galéria megtekintése

„Az MSZP egyik utolsó reménységét buktatták meg”

64 komment


Kálmán T. Attila

Elzavarta két csúcsvezetőjét az MSZP a szombati tisztújító kongresszuson: Tóbiás József pártelnöknek és Botka László választmányi elnöknek sem sikerült megtartania pozícióját. Tóbiást Molnár Gyula győzte le, így mától ő vezeti a szocialista pártot, Botkát pedig a korábbi pártelnök, Hiller István nyomta le. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy Tóbiás helyettese, Gőgös Zoltán a posztján maradhat, miután legyőzte előzetesen esélyesebbnek tartott – Molnár Gyulát támogató – kihívóját, Tóth Bertalant, a Baranya megyei MSZP elnökét.

Molnár-Hiller tandem vezetheti a pártot
Molnár-Hiller tandem vezetheti a pártot
Teknős Miklós / Népszabadság

Az eredmény alapvetően igazolta korábbi esélylatolgatásainkat: Molnárt, aki a kilencvenes évek végén volt már az MSZP alelnöke, később a budapesti szervezetet vezette, és nyolc éven át volt XI. kerületi polgármester, egyértelmű esélyesnek kiáltották ki, miután bejelentette indulását. Később azonban a Demokratikus Koalícióval túlságosan megengedő nyilatkozatai miatt nyílttá vált a verseny. Molnár ennek ellenére az első fordulót is megnyerte, míg a másik két kihívó, Harangozó Tamás Tolna megyei MSZP-elnök és Szanyi Tibor EP-képviselő kiesett. A második körben Molnár 176:133 arányban múlta felül Tóbiást.

 

Forrásaink szerint ezzel bevált a Mesterházy Attila fejében elképzelt taktika, amely azt célozta, hogy a vele rossz viszonyban levő Harangozó ne tudjon elegendő protestszavazatot gyűjteni ahhoz, hogy bekerüljön a második fordulóba. Ennek érdekében Mesterházy a békét és együttműködést ígérő Molnár Gyula mellett Szanyit is támogatta, aki hasonlóan radikális változást sürgetett, mint Harangozó. Ha összeadjuk a rájuk az első fordulóban leadott szavazatokat, akkor a „kemény, kritikus hang" több szavazatot kapott Tóbiásnál, bár kevesebbet, mint Molnár, akit számos korábbi pártvezető is támogatott Puch Lászlótól Lendvai Ildikón át Mesterházy Attiláig, ideértve a legnagyobb, fővárosi küldöttség nagy részét is.

Molnár Gyula megválasztásával a szövetségi politikát előtérben tartó szárny győzedelmeskedett, bár az új pártelnök első nyilatkozatában azt mondta: nem szándékozik összeborulni rögvest a DK-val. Hangsúlyozta azonban, hogy az Orbán-kormánnyal szemben egy kihívóra lesz szükség. Vele szemben Szanyi és Harangozó – és Tóbiás is – az MSZP önállóságát propagálta. (Abból sem nehéz következtetést levonni, hogy a szocialista pártot gyakran kritizáló Gyurcsány már gratulált is Facebook-oldalán Molnárnak. Néhány órával korábban még arról írt közösségi oldalán: ha "Horn Gyula élne, akkor a DK tagja lenne". )

Botka leszavazását több szocialista politikus is nagy hibának nevezte, szerintük ezzel kigolyózták az egyetlen lehetséges szocialista miniszterelnök-jelöltet. Ráadásul egy friss Medián-felmérés szerint a szegedi polgármester messze a legnépszerűbb MSZP-s, így a küldöttek a párt egyik utolsó reménységét buktatták meg. Ennek oka az volt, hogy sokak szerint rosszul végezte a választmányi elnöki feladatokat, a testületnek nem jutott szerep a párt irányításában. Más poszton viszont szívesen látnák. Botka maga is úgy fogalmazott, hogy továbbra is a 2018-as győzelemért dolgozik, de konkrétumokkal ezúttal sem szolgált. Árulkodó volt azonban, hogy azt mondta: a szegedi polgármesterséget tartja a legfontosabb tisztségének.

Tóbiás és Botka, a két elzavart vezető
Tóbiás és Botka, a két elzavart vezető
Teknős Miklós / Népszabadság

A választmány élére az a Hiller István került, akit a belső kampányban sokan azért támadtak, mert megengedően nyilatkozott az Orbán-kormány migrációs politikájáról, a kerítésépítésről. Ő azt mondta, stratégiai kérdésekkel szeretne foglalkozni.

A tisztújítás a frakcióban is folytatódik, miután Tóbiás jelezte, hogy leváltása után a képviselőcsoport élén sem kívánja folytatni. Itt azonban biztosan nem Molnár Gyula követi, mivel ő nem parlamenti képviselő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.