galéria megtekintése

Áttört a Jobbik, és már az egész országot akarja

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Elbukott a Fidesz, áttört a Jobbik. A szélsőjobboldali párt történetében először egyéni parlamenti mandátumot nyert, ráadásul Nyugat-Magyarországon. Ahogyan várható volt, az ajkai–tapolcai körzet nagyon szoros versenyt hozott: a jobbikos Rig Lajos kevesebb mint háromszáz szavazattal győzött úgy, hogy majdnem harmincezren voksoltak. Tapolca döntött.

Egy tisztességes, becsületes magyar ember, Rig Lajos lesz a tapolcai térség országgyűlési képviselője – jelentette be tegnap este kevéssel fél tíz előtt Vona Gábor, a Jobbik elnöke a valóban történelminek látszó eredményt egy tapolcai söröző kertjében felállított sátorban. A nagyjából harmincezer leadott szavazat 98 százalékának megszámlálása után Rig háromszáz szavazattal vezetett a fideszes Fenyvesi Zoltán előtt.

Megjöttek. Rig Lajos és Vona Gábor
Megjöttek. Rig Lajos és Vona Gábor
Földi Imre / Népszabadság

Vona szinte minden mondatát elképesztő üdvrivalgással fogadta a sörpadokon álló közönség. Volt, aki már az elsőnél leszédült. Különösen nagy volt a jókedv, amikor a pártelnök azt mondta: a veszprémi választás bizonyította, hogy van kormányváltó hangulat, a tapolcai pedig azt mutatta meg, hogy megvan a kormányváltó erő is. Vona szerint először nyert időközi választást olyan párt, amely nem volt részese „az elsikkasztott, elhazudott rendszerváltásnak”.

 

Hozzátette: az emberek nemet mondtak a Fidesz politikájára, vagyis az arroganciára, a fenyegetésre és a korrupcióra. „Nix Orbán Viktor, nix Fidesz” – fordította le a kormányfő nyelvére az üzenetet, mire a szimpatizánsok a miniszterelnök mondatát skandálva válaszoltak: „nix ugribugri”.

Vonának volt még egy fontos mondata, amikor hangsúlyozta, hogy az ország nyugati részében szereztek mandátumot. „Mi lehet akkor Kelet-Magyarországon?” – tette fel a korántsem lényegtelen kérdést.

Merthogy a tavaly áprilisi választáson harminchat olyan egyéni körzet volt, ahol a Jobbik jobb eredményt ért el, mint az ajkai–tapolcaiban. Ha ezt tekintjük irányadónak, a párt az egyéni választókerületek harmadában esélyesnek számít. A Fidesz–KDNP ősz óta a harmadik időközi parlamenti választást veszítette el. Ez önmagában is igen rossz hír a kormánypártnak, hát még ha hozzávesszük, hogy Fenyvesi 34 százalékot ért el, vagyis a választók csaknem kétharmada a Fidesz ellen szavazott.

A különbség kicsi. A voksok 99 százalékának ismeretében kevesebb mint háromszáz szavazat. A Fidesz azonban nem követi el újra azt a hibát, amelyet az ózdi polgármester-választás után: nem követel újraszámlálást, Fenyvesi elismerte a vereséget, és gratulált a győztes jobbikos politikusnak. A választás Tapolcán dőlt el: az összes szavazókörben Rig Lajos győzött. Ráadásul a különbség még nőhet is, mert az egyik körzet adatait csak a külföldi voksok megérkezése után ismerhetjük meg.

A radikális párt esti rendezvénye különleges hangulatban telt. A falvakból jöttek az első eredmények, és 20 százalék körüli feldolgozottságnál volt úgy, hogy 10 százalékponttal Fenyvesi vezetett. De ahogy jöttek a tapolcai eredmények, a különbség csökkent, eltűnt, majd némi jobbikos előnnyé változott. „Vezetünk” – kiáltott valaki, amikor 40 százalék körüli feldolgozottságnál a Jobbik átvetette a vezetést. És utána már nem is engedte ki a kezéből.

„A Jobbik szexi, ez a statement” – mondta egy aktivista, ami a radikálisok nyelvezetének radikális megújulását jelzi.

