galéria megtekintése

Apuék mellől tisztább a jövő

1 komment


Cseri Péter

Sokkal konkrétabb, reálisabb jövőképpel rendelkeznek azok a fiatalok, akik családban nőnek fel, mint azok a kortársaik, akik nevelőotthonokban élnek – egyebek mellett ez derül ki abból a nemrég zárult kutatásból, amely a 12-18 éves korosztály körében készült. Sőt, az otthonlakók egy része még csak nem is találkozott a „jövőkép” szóval.

Kőművesnek tanulok, de nem leszek kőműves. Ha befejezem a sulit, beiratkozom egy szakácsiskolába, aztán felköltözök Pestre. Vagy kimegyek külföldre, de az tuti, hogy szakácsként fogok dolgozni. Annyit biztosan megkeresek majd, hogy elég legyen egy albérletre – így fogalmazott a 17 éves Tamás, amikor az Élményakadémia trénerei a jövőképéről faggatták. A kisvárosi gyermekotthonban nevelkedő kamasz azon kevesek közé tartozik, akik egyáltalán képesek megfogalmazni, mit szeretnének csinálni 5-10 múlva.

A gyermekotthonban élők döntő többsége ugyanis a saját jövőjével kapcsolatban csak igen homályos és általában irreális álmokat dédelget. Mindez abból a prevenciós projektből derült ki, amit a Generali a Biztonságért Alapítvány szervez évek óta Mosolyvadász elnevezéssel. Ennek részeként ősszel egy reprezentatív kutatást végeztek családban nevelkedő fiatalok körében, egyúttal személyiségfejlesztő tréningeket tartottak 12-18 éves, gyermekotthonban élő kamaszok számára. Mindkét csoportban arra voltak kíváncsiak, milyen jövőképpel rendelkeznek az érintett fiatalok – végül a kutatás és a tréningek eredményeiből egy összegfoglaló jelentés készült.

– Elkerülhetetlen volt az eltérő megszólítás: a családban élők kérdőíves teszteket töltöttek ki, de ezzel a módszerrel a gyermekotthonosok körében nem sokra jutottunk volna – magyarázza Géczi Zoltán, az Élményakadémia trénere, aki kollégáival együtt 13 gyermekotthonban tartott célzott foglalkozásokat. – A legtöbb gyermekotthonos például még egyáltalán nem találkozott a „jövőkép" kifejezéssel. Ez is szerepet játszhat abban, hogy az otthonokból kikerülő fiataloknak alig 15-20 százaléka képes zökkenőmentesen beilleszkedni a társadalomba.

 

A tréningek tapasztalatainak és a felmérés adatainak összefésüléséből az derült ki, hogy a családban felnövő fiatalok általában konkrét elképzelésekkel rendelkeznek arról, hogy 5-10 éven belül milyen szakmát fognak tanulni, idehaza vagy külföldön dolgoznak majd, hol és milyen körülmények között laknak, mely fázisában tartanak majd a családalapításnak. A kutatásból az is látszik, hogy a családban élő kamaszok jórészt a saját családjukból választanak maguknak példaképet, életvezetési mintát, egyúttal a szülők rendkívül erős hatással vannak a konkrét elképzeléseikre.

– Ehhez képest a nevelőotthonokban élő kamaszok nagyon kevés pozitív példaképpel találkoznak, általában az erős kisugárzású kortársaik, vagy a médiából ismert celebek jelentik a számukra mintát – mondja Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője. – A jövőjükről csak annyit képesek megfogalmazni, hogy szeretnének gazdagok lenni, de mindenképpen lesz egy jó állásuk, megházasodnak, és sok gyereket fognak nevelni. Ennek sorrendjéről azonban nincsenek konkrét elképzeléseik, a gyerekvállalás a fejükben gyakran megelőzi a munkába állást.

– A pozitív minta szerepe kulcsfontosságú: találkoztunk olyan otthonlakóval, aki határozottan kijelentette, tíz év múlva hegesztőként dolgozik majd Németországban. Kiderült, hogy a nagybátyja épp Németországban dolgozik hegesztőként – idézi fel az egyik tréninget Géczi Zoltán.

Ez azonban kivételnek számít. Sokan csak addig jutnak el, hogy megfogalmazzák: belőlük nem lesz börtöntöltelék vagy prostituált. Géczi Zoltán szerint az Élményakadémia tréningjeinek éppen az a célja, hogy pozitív példaképeket helyezzenek fókuszba a fiatalok elé, illetve megpróbálják kitágítani azt az idősíkot, amelyet a nevelőotthonokban élők is képesek lehetnek belátni.

Mosolyra vadásznak

A Generali a Biztonságért Alapítvány 2011 óta működik együtt olyan civil szakmai szervezetekkel, (Fészek Gyermekvédő Egyesület, Élményakadémia Közhasznú Egyesület) amelyek bevonásával megpróbálnak segítséget nyújtani a gyermekotthonokban élőknek az őket érintő problémák felszínre hozásban, megvitatásában, kezelésében. Olyan szakmai programokat szerveznek számukra, amelyek a drogprevencióra, a szexuális élet problémáira, a konfliktushelyzetek kezelésére, a reális önkép kialakításra fókuszálnak. A nemrég zárult jövőkép-programban 13 gyermekotthon 200 lakója vett részt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.