galéria megtekintése

Áder Alkotmánybírósághoz fordult a titkolózós MNB-törvény miatt

10 komment


Csuhaj Ildikó

Nem írta alá az MNB-alapítványok titkolózását szentesítő jegybanktörvényt Áder János. Biztosra ment, megküldte az Alkotmánybíróságnak: az államfő szerint a közpénzzel való gazdálkodás, nyilvánosság elvével kapcsolatos passzusok nincsenek összhangban az Alaptörvénnyel, de a visszamenőleges hatály is aggasztja.

Ahogyan az előzetesen kiszivárgott információk alapján várható volt, az államfő nem írta alá a parlament által egy hete elfogadott jegybanktörvény módosítását. Áder János előzetes normakontrollt kér a politikai botrányt okozó jogszabályról az Alkotmánybíróságtól.

Matolcsy György még nem titkolózhat
Matolcsy György még nem titkolózhat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az elnöki hivatal közleménye úgy szól:

 

„Az elfogadott törvényt megvizsgálva megállapítottam, hogy a módosítások nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, ezért – eleget téve alkotmányos kötelezettségemnek – a mai napon kezdeményeztem a törvény szövegének alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

Az MNB-törvény vizsgálata során azt is megállapítottam, hogy a módosítás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével, így a törvény kihirdetése előtt ebben a kérdésben is az Alkotmánybíróság állásfoglalását kértem.

Hasonló okból – a visszamenőleges hatály tilalma miatt – a postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját is kezdeményeztem az Alkotmánybíróságnál.

Meghozott döntéseimben nagy súllyal esett latba, hogy hazánk Alaptörvénye a korábbi alkotmányhoz képest kiemelt figyelmet szentel a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos követelményeknek. Az Alaptörvény másik sarkalatos pontját a jogbiztonság alkotmányos védelme jelenti. A jogállamot épp az teszi szilárddá, ha bármely helyzetben és bármely pillanatban mindenki tisztában lehet azzal, hogy pontosan milyen törvényi előírásoknak kell megfelelnie, és milyen jogszabályok szerint kell eljárnia.

Elnöki beiktatásomkor tett fogadalmam alkotmányos kötelezettségeim maradéktalan vállalását jelentette. Ahogy eddig, a jövőben is ahhoz az elvhez tartom magam, amit hivatalba lépésem első pillanatától képviselek: ha száz jó törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat aláírom, ha száz rosszat, mind a százat visszaküldöm. Az Alaptörvény 9. cikk (1) bekezdése ezt egyértelmű kötelezettségemmé teszi.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.