galéria megtekintése

Az EU-tagság lehet Paks ára

34 komment


Hargitai Miklós

A paksi bővítés ügyében az Európai Bizottság előtt zajló eljárások közül a tiltott állami támogatás kérdésében formálódik a megegyezés, a beruházási tender elmaradásával kapcsolatban viszont egyelőre nincs meg az a jogi konstrukció, amivel a jogsértést meg nem történtté lehetne tenni – értesült a Népszabadság.

Arról, hogy a bővítés uniós engedélyezése kapcsán készül valamiféle egyezség az EU és az Orbán-kormány között, a Figyelő írt először március végén – a hetilap szerint „Jean-Claude Juncker, az Bizottság elnöke informálisan már biztosította a magyar kormányfőt arról, hogy Paks II. zöld lámpát kap Brüsszeltől”.

Lapunk brüsszeli, illetve hazai forrásokból származó információi alapján a helyzet – a beruházást ellenzők, vagyis a hazai társadalom többsége szemszögéből – ennél ma még jobb,

hosszabb távon azonban akár sokkal rosszabb is lehet.


Úgy tudjuk, a tiltott állami támogatás kérdésében az lehet a megegyezés kulcsa, hogy az EB kimondja: a paksi bővítési projekt állami támogatást tartalmaz, majd további hosszas vizsgálódás nélkül rábólint a támogatásra, elfogadva, hogy az nem fogja torzítani a regionális energiapiacot. A nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt viszont már kötelezettségszegési eljárás zajlik, amelyben a Bizottság tavaly ősszel rövid határidőt adott a kormánynak érvei kifejtésére – mint megtudtuk, a magyar álláspont három hónapja Brüsszelben van, és a felek megegyezési szándékára, valamiféle politikai alkura legfeljebb az utalhat, hogy ilyen hosszú idő alatt sem sikerült döntésre jutni.

 

Értesüléseinket részben visszaigazolják az említett eljárásokban ügyfélként is jelen lévő magyar szereplők információi. Amint azt Koritár Zsuzsa, az Energiaklub programvezetője lapunknak kifejtette, az állami támogatás ügyében a Bizottság képviselői a közelmúltban őket is személyesen meghallgatták, úgy tűnt, hogy komolyan veszik a feladatukat. Ugyanakkor utóbb hozzá is eljutottak olyan hírek, hogy az állami támogatás tényének kimondásával születhet valamilyen megállapodás, míg a másik téma, a tender elmaradásának vizsgálata körül hónapok óta teljes hírzárlat van.

Perger András, a Greenpeace illetékese szerint a Bizottság voltaképpen már rögzítette, hogy Paks II finanszírozása állami támogatást tartalmaz, és léteznek szivárogtatások azokról a feltételekről is, amelyek mentén Brüsszel jóváhagyhatná a támogatást

(az atomerőművet leválasztják az MVM-ről, az áram egy részét az állami nagykereskedő helyett a piacnak kell felajánlani).

A tender elhagyása ügyében viszont „nem szivárog semmi”, és a hazai sajtóban fel-felbukkanó pletykák (melyek szerint az Alstom vagy a Siemens beengedése lesz Brüsszel megpuhításának eszköze) Magyarországról erednek, elsősorban a kormányzati vágyakat tükrözik.

A szintén ügyfélként és kezdeményezőként szereplő Jávor Benedek, a PM EP-képviselője a Népszabadságnak megerősítette: információi szerint a tiltott állami támogatás ügyében közel a megállapodás. Ebben el kell majd ismerni az állami támogatás tényét – vagyis azt, hogy Paks II a kormány állításaival szemben sosem térülne meg piaci alapon, veszteségesen fog működni, és az adófizetők pótlólagos befizetéseire szorul –, de a Bizottság jóváhagyja a támogatást. Ahogy a képviselő fogalmazott: a felek deklarálják, hogy ráfizetéses lesz, de az EB beleegyezik, hogy csináljuk, ha akarjuk. Ez azonban még nem a végső szó lesz, mivel a szabályos notifikációs eljárás megkerülése esetén a testület a saját eljárási szabályait is megszegné, ami ellen Jávor „minden lehetséges jogi fórumon” fel fog lépni, és várhatóan Ausztria is az Európai Bírósághoz fordul.

Greenpeace-akció a parlamentnél 2014 októberében
Greenpeace-akció a Parlamentnél 2014 októberében
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A tenderelmaradás kapcsán nincsenek ilyen egyértelmű előjelei a kompromisszumnak. – Egyértelműen sérültek a közbeszerzési szabályok, ezt csak egy nyílt tender kiírásával lehetne utólag orvosolni – állítja a politikus, aki úgy látja, enélkül a 2014-es orosz–magyar szerződést csak akkor lehet jóváhagyni, ha elfogadják, hogy Magyarországra a beruházás megkezdésének időpontjában már nem fognak vonatkozni a teljes jogú EU-tagsággal járó kötelezettségek. Jávor szerint ez többféleképpen is megvalósulhat – a legvalószínűbb a mag- és a periféria-Európa elkülönülése, amelynek során Magyarország csak a lazább gazdasági integrációnak lenne része, természetesen a mai támogatási rendszer nélkül.

– Ha az Orbán-kormányt ebben az ügyben elengedik, azzal Brüsszel gyakorlatilag beárazza Magyarország távozását a jelenlegi uniós struktúrából, és tudomásul veszi, hogy az Orbán-kormány nem kíván a politikai integráció résztvevője lenni

– szögezte le a Népszabadságnak nyilatkozva Jávor Benedek, aki szerint ez a megoldás az elmúlt hónapok fejleményei (leginkább a menekültügyben a magyar kormányzat részéről tapasztalt szolidaritáshiány) alapján sem az EU vezetőitől, sem a kormány szándékaitól nem áll távol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.