galéria megtekintése

Állt a vonat, síneken gyalogoltak a menekültek

0 komment


Hajba Ferenc

A vasúti sínek mellett csoportosan gyalogló menekültek miatt szerdán reggel és kora délelőtt – értesüléseink szerint az osztrák vasúttársaság (ÖBB) kezdeményezésére – szünetelt a vasútforgalom München és Budapest között. A nemzetközi expressz Hegyeshalomban, illetve Parndorfban vesztegelt.

Angela Merkel német kancellár magyarországi látogatásának napjától – nyilván nem véletlenül – Győrben nagy erőkkel szedik le a vonatról a Nyugat-Európába tartó menekülteket. Először sok száz koszovói albánt tartóztattak fel, később főleg a háborús övezetekből, Szíriából, Afganisztánból érkezőket vitték be regisztráció után a gyorsan túlzsúfolttá váló menekülttáborokba.

Hegyeshalomnál is épül a
Hegyeshalomnál is épül a „vasfüggöny”
Krizsán Csaba / MTI

Az eddigi tapasztalatokból világossá vált, hogy – noha mi vagyunk az unió külső határa, nekünk kötelességünk a határvédelem – az egész kontinenst váratlanul ért tömeggel szemben tehetetlenek vagyunk. A sebtiben felépített kerítés nem oldja meg a gondot, mint ahogy a kivezényelt határvadászok is képtelenek lesznek mindenkit feltartóztatni. Jártunk a szerbiai Szabadka téglagyárában, ahol rengeteg szír, iraki, afgán, iráni, pakisztáni vár arra, hogy Magyarországon át Nyugat-Európában jusson. Sokuknak a hozzátartozója már Németországban, Ausztriában él, dolgozik, őket akarják követni gyermekeikkel. Elszántak, s aligha visszafordíthatók.

 

Az illegálisan menekülők döntő többségét már Mórahalom, Ásotthalom térségében elkapják, vagy ők adják fel magukat és kérnek menekültstátuszt. Amióta a módosított törvény szerint Szerbia is biztonságos országnak számít, s gyorsan visszatoloncolhatók oda az onnan érkezők, többen próbálnak meg eljutni legalább Ausztriába. Ennek következtében Győr parkjaiban s belvárosában is sok bevándorló jelent meg. A városhoz közeli vámosszabadi menekülttábor is tele van, onnan is néhány százan utaznak be Győrbe.

Borkai Zsolt győri polgármester – aki eddig még nem szólalt meg az ügyben – most nyilatkozatot tett közzé. „A vámosszabadi menekültállomás megnyitása Győr életét is felbolygatta, az itt élő emberek nyugodt mindennapjait megzavarta. Köztereinket, utcáinkat, játszótereinket ellepték a más kultúrából érkező bevándorlók, akik az átmeneti befogadó állomáson lelnek menedékre. A menedék biztosításán túl azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy sokan közülük rongálják köztereinket, összepiszkítják parkjainkat és játszótereinket, zavarják a békésen sétáló magyar embereket, és olykor félelmet keltenek gyermekeinkben. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunkban ott az empátia az idegenek irányába, magam is sajnálom a kisgyermekes családokat, az ártatlan gyermekeket, hiszen nem tehetnek sorsukról. Gyermekeink biztonsága, családunk egészsége, tulajdonunk érintetlensége, városunk tisztaságának megőrzése, rendezvényeink zavartalansága, Győr jó hangulatának biztosítása azonban mindennél fontosabb, és minden győri ember számára alanyi jogon jár!”

Akadálytalanul özönlenek a menekültek (képünk az ásotthalmi határszakaszon készült)
Akadálytalanul özönlenek a menekültek (képünk az ásotthalmi határszakaszon készült)
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Magyarország egyébként továbbra is csak tranzitország. Menekültstátuszért csupán az időnyerés miatt folyamodnak. Az utóbbi napokban a menekültek Győrből csoportosan nekivágnak gyalog Ausztriának. Mivel az embercsempészek általában csak Győrig, esetleg Mosonmagyaróvárig segítik őket, gyalog és vezető nélkül már a legegyszerűbb útvonalat, a vasúti síneket választják.

A Budapestről Münchenbe tartó, s a nyílt pályán esetenként 160 kilométeres sebességgel közlekedő railjet vezetői és a vasúttársaság szerdán nem vállalta a felelősséget, amikor a burgenlandi Parndorf környékén ötvenfős csoportot vettek észre közvetlenül a sínek mellett.

A szerelvényeket megállították. A Parndorfban fékező expressz utasait busszal szállították Hegyeshalomba, ahonnan egy másik vonat vitte őket tovább. A Mosonmagyaróvárról bejáró győriek is másfél-két órás késéssel érkeztek meg munkahelyükre.

Kora délután a forgalom helyreállt, de az ÖBB illetékese a helyszínen tudósítónknak elmondta: hasonló esetekre lehet számítani. Az nem tudtuk meg, hogy a menekülteket hova vitték. A vasutasok szerint azonban a menekültek közül sokan örültek annak, hogy eljutottak Ausztriába, hiszen ez volt a céljuk. A csoport másik fele Németországba és Skandináviába igyekezett.

Ausztriában nem hivatalosan úgy tudják: valóban szóba jött, hogy adnak vissza Magyarországnak illegális menekülteket az egyik szálláshelyről.

Lapunkban kedden megírtuk Lázár sajtótájékoztatójáról: „Lázár sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Hír Tv tudósítójának azt az információját, miszerint a magyar és az osztrák belügyminiszter megállapodása alapján befogadnánk azokat a migránsokat, akiket az egyik osztrák menekülttáborból készülnek visszatoloncolni Magyarországra.”

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.