galéria megtekintése

Adótitok, hány feketemunkás dolgozik a NAV-nak

3 komment


Fekete Gy. Attila

Ha az amerikai kitiltási botrány kapcsán elhíresült Bunge ügyéről van szó, Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára készségesen nyilatkozik folyamatban lévő adóvizsgálatokról. Még a nyomozás várható végkifejletét is megjósolja. Pedig adótitoknak minősül minden az adózást érintő tény, adat, körülmény, határozat, végzés, igazolás vagy más irat. Ez azonban csak akkor számít, ha például arra a kérdésre kell válaszolni, hogy „Még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal épületeit is feketén foglalkoztatott vagyonőrök őrzik?"

Egy vagyonőr elmondása alapján június végén az fn24 portál számolt be arról, hogy feketén foglalkoztatott vagyonőrök is részt vesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) irodáinak őrzésében. A vagyonőrt a NAV-val szerződött vállalkozón, alvállalkozókon keresztül egy munkaerő-kölcsönző cég alkalmazta. Munkaszerződése van, fizetési elszámolást kap, fizetést is, az orvos ellátja. Látszólag tehát minden rendben van a foglalkoztatásával. Az ügyfélkapun azonban azt látta, nincs nyoma annak, hogy legálisan dolgozna – írta az fn24.

Varga Mihály és Tállai András a parlamentben. Intézkedés volt, tájékoztatás nincs
Varga Mihály és Tállai András a parlamentben. Intézkedés volt, tájékoztatás nincs
Teknős Miklós / Népszabadság

A vagyonőr gyanúját, hogy tudniillik őt mégiscsak feketén foglalkoztathatták, csak erősítette az a tény, hogy amikor megbízta a NAV-ot, készítsék el neki az adóbevallást, közölték vele, hogy sem bevallás, sem befizetés nem érkezett a munkáltatójától. Majd a NAV azt kérte, ha van szerződése, fizetési elszámolása, azt küldje be. Megtette. És ezek alapján a NAV el is készítette a személyi jövedelemadó-bevallását. Az őr nagyon csodálkozott ezen.

 

A férfi tudomása szerint 2013 szeptemberében a NAV az ügyben vizsgálatot indított, amelyhez többször kértek tőle nyilatkozatokat. A vagyonőrt azóta egyébként már a harmadik munkaerő-kölcsönző vette át. Ugyanott dolgozik, ugyanazt csinálja, semmi nem változott, csak a cégek csődöltek be és alakultak újra.

A lap megkereste a NAV-ot, ahol azt közölték velük, hogy amíg egy adózó nem jelent kockázatot az adóbevételekre, illetve nem merül fel kétség jogkövetését illetően, addig az adóhatóság célzottan nem vizsgálja a benyújtott dokumentumok (bevallások) valódiságát.

Rejtély, miért nem jelent semmiféle kockázatot a NAV számára egy olyan cég, amely egyik munkavállalója foglalkoztatásával összefüggésben (aki történetesen épp egy NAV-irodát őriz) a nyilvántartásuk szerint semmiféle befizetést nem teljesített, miközben a munkavállalónak szabályosan átadta a ténylegesen be sem fizetett befizetésekről szóló igazolásokat. És rejtély az is, miért állítottak ki szabályos szja-bevallást a vagyonőr iratai alapján, ha – mint azt a vagyonőr az ügyfélkapun keresztül maga is ellenőrizte – semmiféle befizetést, így az szja-előleg befizetést sem teljesítették utána.

A NAV azt állítja, hamis papírok alapján nem állít ki szja-bevallást senkinek. A munkáltató által benyújtott iratok és teljesített befizetések hiányában vajon miből gondolták, hogy a vagyonőr által megküldött iratok valódiak? Egy másik kérdésre válaszolva nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy alvállalkozók és munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül feketén foglalkoztatott vagyonőrök is részt vehettek a NAV objektumainak őrzésében. Ezt azzal magyarázták, hogy a NAV a magánbiztonsági szolgáltatások megrendelésekor „szerződő félként" és nem „adóhatóságként" jár el.

Harangozó Tamás (MSZP) a cikk megjelenése után írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez „Még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal épületeit is feketén foglalkoztatott vagyonőrök őrzik?" címmel. Harangozó egyebek között azt akarta megtudni, hogy melyik cég nyerte el a NAV-ingatlanok őrzését, és hogy a cikk állításaival kapcsolatban indít-e vizsgálatot a szakminiszter a NAV-nál?

A NAV objektumait az Atalian Global Service & Security Kft. őrzi, amely cég maximum négy fő alvállalkozót foglalkoztathat. Bár a szerződése nem zárja ki munkaerő-kölcsönzők szolgáltatásainak az igénybe vételét, a NAV „több alkalommal is a vállalkozó tudomására hozta, hogy a munkaerő-kölcsönző cégek igénybevételét nem támogatja".

Varga válaszleveléből az is kiderült, hogy a NAV a törvényes előírásoknak megfelelően folyamatosan ellenőrzi a neki dolgozó vagyonőröket, és ha bármilyen jogsértésről tudomást szerez, a vagyonvédelmi feladatok ellátására vonatkozó hozzájárulása visszavonása mellett az érintett gazdasági társaságokkal ellen adóellenőrzést, szükség esetén büntetőeljárást rendel el. Közérdekű bejelentés alapján a NAV-nál jelenleg is folyik vizsgálat az őrzés-védelem területén esetlegesen megvalósuló visszaélések feltárása érdekében.

Október elején Harangozó még egy kérdést intézett Vargához, abban a reményben, hogy mint írta, az elmúlt három hónapban sikeresen lezárták a fent említett vizsgálatot. Mivel Varga válaszából az derült ki, nem most vetődött fel először a gyanú, hogy a NAV-nak vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtó cégek visszaéléseket követnek el, szabálytalanul foglalkoztatták alkalmazottaikat, Harangozó kíváncsi volt arra is, hogy az ilyen ügyekben a NAV eddig hány feljelentést tett és hány adóvizsgálatot tartott.

Szerződő fél és nem adóhatóság
Szerződő fél és nem adóhatóság
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A NAV korábbi válaszában igencsak megmosolyogtató kitétel, hogy bár a szerződés nem zárja ki, hogy az adóhatóság által felfogadott vagyonvédelmi cég munkaerő-kölcsönző céget is bevonjon a munkájába, a NAV nem támogatja az ilyesmit. „Kezdeményez-e Varga Mihály jogszabály-módosítást a munkaerő-kölcsönző cégeknek a magánbiztonsági szektorból történő kizárása érdekében? – firtatta Harangozó ennek kapcsán.

Erre a kérdésre a miniszter helyett parlamenti államtitkár válaszolt az ellenzéki honatyának. Tállai András röviden azt közölte, hogy minden olyan szerződéssel kapcsolatban intézkedtek, amellyel kapcsolatban valamilyen jogsértésről értesültek vagy azt tapasztaltak. A folyamatban lévő és lefolytatott adóvizsgálatokról az adótitokra hivatkozva Tállai megtagadta a tájékoztatást. Közölte viszont, hogy a tárca és a NAV fellép az adóelkerülés minden formája ellen.

Higgyük el. Mert a tények, hacsak a kormány érdekei mást nem diktálnak, adótitoknak minősülnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.