galéria megtekintése

Amerikai titkosszolgálatokat állítanának rá a Jobbikra

4 komment


Batka Zoltán
NOL

A magyar demokrácia leépülésének a megállítására és a vélhetőleg Oroszország által pénzelt szélsőséges pártok, mint a Jobbik előretörésének a megakadályozására egy sor javaslatot fogalmaz meg Barack Obama amerikai elnöknek a Human Rights First (HRF) jelentése.

A dokumentum leszögezi, hogy a Jobbik és a görög neonáci Arany Hajnal már nem az Európai Unió belső problémája, hanem az Egyesült Államoké is. 

Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő tavalyelőtt EU-zászló égetése közben
Koszticsák Szilárd / MTI

A „Mi nem vagyunk nácik, csak...” című jelentés 130 oldalának több mint fele Magyarországgal foglalkozik. (A cím, illetve a mottó Füzessy Zsolt jobbikos szóvivő egyik megszólalására utal: „Mi nem vagyunk nácik vagy rasszisták, csak a cigányokkal baj van, és erről beszélnünk kell.)

 

A HRF szerint a Jobbik felemelkedése (illetve Görögországban az Arany Hajnalé) nemcsak a gazdasági válság eredménye, hanem a kormányzat mulasztása is. A HRF emlékeztet rá, hogy egy sor, diktatórikus múlttal rendelkező országban - Olaszország, Spanyolország, Portugália - nem futott be olyan karriert a szélsőjobb, mint nálunk és a görögöknél.

Magyarországon azonban a korrupciós botrányokba keveredett baloldal uralma után 2010-ben hatalomra jutott Fidesz és Orbán Viktor alatt a jogállam gyorsan leépült. A kormánypárt gyakran a szélsőséges Jobbik követeléseinek egy részét valósította meg. A HRF Orbánt az USA „problematikus szövetségeseként" mutatja be, aki egyre erősebb kapcsolatot ápol a putyini Oroszországgal.

A jelentés szerint a szélsőséges pártok - ezen belül is a Jobbik és az Arany Hajnal - lényegében a putyini Oroszország előretolt ötödik hadoszlopa, a céljuk, hogy belülről bomlasszák az Európai Uniót, enyhítsék, illetve akadályozzák az Oroszországgal szembeni szankciókat, legitimálják Oroszország krími és ukrajnai térhódítási kísérleteit, illetve megakadályozzák a NATO szövetségi rendszerének további kiterjesztését.

Arany Hajnal intenzíven keresi a kapcsolatokat a akülföldi társszervezetekkel
Az Arany Hajnal egyik felvonulása. A görög neonácik intenzíven keresik a kapcsolatokat a külföldi társszervezetekkel
Yorgos Karahalis / Reuters

Ezen a ponton megjegyzi a HRF, hogy bizonyos feltételezések szerint a Jobbik pénzügyi támogatást kapott Irántól és Oroszországból, ami a HRF szerint mindenképpen alapos nyomozást érdemel.

A jelentés ajánlásában szerepel, hogy az USA kongresszusának kell az amerikai titkosszolgálatoktól adatokat kérni arról, hogy pontosan milyen pénzügyi támogatásban részesül a Jobbik Oroszországból és Iránból, illetve arra sarkallják Barack Obama amerikai elnököt, hogy utasítsa az amerikai hírszerzés vezetőjét, hogy vizsgálják meg alaposan a szélsőséges pártok és Oroszország kapcsolatát, majd hozzák nyilvánosságra a hírszerzési jelentés publikálható változatát.

A HRF szerint az „ezzel foglakozó amerikai ügynökségeknek” információkat kell gyűjteni a magyar és a görög politikai és üzleti élet szereplőinek a korrupciós ügyeiről, azzal kapcsolatban, hogy ezek hogyan és miként támogatják a szélsőséges politikai erőket.

A jelentés emellett arra szólítja fel Obamát, hogy alkosson új stratégiát a magyar demokrácia leépülésének a visszafordítására, a jogállam, a független demokratikus intézményei, az átláthatóság erősítésére. Obamának a HRF az ENSZ szeptemberi közgyűlésén el kell ítélnie Orbán jobban teljesítő „illiberális” államokról szóló eszmefuttatásait, illetve leszögezni, hogy az autoritárius rendszerek milyen veszélyt jelentenek a békére és a fejlődésre.

Az amerikai elnöki kabinetnek emellett hatékonyan fel kell lépnie Magyarországon a támadott civil szervezetek, független médiumok támogatására, továbbá kommunikációs stratégiát kell kidolgozni azoknak a magyaroknak az eléréséhez, akik kizárólag a kormány által befolyásolt médiumokból kénytelenek tájékozódni.

Emellett az USA-nak felül kell vizsgálnia Magyarországnak adott juttatásai rendszerét, és olyan támogatásokat kell nyújtani, amelyek elsősorban a fiatalok lehetőségeit növelik, illetve a korrupció elleni küzdelem és az orosz finanszírozás felváltásának a lehetőségeit is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.