galéria megtekintése

Attól félnek, a gyilkos átjött Magyarországra

9 komment


Tanács István

Hétfőn hajnalban az Ásotthalom közelében, szerb oldalon lévő Királyhalmán halálra késeltek egy menekültet. A térségben attól félnek, hogy a gyilkos átjött Magyarországra. Eközben délelőtt két teherautóra való katona érkezett a vasfüggöny mórahalmi mintaszakaszához. A katonák mellett azonban civilek is felbukkantak a határon, hogy segítsenek az építkezésben. Úgy tudjuk, a tereprendezési munkáknál, esetleg a szállításnál vetik be őket.

Hétfőn hajnalban Ásotthalom közelében, szerb oldalon lévő Királyhalmán, egy gyümölcsösben halálra késeltek egy migránst. Mire a szerb rendőrök a helyszínre értek, az elkövetők már eltűntek. A térségben attól félnek, hogy a gyilkos átjött Magyarországra.

Két másik férfi is megsérült Királyhalmán, őket a szabadkai kórházban látták el. Magyar területen elfogtak egy sérült szír férfit, de nem derült ki, részt vett-e a halálos szurkálásban. Az a hír járta, hogy a halálos szurkálás szereplői valamennyien afgánok voltak, és vallási okból verekedtek össze, de hivatalos információ nincs az elkövetőkről és az indítékról.

Eközben egyre nő a szerb határon Magyarországra lépő illegális migránsok száma. Míg a korábbi napokban – mintha egy nem látható logisztikai kapacitáshoz alkalmazkodna –, rendre 1300 körüli migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok, az elmúlt hétvégén ez jelentősen megnőtt: pénteken 1662, szombaton 1584, vasárnap 1497 személy lépte át illegálisan a szerb-magyar határt.

 

A szerb hatóságok Magyarkanizsa központjából kiszorítják az eddig a főtéren táborzó, és onnan a Tisza mentén a magyar határ felé induló migránsokat. A nőket és gyerekeket svájci és német adományozóktól kapott konténerekben helyezik el, ahol azonban a férfiaknak nem jut hely.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Hétfőn délelőtt két teherautóra való katona érkezett a migránsok távoltartására tervezett drótkerítés mórahalmi mintaszakaszához. A helyszínen készenléti rendőrök tartózkodtak, egy honvéd őrnagy pedig mobiltelefonon szervezte a munkát. Több civil gépkocsi, elsősorban terepjárók tartózkodtak a helyszínen. A honvédtiszt és a civilek vezetője többször tanácskozott, kérdéseinkre azonban nem válaszoltak. Azt szerettük volna megtudni, hogyan vonják be a civileket a felgyorsítandó építkezésbe.

Ásotthalmon és Mórahalmon is kértek civil jelentkezőket a munkához. A mintakerítésnél tartózkodó egyik készenléti rendőr azt mondta: a tereprendezési munkáknál, esetleg a szállításnál használják majd őket. Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere tudósítónknak telefonon azt mondta: tőlük is kértek javaslatot olyan személyekre, akik tudnak például hegeszteni, ám hétfő estig nem értesítették őt, hogy szükség van-e rájuk. Fackelmann szerint a térségben a legtöbben már alig várják, hogy lezárják végre a határt, és megszűnjön a migránsok vonulása.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Nem tudni, az igénybe venni kívánt civilek önként jelentkeznek-e majd, illetve, kapnak-e fizetséget a munkájukért. Igaz, hogy a múlt keddi kormányülésen a két legolcsóbb és leggyorsabban kivitelezhető kerítésváltozatot – a cölöpverővel levert fémrudas drótkerítést, illetve a gúlaszerűen egymásra borított három tekercs NATO-drótot választották, ám az akkor bejelentett négy hónaphoz képest mindössze egy hónap alatt akarja a miniszterelnök befejezni az építkezést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.