galéria megtekintése

Az MSZP a visszarendeződés mellett döntött

15 komment


Bita Dániel

Két éve, amikor Tóbiás József átvette az MSZP vezetését, a pártnak a teljes népességben 10-11 százaléknyi támogatója volt. Most ugyanannyi van. Különösebb magyarázatot nem igényel, hogy miért váltották le a kongresszusi küldöttek.

Tóbiás nehéz pillanatban vállalta a pártelnökséget. Az országgyűlési választás kudarca után azt fontolgatta, hogy kiszáll a politikából. Végül a Mesterházy Attilát elsodró EP-választás után rávették, hogy ne csak maradjon, hanem lépjen előre. Más jelentkező nem volt. Botka László, akit szintén győzködtek, úgy számolt: Tóbiás rendbe szedi a pártot – mindenki a javára írta, hogy jó szervező és nincsenek nagyra törő személyes ambíciói, noha egy politikusnál ez nem feltétlenül erény –, s ha sikerül, ő majd félidőben az MSZP élére áll és meg sem áll a 2018-as győzelemig. Ez nem jött be. A küldöttek most a választmány éléről is száműzték Botkát.

Kettőjük elzavarásán túl azonban nehéz lenne megtalálni a kongresszus vezérfonalát. A helyén maradhatott Gőgös Zoltán, noha úgy tűnt, az új elnököt, Molnár Gyulát támogató fővárosi szocialisták vele a leginkább elégedetlenek. Leváltották viszont a vasárnapi boltzár eltörlése ügyében legalább valamiféle aktivitást mutató Lukács Zoltán alelnököt, aki nem éppen pártszerű sértődöttséggel üzente meg társainak: legközelebb álljon más a kopaszokkal szemben a választási iroda előtt.

Tóbiás és Botka. Váltás ruha
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Molnárt eleinte ugyanazok biztatták, akik két éve Tóbiást: az MSZP korábbi vezetői Lendvai Ildikótól Puch Lászlóig. Ebből nem következik, hogy hallgatni fog rájuk – Tóbiásnak is azt olvasták a fejére, hogy nem tette, éppúgy csak a saját embereire figyelt elnökként, ahogyan Mesterházy. (Pechjére ráadásul részben ugyanazokra.)

Mesterházynak a mostani tisztújításban kulcsszerep jutott. A korábbi pártelnök a két, egymástól legtávolabbi elképzelésekkel rendelkező indulót támogatta: az összefogáspárti Molnárt és a különutas Szanyi Tibort. Taktikai okok mellett ebben személyes indítékok is közrejátszottak. Megromlott a viszonya egykori szárnysegédjével, Harangozó Tamással és Tóbiással is, aki szintén bizalmi embere volt 2014 előtt, úgy érezte, nem tartottak ki mellette. Mesterházy már a 2018 utáni időkre készül, és nem arra, hogy két év múlva egy kormányzó pártot kell átvennie.

A Gyurcsány Ferenc távozása óta a megújulásról beszélő MSZP most a visszarendeződés mellett döntött. Három csúcsvezetője egyaránt az ötvenes évei közepén jár.

Hiller pártelnöke és minisztere volt Gyurcsánynak, Gőgös államtitkár, Molnár Gyula pedig már a kilencvenes évek végén a párt alelnöke. Akkoriban próbálták ráragasztani a magyar Tony Blair nevet, bár a párhuzam ismeretelméleti megalapozása kétséges. Népszerű polgármester volt Újbudán, de kérdéses, hogy az ellene indult és a felmentésével végződő büntetőeljárások mártírt csináltak-e belőle, vagy a választók fejében csak annyi marad meg, hogy gyanús ügyei voltak. Bár a revánsvágy fűtheti, a belső kampányt ismerők nem úgy látták, mintha mindenáron a frontpolitikába vágyna. Jobban fejezi ki magát, mint a nyilvános szereplésein feszengő Tóbiás, aki gondolataiból keveset tudott szavakba és talán még kevesebbet tettekbe önteni. Társadalompolitikai elképzeléseiről viszont jóformán semmit sem tudni, inkább kampányarcnak, mintsem a baloldali politika megújítójának látszik.

Tóbiás nehéz helyzetben vállalkozott az MSZP irányítására, de a békét ígérő Molnár dolga sem lesz könnyebb. Hillerről ellenfelei azt sugdosták, hogy a Fidesz zsebében van, nem véletlenül dicséri a kormány határkerítését. Gőgösről az ellenoldal azt mondogatta, az inszeminációról meggyőzőbben beszél, mint a jogállam helyzetéről, és elnökhelyettesként nem agrárpolitikusra van szükség. Mindez és a szoros eredmény, a nyilvánosság teljes kizárása a kongresszusról együtt sokat elmond az MSZP személyi viszonyairól.

Molnár megválasztásából az következik, hogy az MSZP és a DK valamilyen módon közösen indul a következő választáson. Gyurcsány az új elnök fotóját posztolva már jelezte is: rajta nem fog múlni az együttműködés. A baloldal kisebb pártjai meg eldönthetik, kérnek-e pár befutó helyet ebből az összeállításból, vagy megpróbálnak önállóan életben maradni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.