galéria megtekintése

Jobbról söpörték el a Fidesz sikersztoriját

62 komment

NOL

Orbán Viktor kampánya nem volt elég, vasárnap először egyéni parlamenti mandátumot szerzett a szélsőjobboldal Magyarországon. A tapolcai időközi parlamenti választáson a jobbikos Rig Lajos 261 szavazattal nyert a fideszes jelölttel szemben. A miniszterelnök pénteken még folytatni akarta a sikersztorit, amihez képest a Fidesznek csak egy szűkszavú sajtótájékoztatóra futotta.

22:20 Percről percre tudósításunk ezennel véget ér. Persze, ha Rig Lajos nyilatkozna még egyet, hogy mekkora siker ez a Jobbiknak, Tapolcáról már nem is beszélve, arról rögvest szólunk! A bejegyzéseket Kovács Klára (Ajka), Bita Dániel (Tapolca) és Hargitai Miklós küldte, Ágoston Zoltán és Nyusztay Máté szerkesztette.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

22:07 „Hogy én milyen undorral fogom leszedni a választási plakátokat a jövő héten!" – sóhajtott fel az MSZP ajkai irodájának vezetője a már kiürült helyiségben. Egész Ajkán és még hét környező településen vár rá ez a feladat.

 

21:55 Fenyvesi Zoltán a sajtótájékoztatóján a családjával és fidelitasos aktivistákkal a háta mögött elismerte a vereségét, és gratulált Rig Lajosnak. Kérdésekre nem válaszolt.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

21:50 Történelmi győzelmet aratott a Jobbik Tapolcán. Ez volt az első alkalom a rendszerváltás óta, amikor a szélsőjobboldal egyéni körzetben tudott parlamenti mandátumot szerezni (Még a MIÉP-es elődök is csak listáról tudtak bejutni). Szintén jelentős sikerként könyvelheti el a Jobbik, hogy előttük egyetlen új pártnak sem sikerült még egyéni mandátumot szereznie – ez eddig a régi, rendszerváltó pártok kiváltsága volt.

21:47 Csütörtökig kell várni a hivatalos végeredményre, mert a külföldi nagykövetségeinken, külképviseleteinken leadott szavazatok csak később érkeznek be a központba. Úgyhogy be kell érnünk a 99 százalékos adatokkal.

21:45 Nem egy vereség kell, hogy megállítson bennünket. Amíg van probléma az országban, addig van szerepe a szocialista pártnak és Pad Ferencnek is – mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke a választás eredményét értékelve. Ezután Pad Ferenc kapott szót, és négy szóban összefoglalta a választási eredményt: „Most nem jött össze.” Az MSZP és a DK közös jelöltje úgy érzi, hogy Ajka kivételével máshol nem tudta átadni a választóknak, hogy mit is szeretne.

21:33 A tapolcai választás nem hivatalos végeredménye szerint 10 ezer 354 szavazattal – 35 százalékkal – Rig Lajos (Jobbik) szerzett parlamenti képviselői mandátumot. A fideszes Fenyvesi Zoltán 34 százalékkal (261 szavazatnyi különbséggel) szorult a második helyre. Pad Ferenc (MSZP-DK) 26 százalékot kapott, Sallee Barbara LMP-s jelölt kettőt. Ezeket az eredményeket már a szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

21:23 Vona Gábor Jobbik-elnök a győzelmi bejelentésében azt mondta, Rig győzelme legitimálta a párt politikáját. „Nix Orbán Viktor, nix Fidesz” – teszi hozzá, amire a közönség lelkes „Nix ugribugri!”-val válaszol. Ahogy Orbán fogalmazott a múlt héten, amikor leugrott Tapolcára kampányolni.

21:10 Továbbra is 1 százaléknyi szavazat a különbség a tapolcai időközi parlamenti választáson a jobbikos Rig Lajos és a fideszes Fenyvesi Zoltán között. Már a szavazatok 98 százalékát feldolgozták, lassan jön a végeredmény.

21:07 Már csak alig több mint háromszáz szavazattal vezet a jobbikos jelölt, a voksok 97 százalékát már feldogozták.

21:00 A Jobbik már ünnepel. Szól a „Szép volt, Lajos” az egyik helyi sörözőben. A Fidesz egész esti hallgatás után – két perccel kilenc előtt – közölte, hogy 21.05-kor sajtótájékoztatót tart.

20:56 Zárul az olló. A jobbikos Rig Lajos egy százalékponttal vezet a fideszes Fenyvesi Zoltán előtt. Négyszáz szavazat a különbség, és már 94 százalékos feldolgozottságnál tartunk.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

20:55 "A feladat adott volt, a cél adott volt, az ellenfél hibázott eleget. Ez tanulópénz volt nekünk, legközelebb minden család, minden háztartás megy szavazni és kész!" – ez a konklúzió hangzott el a DK-soktól.

20:52 Ötszáz szavazattal vezet a Jobbik jelöltje 92 százalékos feldolgozottságnál.

