galéria megtekintése

Százmillió eurós kérdés

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Minden idők legragyogóbb Real Madridjaira kell emlékeztetnie napjaink „királyi gárdájának”, mert a jelenlegi csapatban játszik a világ valaha volt négy (hivatalosan) legdrágább labdarúgója közül három: a 100 millió eurós walesi Gareth Bale, a 94 milliós portugál Cristiano Ronaldo és a 80 milliós kolumbiai James Rodriguez.

Az idei nyár legdrágább játékosa bemutatkozi a madridi közönségnek
Az idei nyár legdrágább játékosa bemutatkozik a madridi közönségnek
Juan Medina / Reuters

Hogy aztán ez a trió volna-e akár csak az utóbbi másfél évtized, a bizniszfutball (üzleti) „kiteljesedésének” legjobbja, az kérdés. Az viszont tény: a spanyol mamutklub több mint 500 millió eurós forgalmat bonyolít évente, azaz – a világ leggazdagabb labdarúgó-vállalkozásaként – megteheti, hogy minden esztendőben kiválasszon valakit, s arra a celebre egész vagyont elköltsön.

Az őrületre jellemző: a különleges játékintelligenciájú német világbajnok Toni Kroos, aki a szintén madridi Sami Khedirával, továbbá Thomas Müllerrel és a többiekkel szomorú bohócokat csinált a 7-1-re elvert brazilokból Belo Horizontében, a világbajnokságon – majdhogynem a harmadába került a Real Madridnak, mint a kolumbiai „Hamesz”.

 

A két futballista így is 110 millióba „fájt” összesen, de az évadot az európai Szuper Kupa elhódításával kezdő fehérek vezérkarának semmi sem sajog. Ezúttal azért sem, mert Angel di Mariáért széles körű az érdeklődés: ha az elöljárók úgy döntenek, hogy elengedik a cardiffi prológ alatt savanyú arccal a padon üldögélő argentin középpályást, akkor nagyrészt vissza is jöhet a Rodriguezért kifizetett hatalmas összeg.

Különösebben a Barcelona sem takarékos. Az uruguayi Luis Suarez, akinek hasonló nevű, legendás spanyol elődje is volt a katalán klubban, az átigazolási örök lista második helyére került az érte leszurkolt 95 millió euróval. Papíron ő a legnagyobb summáért szerződtetett játékos a „Barca” történetében, ám nagy a gyanú: az új fiú csak a második helyet foglalja el Neymar mögött. Elvégre a korábbi klubelnök lemondásához vezetett az a kellemetlen fejlemény, hogy felvetődött: a vörös-kék vezetőség még egyszer annyit utalt át a brazil talentumért, amennyiért a cselművészt hivatalosan megszerezte. De ez már tavalyi (igaz, azóta sem tisztázott) fogas kérdés.

Claudio Bravo csak az egyik drága kapus, akit a Barcelona megvett
Claudio Bravo csak az egyik drága kapus, akit a Barcelona megvett
Toby Melleville / Reuters

Az idei nyárhoz – a „harapós” Suarez megvételén túl – az tartozik, hogy a Barcelona kiadott még 82 milliócskát a két kapusra, a chilei Claudio Bravóra és a német Marc-Andréter Stegenre (egyformán 12), a belga Thomas Vermaelenre és a horvát Ivan Rakiticre (egyaránt 19), valamint a francia Jeremy Mathieu-re (20). S ami itt aprópénz, az ott csúcsösszeg: a hajdanán extraklasszisok seregét felvonultató, de mára már teljességgel versenyképtelenné váló Serie A-ban 20 millió körül van a maximum, annyit is csak két labdarúgóért – a Juventus madridi (nem biztos, hogy jó) fogásáért, Alvaro Moratáért, valamint az AS Roma argentin szerzeményéért, Juan Iturbéért – „köhögtek ki”. Közben a szegény madridi kistestvér, az Atletico Madrid is leperkált 78 milliót Jan Oblak szlovén kapusért (16), a brazil Siqueiráért (10), a horvát Mario Mandzukicért (22) és a francia Antoine Griezmannért (30).

Ezzel a költekezéssel csupán az angol Premier Liga tud lépést tartani. De a szigetországban végképp nem nézik, mire fizetnek... A Suarezt elveszítő Liverpool például nagy bevásárlást tartott az uruguayi csatárért kapott pénzből, és három southamptoni futballistáért – Adam Lallanáért, Dejan Lovrenért, Rickie Lambertért – együttvéve 60 millió eurót adott. Ezenkívül 25 milliót áldozott a szerb Lazar Markovicsra, 15 milliót a spanyol Morenóra és 12 milliót a török Emre Canra. Erős a kétség, hogy ez a készlet megér-e több mint százmilliót...

A Chelsea hasonló nagyságrendű beruházása ígéretesebb – már, ha eltekintünk attól, hogy minden idők legnagyobbja, a háromszoros világbajnok Pelé sem kóstálhatna ennyit –, hiszen Filipe Luis (20), Cesc Fabregas (36) és Diego Costa (40) egyaránt jó választásnak tetszik. (A Barcelonából érthetetlenül kiebrudalt Fabregas mindenképpen az.)

Bale, Kroos, James - kétszázmillió felett járnak
Bale, Kroos, James - kétszázmillió felett járnak
Rebecca Naden / Reuters

A Manchester United 80 milliójából viszont a bilbaói Ander Herrerára költött 36 millió gyümölcsözőbb befektetésnek látszik, mint a southamptoni Luke Shaw-ért kiszórt 34 millió. Nem spórolt az Arsenal sem: a Barcelonából távozó chilei Alexis Sanchez (44), továbbá a francia Mathieu Debuchy (10) és az angol Calum Chambers (15) vitt a kasszából szépen. A Southampton pedig úgy „kaszált”, ahogyan még sohasem...

S az is Angliát érinti, hogy – Neymar „mellékesét” nem számítva – David Luiz bekerült az eddigi legköltségesebb játékosok Top Tenjébe. (A további kilenc: Bale, Suarez, Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Ibrahimovic, Kaká, Edinson Cavani, Radamel Falcao, Fernando Torres.) A brazil védőt 62 millióért vette meg a Chelseatől a PSG, amely Luiz két – szintén hátvéd – honfitársáért, Thiago Silváért (42) és Marquinhosért (31) összesen 73 milliót fizetett korábban. Párizsban tehát jelenleg 135 milliós bekkhármasa van egy olyan országnak, melynek válogatottja nem győzte számolni a kapott gólokat a vb elődöntőjében...

Mondom, bolond ez a világ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.