galéria megtekintése

„Az a baj, hogy Orbán maga a korrupció”

29 komment


Czene Gábor

Nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció – a Jobbik majálisán Vona Gábor pártelnök alaposan nekiment a Fidesznek.

A belső viharoktól megtépázott Jobbik már április utolsó napján, szombaton megkezdte pártmajálisát az óbudai Hajógyári-szigeten. A folyton felbukkanó árpádsávos és székely zászlóktól eltekintve minden úgy nézett ki, mint egy átlagos népünnepélyen. Folyt a sör, sült a kolbász, a játszótéren gyerekek rohangáltak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az egyik villányi pincészet pavilonja a mérsékelt konzervatív ízlést tükröző „Borgazmus" elnevezéssel csábított fogyasztásra, és akadt olyan iparművész is, aki látott rá esélyt, hogy a tavaszi melegben vevőt talál a széles választékban kínált szőrmekucsmákra.

 

Tüzetesebben megnézve a felhozatal azért elütött kissé a megszokottól.

Mindenfajta turulos meg nagy-magyarországos relikvia mellett Talmudot árultak az egyik pulton.

Az Új Magyar Gárda toborzósátránál egyenruhába öltözött férfiak álldogáltak. (Tisztára úgy hittük, hogy már be vannak tiltva, de ezek szerint mégsem.) A gárdisták elszontyolodottan nézelődtek: bár többször is ellátogattunk arrafelé, senkit sem láttunk, aki felvételre jelentkezett volna.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A szomszédjukban sem volt nagy a tolongás, pedig igazán vonzónak tűnt az ajánlat. „Dögcédula készítés" – jelezte a sátor felirata egy jobbikos címer mellett, miféle exkluzív szolgáltatásra számíthatnak az érdeklődők.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Vona Gábor a közelmúltban közölte, hogy a közelgő tisztújításon megvétózza három alelnök (Apáti István, Novák Előd és Szávay István) indulását. Helyettük jobbikos településvezetőket kért fel: közöttük a déli határnál lévő Ásotthalom polgármesterét, azt a Toroczkai Lászlót, aki a pártelnökkel tartandó fórum felvezetéseként „Ásotthalom végvári küzdelme az invázió ellen" címmel tartott beszámolót.

Toroczkai úgy vélte, hogy Afrikából és Ázsiából potenciálisan még kétmilliárd ember kelhet útra Európa felé. Némelyek talán kolosszális túlzásnak tartják a számot, de – mint többször is hangsúlyozta – szerinte egyáltalán nem az. Kiderült az is, melyik volt Toroczkai László életének legszebb napja. Nem fogják kitalálni: az, amikor Szijjártó Péter bejelentette, hogy a déli határnál kerítés épül. A polgármester elmondta, hogy háza ablakából boldogan nézi a biztonságot jelentő szögesdrótos kerítést.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Vona Gábor érkezését már rengeteg kamera és újságíró várta. A pártelnök nem is hagyta szó nélkül: évek óta szerepel a Jobbik majálisán, de még sosem találkozott ekkora sajtóérdeklődéssel.

A beszélgetés – nem is történhetett másként – a személycserékkel és az elnöki vétóval kezdődött. Előre sejtettük, hogy Vona nem ezt a rendezvényt fogja felhasználni arra, hogy kulisszatitkokat osszon meg a nagyérdeművel. Elismételte viszont, hogy a Jobbik, amely ma már a legnépszerűbb ellenzéki párt, 2018-ban nem elégszik meg a második hellyel, kormányra akar kerülni. A maga részéről a győzelemhez keresett embereket, és ezért esett a választása olyan – szerinte sikeres – polgármesterekre, akik a saját környezetükben már bizonyítottak, többféle választói réteget képviselnek.

Szabadkozott, hogy az Orbán Viktor által favorizált focinyelvet használja,

de úgy érezte, szemléletes a példa: az említett három alelnöktől csupán annyit kért, hogy a csatár posztjáról húzódjon vissza a középpályára. Egy párt vezetőjének a konfrontációt is vállalnia kell, és egyébként is, ha a Jobbik egy ilyen problémával sem képes megbirkózni, akkor nem alkalmas a kormányzásra.

