönheti, hogy két cikluson át, 2006-tól 2010-ig jobboldali polgármester vezethette Salgótarjánt: Boldvai László volt az, aki a korábbi népszerű, rendre 60 százalékos választási győzelmeket elkönyvelő baloldali polgármester, Puszta Béla ellenében egy másik baloldali jelöltet, Dóra Ottót támogatta. Puszta azonban nem hagyta magát, elindult független jelöltként, ami megosztotta a baloldali szavazókat és lehetőséget adott a fideszes Székyné Sztrémi Melindának a győzelemre.

Dóra Ottó a 2014-es győzelme után tanácsadónak kérte fel Boldvai Lászlót, állítólag havi félmillió forintos fizetésért. Fekete Zsolt jelenlegi szocialista polgármester, aki Dóra 2015 őszén bekövetkezett halála előtt az alpolgármesteri teendőket látta el, lapunknak azt mondta: erre a munkakapcsolatra nem volt rálátása, ő a szociális ügyekért felelt akkoriban, míg Boldvai fejlesztési és városüzemeltetési ügyekben látta el tanácsokkal az akkori városvezetőt. Fekete Zsolt azonban már nem tartott igényt Boldvai tanácsaira: miután idén februárban nagy fölénnyel polgármesterré választották, azonnal szerződést bontott Boldvaival. A kampányban sem kért a segítségéből, noha a volt pénztárnok felajánlotta szolgálatait.

Megkérdeztük Fekete Zsoltot, mi volt az oka ennek a hűvös bánásmódnak. Azt felelte, ő egy másik, fiatal csapattal képzelte el az együttműködést, s a városházán azóta is ez a csapat veszi körül, nem foglalkoztat külsős tanácsadókat. – Az én elvem az, hogy mindenkivel meg kell próbálni együttműködni és kompromisszumokat kötni Salgótarján érdekében, s

a várospolitikának háttérbe kell szorítania a pártpolitikát. Boldvai László más álláspontot képviselt

– fogalmazott Fekete Zsolt.

A volt pártpénztárnok lemondása alaposan meglepte a salgótarjáni szocialistákat. Huszár Máté, a megyei szervezet alelnöke hívásunk előtt pár perccel a hírportálokról értesült arról, hogy a megyei elnök Boldvai minden posztjáról és tagsági jogviszonyáról lemondott. – Ezek szerint most nincs a pártszervezetnek megyei elnöke? – kérdeztük, mire azt felelte: ezek szerint nincs. Hozzátette: sem alelnökként, sem a város alpolgármestereként nem akarja kommentálni a Boldvai László feleségével kapcsolatos offshore-ügyleteket, ezekről ugyanis nincs semmilyen tudomása, csak a sajtóból értesült róluk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.