galéria megtekintése

„Akkor vásárolok, amikor én akarok!”

7 komment


Ungár Tamás

Hűű, ha tudná, itt mekkora viták dúltak a vendégek között?! Hogy jó-e a vasárnapi zárás? Hónapokig kiabáltak egymással. Aki a nyitás mellett volt, az azt mondta, hogy ne szóljanak ebbe bele a politikusok, meg hogy vasárnap dolgozni kell a gázosnak, mentősnek, rendőrnek. Aki ellene volt, az mind a kereskedelemben dolgozott. Tegnap újra kezdődött a vita – hördül fel Pécs kertvárosi lakótelepén, a Vadászkürt sörözőben a csapos hölgy.

Az áruházak dolgozói továbbra is ellenzik a vasárnapi munkát. A szekszárdi Tesco előterében zoknikat áruló Egyed Réka hallotta a benti hangokat: – Az áruházban nem örülnek a változásnak. Ha megfizetnék a vasárnapi munkát, akkor talán...

A családi alapon működő kisboltok gazdái azért voltak kedélytelenek, mert az elmúlt évben nőtt a vasárnapi bevételük, s ez most elolvad. Egy kisbolt alkalmazottja azért kesergett, mert neki is újra dolgoznia kell majd vasárnap, hisz a hétvégén már nemcsak a családtagok állhatnak a pult mögött.

– Nem kaptam pluszpénzt a vasárnapokért, és nem mondhattam azt sem, hogy nem vállalom – vallja be az ötvenes éveit taposó asszony.

 

Pécsett a rózsadombi panelházak alagsorában, egy 45 négyzetméteres bolt eladója, Szilvia is felkészült arra, hogy mostantól neki is műszakot kell vállalnia vasárnaponként. – Szerencsére nálunk nem kötelező, a tulaj megérti, ha nincs kedvem beállni. Ha viszont vállalom, akkor megdob pluszpénzzel. Ennek ellenére nem szeretem a vasárnapi munkát. Pedig az egészségügyből jöttem, és ott megszoktam.

– Örülök, hogy visszaállítják – mondta Decsi Lajos, a szekszárdi Tesco parkolójában. A mekényesi férfi 19 éve Ausztriába ingázik, hentesként, és a kint megkeresett eurója sokkal többet ér egy magyar boltban. Hétvégén volt itthon, s akkor vásárolhatott a családdal. – Kényelmes. A nagy boltokban sokkal olcsóbb minden – érvelt Szekszárdon Kapuvári Mátyás és felesége.

Kapuvári Mátyás nem politikai alapon támogatja a boltnyitástKapuvári Mátyás nem politikai alapon támogatja a boltnyitást
Kapuvári Mátyás nem politikai alapon támogatja a boltnyitást
Fotó: Mártonfai Dénes

Nem politikai alapon támogatják a nyitva tartást. A 66 esztendős Szabó János és felesége Pécs egyik gumiszervizében hajtanak a héten, számukra a vasárnap a lehetőség a bevásárlásra. – Van egy kertünk – teszi hozzá a húsz éve vállalkozó férfi –, és ott mindig vasárnap derül ki, mire van szükség. Jó, ha olyankor nyitva vannak az áruházak. – A demokráciához, a szabadsághoz hozzátartozik, hogy akkor megyek vásárolni, amikor nekem tetszik, s nem amikor a kormánynak – fakad ki egyik kuncsaftja, egy 57 éves, kétgyermekes pécsi férfi.

Hótra mindegy

– Uram, nekem hótra mindegy – legyintett egy ötvenes férfi, a többiek bólogatásával kísérve. Mindannyian közmunkásként dolgoznak a városban, csak az ezért kapott pénz a bevételük. – Nincs pénzem vásárolni, se hétfőn, se vasárnap. Egy kiló kenyérért, tíz deka szalonnáért nem mászkálok ki a város szélére. Én azt is meggondolom, mikor ülök fel a buszra. Persze ha felvennének egy áruházba, örömmel dolgoznék ott vasárnap is. Rakodómunkásnak. De nekem az is csak álom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.