galéria megtekintése

Akár saját fiát is megöletné az új elnök

3 komment


Veres Dóra

Könyörtelen és tartós küzdelmet ígért a korrupció, a bűnözők és a drogok ellen csütörtöki beiktatásán a Fülöp-szigetek új elnöke.

A 71 éves Rodrigo Duterte már be is bizonyította, hogy nem beszél a levegőbe: miután jutalmat ajánlott fel azoknak a rendőröknek, akik leszámolnak a törvényszegőkkel, május eleji államfővé választása óta 54 feltételezett drogdílert lőtt agyon a rendőrség a százmillió lakosú, hétezer szigetből álló államban.

Duterte hatalomra lép. Nem ismer kegyelmet
Duterte hatalomra lép. Nem ismer kegyelmet
Erik De Castro / Reuters

Davao város példája is előrevetíti, mi vár az országra. Duterte több mint húsz éven át volt polgármester az ország legdélibb szigetén, a Mindanaón fekvő településen, ahol este 10 után nem lehetnek kísérő nélküli kiskorúak az utcán, éjjel 1 után nem lehet alkoholt kapni, este 9 után pedig bezárják a karaokebárokat. A bűnözés jelentősen csökkent – mert a polgármester a rendőrökkel összejátszó halálbrigádok segítségével megölette a bűnözőket vagy legalábbis azokat, akiket annak néztek, köztük egyszerű utcagyerekeket is. Az elnök minderre büszke is. Amikor a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azt közölte, hogy 700 embert végeztetett ki, Duterte helyesbített: inkább 1700-at.

 

– Látom, hogy megcsappant az embereknek a vezetőkbe, a bírósá­gi rendszerbe és a kormánytiszt­viselőkbe vetett bizalma, hogy azok jobbá, biztonságosabbá és egészségesebbé tehetik az életüket – mondta az elnöki eskütétel után a populista ígéretekkel kampá­nyoló politikus, akinek hívei csütör­tökön elözönlötték Manila utcáit. – Valóban változást hoz – mondta a Reuters riporterének Sevilla Sayco, 61 éves rizstermesztő. – Boldogok vagyunk, mert az előző kormány ügyet sem vetett ránk. De Duterte a szegények pártján áll – tette ­hozzá, miközben az elnök arcképével ­díszített pólók között válogatott.

Csakhogy az elnök valójában tehetős családból származik – apja is kormányzó volt Mindanaón –, és gazdag oligarchák támogatják. Ad viszont arra, hogy átlagember benyomását keltse, hiszen ezzel nyerte el szavazói bizalmát: golyóálló Mercedes helyett a jövőben is kisteherautójával fog járni.

Noha a nemzetközi sajtó gyakran hasonlítja Donald Trumphoz, valójában sokkal merészebb kijelentéseket enged meg magának, mint a republikánus elnökjelöltségre esélyes amerikai milliárdos. Duterte azt nyilatkozta, hogy a saját fiát is megöletné, ha az drogozna, a pápát kurafinak nevezte, és közölte: a Viagrának köszönhetően van több szeretője. Csütörtökön azonban visszafogottan beszélt. – Mint ügyvéd és korábbi ügyész, tisztában vagyok a hatalom és autoritás határaival. Tudom, mi törvényes és mi nem – mondta.

Bár kritikusai szerint unortodox módszerei vannak – tette hozzá – , valójában megalkuvást nem ismerően elkötelezett a tisztességes eljárás és a jogállamiság iránt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.