Azóta, hogy megszületett, folyamatos kötéltánc a Jobbik élete – panaszkodott a pártelnök a Jobbikra zúduló állandó támadásokra. Ugyanakkor az erővel szemben erőt kell mutatni, a Fideszt nem lehet szedett-vedett hadakkal legyőzni. A választási siker hármas jelszava így hangzik: remény, erő, hitelesség.

A baloldalra Vona Gábor kevés szót fecsérelt, a Fidesznek ellenben adott rendesen.

Előkerült Rogán Antal is, Matolcsy Györgynél hosszabban elidőzött. Egyetértett az LMP-s Schiffer Andrással, jelesül azzal, hogy ilyen botrányok után egy civilizált országban már rég „elvezették" volna a jegybankelnököt.

Visszatérő téma volt a korrupció. Több száz ember tapsban tört ki, amikor kijelentette: „Nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció." Vona Gábor szerint nemzetbiztonsági kockázattal is jár, hogy a kormányfőt olyanok veszik körül, mint Habony Árpád, Andy Vajna vagy Mészáros Lőrinc, a „nemzet gázszerelője".

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A cigányság is szóba került: egy baranyai település roma polgármestere a faluban uralkodó áldatlan állapotok miatt a Jobbikhoz fordult segítségért. A Jobbik elnöke szerint óriási pusztítás ment végbe a „magyar-cigány együttélésben". A pénzeket látható eredmény nélkül eltüntették. Ami a jegybanknál Matolcsy György, az a cigány közéletben Farkas Flórián. A miniszterelnök azonban egyikük kezét sem akarja elengedni.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Nem is várható javulás, ha a társadalom azt látja, hogy mindenki lop – mondta Vona. Ha a Jobbik kormányra kerül, és „semmi mást nem csinál, csak nem lop, akkor már többet tett, mint az elmúlt huszonhat év alatt bárki".

Kíváncsiak voltunk, hogy a jelenlévők milyen kérdéseket tesznek fel Vona Gábornak, de a közönség nem kapott szólási lehetőséget. Talán majd legközelebb.

Most Hegedűs Lorántné van soron

Vona Gábor megerősítette lapunknak, hogy Hegedűs Lorántné alelnöki indulásával szemben is vétót emel. Személyesen még nem tudtak beszélni. „Külföldön tartózkodott, nemrég tért vissza, hétfőn fogok találkozni vele” – mondta a pártelnök a Jobbik majálisán tartott fóruma után. Hegedűs Loránt református lelkész felesége parlamenti képviselő, de – eltérően a másik három megvétózott jobbikostól – jelenleg nem tagja az elnökségnek.

Vona Gábor közlése szerint az eddig nyilvánosságra került neveken kívül nincs más politikus, akinek megválasztását szeretné megakadályozni. Jól felépített kommunikációs stratégia helyett esetlegesen alakultak az események. Arról, hogy a pártelnök kiket készül kigolyózni, egy bátonyterenyei jobbikos netes bejegyzése adott hírt. A kérdésre, nem érzi-e úgy, hogy hibát követett el, Vona kijelentette: „Nem én követtem el hibát, nem tőlem szivárgott ki az információ”. Annak ő sem örül, ahogyan a sajtó tálalta az történteket.

Apáti István és Szávay István végül visszalépett az alelnökségtől, Hegedűs Lorántné – Novák Elődhöz hasonlóan –a vétó ellenére sem gondolta meg magát. „Kedves Magyar Testvéreim! A sokfelől kapott biztatást és bátorítást megköszönve, ezennel bejelentem, hogy indulok a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöki jelöltségéért. Adjon az Isten! Szebb Jövőt!” – írta első reakciójaként Hegedűsné a Facebookon, és azóta is küldi üzeneteit. A minap például Ady Endre muszáj Herkulesét tette ki. „Dőltömre Tökmag Jankók lesnek…”

Egyelőre nincs jele annak, hogy a Jobbik elnöki posztjára többen is pályáznának, ha mégis lesz kihívó a tisztújító kongresszuson, akkor Vona Gábor – állítása szerint – „örömmel vállalja” a versenyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.