20:50 Kommunisták legyenek vagy nácik? – kérdezte elkeseredésében egy DK-s aktivista. Amúgy bánatában eszik a magyar alapon jól fogy a zalai felvágottas szendvics is!

20:44 Hatalmas a csalódás az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös ajkai eredményváró központjában. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese azt mondta, „ezt bebuktuk, nem kell szépíteni", ez egy olyan meccsben harmadik hely, ahol szerettek volna nyerni. Gőgös egyébként bőven 30 százalék fölé várta Pad Ferencet.

20:39 Rig most, 89 százalékos feldolgozottságnál 342 szavazattal vezet Fenyvesi előtt.

20:32 A szavazatok 81 százalékának feldolgozottsága alapján a jobbikos jelölt két százalékkal (36.1-33.8 arányban) vezet a fideszes előtt. 

20:30 A Jobbik szexi, ez a statement – mondja valaki a nemzeti radikálisoknál. Ilyet se nagyon hallottunk még ebben a környezetben.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

20:24 Hetvenkét százalékos feldolgozottságnál továbbra is Rig az élen. Kevesebb mint hétszáz vokssal előzi Fenyvesit.

20:15 Ahogy érkeznek az eredmények, egyre inkább kezd feszült lenni a hangulat a szocialisták ajkai irodájában. A párt vezetése már megérkezett.

20:12 Ötvenhárom százalékos feldolgozottság: Rignél (36,78) az előny Fenyvesi (34,17) és Pad (25,19) előtt.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

20:07 Vezetünk! – kiáltott fel egy jobbikos, miután már többen is letargiába süllyedtek az első adatokban látott tízszázalékos Fidesz-előny láttán. Most arra számítanak, hogy a tapolcai eredmények tovább javítják a helyzetet, és a Fidesznek csak a falvakban sikerült jól a mozgósítás.

19:47 Már háromnegyed órája bezártak a szavazófülkék, és az első részeredmények is nyilvánosak, a Nemzeti Választási Iroda még nem tudja, hogy hányan szavaztak.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

19:33 A szavazatokat településenként számolják össze, így a kisebb falvakban, ahol kevesebb a szavazó, gyorsabban végeznek. Ebből adódóan – ugyanúgy, ahogy az országos választásokon – az elsőként megjelenő eredmények a kistelepülési szavazók preferenciáit tükrözik, és a nagyvárosi voksok megszámlálása után még jelentősen módosulhatnak.

19:27 Az egyik sümegi szavazókörben nagy előnnyel nyert a Fidesz – tudtuk meg a Jobbik eredményváróján egy bennfentestől. Ellentételezésére azt hozta fel, hogy Kékkúton a jobbikos Rig Lajos győzött. De ezek csak az első eredmények.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

19:12 A pártok urnabontás előtti gyorsértékelései szerint egyértelműen Tapolcán volt a legintenzívebb és a legeredményesebb a választási mozgósítás – ám ebből mindenki más következtetést von le. A papírforma szerint a magas tapolcai választási részvétel a Jobbiknak kedvezne (a várost jelenleg is jobbikos polgármester vezeti), ám úgy tűnik, hogy a Fidesz és a baloldal is erre a pártra koncentrálta az erőforrásait, mindegyik úgy gondolta, hogy itt kell megnyerni a választást (Ajka egyértelműen az MSZP-é, Sümeg pedig a Fideszé, a körzet többi települése ezeknél lényegesen kisebb).

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Vagyis mindenki Tapolcán mozgósított. 17.30-kor Ajkán volt a legalacsonyabb a választási részvétel, ám ez az MSZP-seket látszólag nem aggasztotta: szerinte az ő szavazóik elmentek voksolni, a jobboldali pártok hívei viszont passzívak maradtak.

Rig Lajos. Neki áll a zászló
Fotó: Földi Imre / Népszabadság

19:05  Egy videó tanúsága szerint az egyik szavazókörben túl nagyot akartak alakítani egy fotó kedvéért, a szavazólapok egy része az asztal helyett a földön landolt.

19:00 A szavazás véget ért.

18:56 Rendkívüli esemény nélkül folyik az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 3-as választókerületében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

18:52 Bár a Fidesz kiadott egy közleményt arról, hogy a kormánypárt plakátjait szélsőbaloldali és szélsőjobboldali aktivisták tépdesték le, és zaklatták az önkénteseket is, amiért feljelentést tesznek, a vádat a Jobbik és az MSZP is lerázta magáról. Helyszínen lévő munkatársaink szerint a hangulatra inkább a béke volt jellemző, Tapolcán még szórólapot is cseréltek a Fidesz és a DK aktivistái.

18:51 Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken azt mondta, ha a Fidesz nyeri a tapolcai időközi parlamenti választást, akkor folytatni fogja a sikertörténetet. 

18:50 A részvételi arány alakulása inkább a Jobbiknak kedvez, amiről itt olvashatják a délutáni összefoglalónkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.