És nem ez volt az egyetlen meglepetés. A korábban az FTC-tábor kemény magjához tartozó országgyűlési képviselő, Szilágyi György például azt mondta lapunknak: legalább annyira izgul, mint délután a Ferencváros–Újpest meccs alatt.

A Fideszről este kilencig semmi hír nem jött: a párt nem tartott hivatalos eredményvárót. Csak azt ígérték, Fenyvesi Zoltán az eredmények ismeretében áll az újságírók rendelkezésére. Ezt az ígéretet betartotta: családja és aktivisták körében negyed tízkor elismerte a vereséget. Első látásra is világos, hogy az döntött: Tapolcán a részvétel messze meghaladta a körzet többi részében mértet. A város több szavazókörében a jogosultak több mint 50 százaléka szavazott, míg a kétszer akkora népességű Ajkán 40 százalék körül volt a részvételi kedv, de volt olyan szavazókör is, ahol 30 százalék alatt maradt.

A Fidesznek azért különösen fájó a vereség, mert a veszprémi után

ismét egy olyan választókerületben bukott el, amelyben jelöltje tavaly tavasszal még csaknem húsz százalékpontos előnnyel győzött.

Ráadásul ezúttal a kampány is intenzívebb volt: beszállt Orbán Viktor és a kormánypárt több vezető politikusa is. Nem mondható, hogy nem igyekeztek volna.

De nincs okuk örömre a szocialistáknak sem. Bár valóra vált jóslatuk, hogy a három esélyes jelölt tíz százalékon belül végez, az MSZP és a DK színeiben induló Pad Ferenc ajkai szereplésével nem tudta lefaragni a választókerület többi részében összeszedett hátrányát. Ez azért kellemetlen a szocialistáknak, mert ezúttal saját jelöltjükkel próbálkoztak, míg Veszprémben egy általuk támogatott független jelölt győzött.

Az a nap folyamán is érezhető volt, hogy Tapolcán a legintenzívebb a mozgósítás, és a várost a Jobbik uralja. Feltűnt Vona, Szabó Gábor pártigazgató, és a párt több országgyűlési képviselője fehér széldzsekit húzva kampányolt Rig Lajos mellett. A Fidesz napközben azzal vádolta ellenfeleit (megfogalmazásukban: a szélsőbal- és a szélsőjobboldalt), hogy zaklatták aktivistáikat, felgyújtották plakátjaikat. Ezt az MSZP és a Jobbik is visszautasította, Mirkóczki Ádám, a radikális párt szóvivője pedig a Fideszt vádolta gyűlöletkeltéssel. És ha már zaklatásról van szó, megjegyezte: az utcán találkozott Kubatovval.

Az MSZP választási irodája vasárnap este sajtótájékoztató után. Örömre nincs ok
Az MSZP választási irodája vasárnap este sajtótájékoztató után. Örömre nincs ok
Kovács Klára / Népszabadság

Az ajkai utcák sokkal kevésbé voltak élénkek. A városban nemigen lehetett találkozni a pártok kitelepüléseivel, láttunk viszont mappájukkal házról házra járó – igaz, valakit épp nagy erőkkel, de eredménytelenül kereső – fideszes aktivistákat. Az egyik szavazókör előtt Szarvas Koppány Bendegúz, a DK ifjúsági tagozatának elnöke és társa szórólapot cserélt narancssárga kabátot viselő fideszesekkel, akik hűtőmágnest és tollat osztogattak. Nem volt túl feszült a hangulat, bár a DK-s fiatalok annyit odaszóltak: elég sok Fenyvesit ábrázoló szóróanyagot láttak a kukákban.

Tapolcán egyáltalán nem láttunk repiajándékokkal felszerelt fideszeseket, ellenben több kisteherautó is Fenyvesi arcképével hirdette, hogy június végén átadják a kampány fő témájává vált kórház új részlegét. Kubatov Gábor, a kormánypárt mozgósításért felelős pártigazgatója állítólag Tapolca és a fideszes irányítású Sümeg között ingázott, ám a részvételi kedv az utóbbi városban is alacsony volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.