galéria megtekintése

„Macedóniában legalább sütött a nap”

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 07. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A menekültek szinte mindentől meg vannak fosztva, csak az információtól nem. Egy hátizsáknyinál több holmi senkinél sincs, okostelefonja viszont mindenkinek van.

Nélkülözhetetlen is a folyton változó stratégia kialakításához. A péntek esti hírre, hogy a kormány buszokat küldött az M1-es autópálya leállósávjában vonulókért, és elvitte őket az osztrák határig, szombat hajnalban több százan hagyták el a debreceni befogadóállomást, és vették az irányt Budapest felé. Délután egykor már a Budaörsi úton jártak.

Tudják, mi történik körülöttük, és ha változnak a körülmények, alkalmazkodnak. Ha az egyéni vagy kiscsoportos megoldások – embercsempészet – helyett az tűnik kifizetődőnek, hogy több százan indulnak neki egyszerre gyalog, át az országon, akkor azt teszik. És elég elszántnak tűnnek ahhoz, hogy elhiggyük: azok is eljutnak a határig, akik egy babakocsit tolva igyekeznek a menet végén.

Ha viszont kiderül, hogy a magyar állam nem próbálja ismét becsapni és foglyul ejteni őket a bicskei vasútállomáson, akkor vonatra szállnak. Ezt tette végül a szombati menet is, amely az előző napinál érezhetően pihentebb és jobb karban lévő emberekből, főként fiatal férfiakból állt. Egyikük a Budapestről kivezető úton már nem is azt kérdezte, milyen messze az osztrák határ, hanem azt, hogy mikorra érhetnek Győrbe, mert tudta, hogy társai vonattal igyekeznek arrafelé.

 

Kellenek úttörők. Szombatra virradóra az M1-es autópályán a menekültek zöme csak azután volt hajlandó felszállni az értük küldött buszra, amikor az első járat rendben Hegyeshalomra ért. Azt kérték, a sofőrök mondják kamerába, hogy az osztrák határra viszik és nem verik át őket. A Budapestről vonulók is csak azután mentek végül – egy félmaratoni táv teljesítése után – a biatorbágyi állomásra, hogy megkapták a hírt: társaik megérkeztek Győrbe.

A második szombati menet pedig a biztató híreket hallva már az Erzsébet hídon átjutva irányt váltott a Déli pályaudvar felé. Az eltökéltség mellett azonban mintha némi felszabadultságot is érezni lehetett volna a menetelők között, hiszen minden lépés, minden kilométer közelebb visz a célhoz a néhány napnyi várakozás unalma és reménytelensége után. Az Erzsébet hídon többtucatnyi menekült állt meg szelfizni, ahogy a Gellért-hegy lábánál található vízesésnél is.

A budai panorámán kívül azonban nem sok jó magyarországi tapasztalatról tudtak beszámolni a menekültek az itt töltött néhány nap alapján. Very bad – összegzett egy szíriai férfi, majd hozzátette, hogy Macedóniában legalább sütött a nap.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.