galéria megtekintése

Az ENSZ is szembesült az Orbán-rendszer szexizmusával

13 komment


Rab László

A nők elleni diszkrimináció feltárására létrehozott ENSZ-munkacsoport felszólította Magyarország kormányát, hogy „hagyjon fel a nemi alapú megkülönböztetés konzervatív családi értékekre épülő ideológiával történő palástolásával”, és arra sürgetett, hogy a nők hátrányos megkülönböztetését és a nők szerepének megerősítését kezelje önálló problémakörként.

– A nők teljes mértékben háttérbe szorultak Magyarország politikai életében – mondta a világszervezet antidiszkriminációs munkacsoportjának vezetője, Frances Raday, aki május 17-étől 27-ig tett hivatalos látogatást Budapesten, Pécsett, Egerben és Bicskén.

Frances Raday
Frances Raday
Máthé Zoltán / MTI

– A nők a parlamenti képviselők mindössze 10 százalékát alkotják, és a kormány tagjai között egy nő sem található. Ennek hátterében a nők mindent átható, nyilvánvaló sztereotipizálása áll, a politikai vezetők közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy a nők alkalmatlanok a politikai szerepvállalásra, és ragaszkodnak ahhoz, hogy elsősorban a feleség- és anyaszerep való nekik, amit felettébb aggasztónak találok – jelentette ki Frances Raday.

 

A munkacsoport vezetője arra is figyelmeztetett, hogy egyes tankönyvek a nőket szinte kizárólag feleségként vagy anyaként mutatják be, az apákat pedig olykor intelligensebbnek tüntetik föl. Raday említést tett arról az általános iskolai olvasókönyvről, amelyben arra a kérdésre, hogy mit csinál most apa, az a válasz, hogy magyarázza anyának a negyedikes matekfeladatot. Amikor kormányzati szereplőnek ezt szóvá tették, az volt rá a felelet, hogy

ez nem diszkrimináció, hanem humor.

Raday elismerte, több olyan intézkedéssel találkoztak, amelyek megkönnyítik a munka és a családi élet összeegyeztetését (elsősorban nem a szegény, hanem a jómódú családokat támogatják), a kormány azonban a politikáját a nők mint háztartásbeli, háromgyerekes anyák idealizálására alapozza, ezzel pedig lehetetlen dilemma elé állítja a nőket.

Szintén aggasztó, tette hozzá a szakértő budapesti sajtótájékoztatóján, hogy azok a munkanélküli nők, akik nem tudják fizetni társadalombiztosítási hozzájárulást, nem vehetnek igénybe – méhnyakrák vagy mellrák elleni – megelőző szolgáltatásokat.

Súlyos gondok vannak a roma nők oktatásával és munkaerőpiaci integrációjával, e téren kormányzati programra lenne szükség. A szakértőnek jó tapasztalatai voltak a bicskei menekülttáborban, de a határzónában lévő migráns nők és lányok alapvető jogait biztosító intézkedések haladéktalan elfogadására és foganatosítására is sürgette a kormányt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.