galéria megtekintése

Az állami média két csatornán sugározza a riói olimpiát, de titkolja, mennyiből

1 komment


Bednárik Imre

Az állami média két csatornán, az M4-en és az M5-ön sugározza a ­riói olimpiát, majd augusztus végén utóbbi átalakul ismeretterjesztő-oktatási-kulturális csatornává – értesült a Népszabadság. Az MTVA titkolja az olimpiai közvetítés várható költségeit. Lapunk úgy tudja, hogy az először kalkulált hárommilliárd forintos keretet a felére vágták.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyelőre titokban kezeli a riói olimpiai játékok közvetítésének előkészületeit, azok költségeit. Azt azonban megtudtuk, hogy az állami média az augusztus 5–21-ig tartó sporteseményt két csatornán, az M4 Sporton és az addigra előkészített M5-ön párhuzamosan fogja sugározni. Sok verseny zajlik ugyanis egyszerre, a két kimenet pedig megkönnyíti a szerkesztő dolgát, akinek nem kell majd kizárólagos döntést hoznia a magyar érdekeltségű versenyek sugárzása és a nagy presztízzsel bíró, de hazai induló nélkül zajló viadalok között.

Az M4 stúdiója. Hazai pálya
Az M4 stúdiója. Hazai pálya
Marjai János / MTI

Az ötkarikás játékok befejezése után az M5-öt nem kapcsolják le, hanem átalakul ismeretterjesztő-oktatási-kulturális csatornává. Papp Dániel, az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója a napokban azt mondta: az M5 speciálisabb lesz, mint egy átlagos tudományos csatorna, egyebek mellett iskolai tévésávot és nyelvleckéket is sugároz majd. A műsorhoz a közmédia történelmi dokumentumfilmjeit és természetfilmjeit is fel fogják használni.

 

Ám vissza Brazíliába! Az olimpiára kiküldendő stáb nagyságát és a közvetítés költségvetési keretét firtató kérdéseinkre az állami média egy hónap után csupán azt válaszolta, hogy pontos számadattal még nem szolgálhat, mert az előzetes kalkuláció nem fejeződött be. „Annyi azonban bizonyos, hogy az olimpiai közvetítés sokkal kevesebbe kerül majd, mint amennyit a korábbi kalkulációk mutattak, ennek oka, hogy ahol lehet, költségcsökkentéssel élünk."

Részletekbe nem bocsátkoztak, annyit azonban megtudtunk, hogy az első tervek között csaknem száz munkatárs kiküldése szerepelt televíziós és rádiós műsorvezetőkkel, riporterekkel, vágókkal, MTI-s újságírókkal és fotósokkal. Az volt az elképzelés, hogy a korábbi olimpiákhoz hasonlóan megint lesz helyszíni tévéstúdiója az állami médiának, de ezt végül elvetették.

Információnkat az MTVA is megerősítette, ahogy fogalmaztak: „költségtakarékossági és a sportolók sikeres felkészülésének szempontjait is szem előtt tartó kezdeményezésünknek köszönhetően az MTVA-nak nem lesz a helyszínen stúdiója. Ehelyett, valamint az időeltolódás miatt hazai, modern budapesti stúdióban oldjuk meg az elemzéseket, az értékeléseket".

Úgy tudjuk, hogy az MTVA végül egy hozzávetőleg 50 fős stábot küld Rio de Janeiróba. Az MTVA azt írta, hogy „több szerepkörben bevethető kollégákkal készülünk az olimpiára, akik több platformra is profi szinten képesek tartalmakat készíteni".

A lapunk által megkérdezett gyártási szakemberek szerint egy 100 tagú stáb kiküldése a helyszíni stúdió kialakításával együtt hozzávetőleg 3 milliárd forintba került volna. A felére vágott stábbal és a hazai stúdióval 1,5-1,8 milliárd forintra mérsékelhetők a költségek. Az olimpia alatt az MTVA jelentős, több százmilliós nagyságrendű hirdetési pluszbevételekre is számít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.