galéria megtekintése

A veresegyházi Pásztortól a vak komondorig

0 komment


Boda András

A választás egyik legnagyobb nyertese a független Pásztor Béla, aki 49 éve vezeti Veresegyházát, és most magabiztosan újra nyert a Pest megyei városban.

„Azt nem idézhetem szó szerint, mit mondott a feleségem, amikor bejelentettem, hogy újra indulok a polgármesterségért. A lényege az volt, hogy már megint nem tartottam be a szavam" – így mesélt nemrégiben lapunknak Pásztor Béla arról, miként fogadta családja, hogy 76 évesen sem akart még visszavonulni. Döntésével a helyiek döntő többsége egyetértett: a voksolók 87,42 százaléka szavazott újra bizalmat az „örökös" polgármesternek.

Veresegyház „örökös” polgármestere, Pásztor Béla. Mindig csak megszegi a szavát
Veresegyház „örökös” polgármestere, Pásztor Béla. Mindig csak megszegi a szavát
Szabó Barnabás / Népszabadság

Ilyen arányú győzelmet még Mészáros Lőrinc (FIDESZ-KDNP) sem tudott produkálni Orbán Viktor „falujában", Felcsúton. Noha a településen, mint ismert, még futballstadion is épült, a községet eddig is vezető polgármesterre a szavazók 82,83 százaléka szavazott. Felcsúton a második az LMP jelöltje, Szatmári Ildikó lett bő 9 százalékos eredménnyel. A nagy nyertesek után egy nagy vesztes: Esztergomban alulmaradt az eddigi független polgármester. Tétényi Éva 5092 szavazatot kapott, míg Romanek Etelkára (FIDESZ-KDNP) 5501-en szavaztak.

 

Érdekes eredmény született Fülöpházán, ahol egyetlen polgármesterjelöltre, a függetlenként induló Balogh Józsefre lehetett szavazni. Mint ismert, ő az a volt fideszes politikus, aki az ügyészség szerint tavaly tavasszal ittasan olyan súlyosan bántalmazta élettársát, hogy a nőt kórházba kellett szállítani. A férfi később úgy magyarázkodott, hogy élettársa átesett a család vak komondor kutyáján, ekkor sérült meg. Noha Balogh győzelme rivális híján nem volt kétséges, van, ami árnyalja „sikerét": a 762 szavazásra jogosult közül 296-an voksoltak, közülük pedig feltűnően sokan, 48-an dobták be az urnába érvénytelenül szavazólapjukat.

Sima győzelmet aratott Balatonakarattyán a jegybankelnök felesége. A függetlenként induló Matolcsy Gyöngyi a szavazatok 67,6 százalékát szerezte meg, több mint kétszer annyi voksot kapott, mint egyetlen riválisa, a szintén független Vatics Erzsébet. Bár meglehetősen kis különbséggel, de nyert a Nógrád megyei Pásztón az ismert újságíró, televíziós riporter, a függetlenként indult Dömsödi Gábor: 2475 szavazatot kapott, míg ellenfele, a szintén független Sisák Imre János csupán ötven vokssal maradt alul. Nem sikerült a bravúr egy másik ismert televíziósnak. Vágó István, aki a főváros XII. kerületében Demokratikus Koalíció képviselő-jelöltjeként indult, és jelentősen lemaradva a Fidesz aspiránsa mögött második lett, igaz, az LMP-t, a Jobbikot és az MLP-t megelőzte.

Nem született meglepetés a Komárom-Esztergom megyei Ácson, ahol a várakozások szerint nyert Lakatos Béla (Fidesz-KDNP), aki nyíltan vállalta roma származását. Arra viszont kevésbé lehetett számítani, hogy a Veszprém megyei Devecseren a Jobbik jelöltje, Ferenczi Gábor legyőzi Toldi Tamást (Fidesz-KDNP). A Jobbik győzelme önmagában meglepő, de az eredmény figyelemre méltó azért is: négy évvel ezelőtt, épp a Toldi Tamás győzelmét hozó választás utáni napon történt az ország legsúlyosabb ipari katasztrófája, akkor öntötte el a vörösiszap-áradat a települést, és a fideszes polgármester a mentés irányításában, majd később az újjáépítésben is megfeszített munkát végzett. (A Devecser melletti Kolontáron, ahol szintén óriási pusztítást végzett az áradat, maradt az eddigi független polgármester, Tili Károly.) Miként Devecserben, úgy az ország másik felében, a Csongrád megyében lévő Ásotthalomban is jobbikos siker született – igaz, ez cseppet sem volt meglepő. Annyiban legalábbis nem, hogy egyetlen jelölt akadt csak, a híres-hírhedt, szélsőjobboldali Toroczkai László. Simán „újrázott", győzött a Jobbik „fellegvárában", Tiszavasváriban Fülöp Erik is.

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Neki nem jött össze, de a szélsőjobboldali párt hét polgármester-jelöltjének igen
Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Neki nem jött össze, de a szélsőjobboldali párt hét polgármesterjelöltjének igen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kevés baloldali siker egyike Szentesen született: Szirbik Imre (MSZP, DK-Együtt-PM) 47,8 százalékot ért el, míg Bozó Zoltán (Fidesz-KDNP) 43,4 százalékot. Hasonlóan szoros csatában, de a jobboldal győzött Makón: Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) 4144 voksot kapott, Buzás Péter (PSZM-MSZP-DK) pedig 3947-et. Váratlan vereséget szenvedett viszont a Fidesz Siófokon: a települést eddig irányító jobboldali Balázs Árpád alulmaradt a független, de a baloldal által is támogatott Lengyel Róberttel szemben.

Miközben sok településen az urnazárás után órákkal sem volt még végeredmény, addig a Zala megyei Felsőszenterzsébeten néhány perc alatt végeztek a voksok összesítésével. Igaz, nem volt túlságosan nehéz feladata a bizottság tagjainak: a tizenöt szavazásra jogosult közül tizenketten mentek el szavazni, s ők kivétel nélkül az egyetlen polgármesterjelöltre, a független Kálmán Elekre szavaztak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.