galéria megtekintése

Az „emberarcú” fideszesekkel sem tárgyalna a DEKA

28 komment


Hargitai Miklós

Cikkünk írásának idején is zajlik a vita a Demokratikus Kerekasztal (DEKA) első plenáris ülésén arról, hogy mi legyen a szerveződés küldetése. A résztvevők névsorán végigtekintve ebben nem lesz könnyű megállapodniuk.

Arató András, Heller Ágnes, Herényi Károly, Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltjeként induló, Böjte József, Gréczy Zsolt, Iványi Gábor Kovács László volt EU-biztos, Majtényi László, Setét Jenő, Nagy Navarro Balázs és Tarr Béla filmrendező is részt vesz a Demokratikus Kerekasztal nevű (önmeghatározása szerint) „társadalmi, szakpolitikai fórum" első plenáris ülésén.

Iványi Gábor metodista lelkész beszél, mellette Horváth András volt adóhatósági munkatárs, Lovas Zoltán újságíró, Ferge Zsuzsa szociológus a Demokratikus Kerekasztal első plenáris ülésén a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán.
Iványi Gábor metodista lelkész beszél, mellette Horváth András volt adóhatósági munkatárs, Lovas Zoltán újságíró, Ferge Zsuzsa szociológus a Demokratikus Kerekasztal első plenáris ülésén a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán.
Koszticsák Szilárd / MTI

A budapesti összejövetel a Wesley János lelkészképző főiskola épületében zajlik, az MTI tudósítása szerint „ismert baloldali közéleti szereplők" részvételével, a valóságban azonban ennél szélesebb és színesebb a merítés, hiszen például Bodnár vagy Herényi aligha tekinthető baloldalinak. Jellemző momentum ugyanakkor, hogy Bokros Lajos (bár hívták) nem ment el, arra hivatkozva, hogy a rendezvény az ő világnézetétől túlságosan balra áll, és mondjuk Erőss Gábornak, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagjának a létező neoliberalizmust ostorozó, vagy Misetics Bálintak az elmúlt évtizedek szociálpolitikáját egyetlen trendbe foglaló beszéde (benne azzal a kitétellel, hogy a szegényellenes szociálpolitika nem Orbánnal kezdődött) valóban kevéssé tetszett volna az egykori pénzügyminiszternek.

 

A kezdeményezők - Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró - január 16-án jelentették be a kerekasztal létrehozását. Lovas Zoltán közölte, a fórumra több, a „Fidesztől balra álló" pártot is meghívtak; kifogásolta, hogy ezek közül az LMP nem reagált a felkérésre. (Lovas tegnap lapunknak azt nyiltakozta, az LMP megkeresésére idő hiányában nem került sor.)  Azt is mondta: Orbán Viktorral nem kívánnak tárgyalni, szerinte a miniszterelnöknek le kellene mondania, vagy a pártjának tavaszig félre kellene állítania őt.

Hosszas vita bontakozott ki arról, hogy mi is lenne a DEKA valódi küldetése.

Erre vonatkozóan – ahogyan az egyik résztvevő lapunknak megfogalmazta – „nincs határozott irány”, nincs mesterterv. Két fő narratíva merült föl. Az egyik szerint Magyarországon valójában két oldal létezik (a demokrácia barátai és ellenségei – hogy a kettő között szerintük hol a határ, arról sokat elárul, hogy még az „emberarcú fideszesekkel", például Navracsiccsal sem kívánnak együttműködni), és a DEKÁ-nak a demokrácia barátait kell összefognia, akár egy új pártban. A másiknak az a lényege, hogy a meglévő, de program nélkül sodródó baloldali erők számára kell egy új, széles társadalmi támogatottsággal bíró programot alkotni.

– Az ellenzék a Nemzeti Együttműködési rendszerben nem nyerhet választást. Nem a választások megnyeréséről kell fantáziálni, hanem szabad választásokat kell követelni! Ahol az egyik szavazópolgár voksa hatszor annyit ér, mint a másik, ott nincs szabad választás – mondta nagy tapsot arató beszédében Majtényi László volt ombudsman.

- Az alkotmány több, mint egy szöveg. Ha azt mondom, hogy alkotmány és azt mondom, hogy szabadság, akkor szinonimát mondok. Szabadság kizárólag a szabadságból születik.

Az ellenzéki erőknek el kell dönteniük, hogy a NER-en belül akarnak-e működni. Itt nincs mese: vagy, vagy. Vagy rendszerkritika vagy a rendszeren belüli vegetálás. A baloldali ellenzéki pártok elmúlt évben kockázatkerülő magatartást folytattak. Akik változást akarnak, azoknak kockázatkereső magatartást kell folytatniuk.

A meglévő, de program nélkül sodródó baloldali erők számára kell egy új, széles társadalmi támogatottsággal bíró programot alkotni
A meglévő, de program nélkül sodródó baloldali erők számára kell egy új, széles társadalmi támogatottsággal bíró programot alkotni
Koszticsák Szilárd / MTI

Helyreállító alkotmányozásra van szükség. Igazságot kell adni a szegényeknek és a romáknak. Az alkotmány asztalánál ennek a követelésnek ott kell lenni. A másik fontos kérdés: a korrupciót megszüntetni nem lehet. Szorítsuk Magyarországon a korrupciót a skandináv országok szintjére – fogalmazott Majtényi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.