galéria megtekintése

Kiakadtak a szakszervezetek, megint feljelentik külföldön a kormányt

6 komment

Munkatársunktól

Nem ad többé anyagi támogatást a kormány a szakszervezeteknek ahhoz, hogy a munkáltatókkal szembeni pozíciójukat független szakértői elemzések megrendelésével erősíthessék, ezért az érdekképviseletek nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

Váratlanul megvonja a kormány az ágazati párbeszéd bizottságok pénzügyi forrásait, s ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszi az érdemi szociális párbeszédet – állítja a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke erről levélben értesíti a nemzetközi érdekvédelmi szervezeteket.

A hatályos szabályozás szerint az ágazati párbeszéd bizottságok a „munkavállalók és a munkáltatók érdekképviseletei között a középszintű szociális párbeszéd fejlődését, e szervezetek érdekvédelmi és érdekképviseleti jogainak érvényesülését" szolgálják. A szakmai programok megvalósulását anyagilag is támogatják, és ehhez a szaktárcának a költségvetési törvény megfelelő fedezetet is biztosít.

Most viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium által korábban már jóváhagyott képzéseket, szakmai kutatásokat és felméréseket, különféle projekteket azonnal le kell állítani

 

– közölte Székely. Ráadásul erről előzetesen értesítést sem kaptak, hanem menet közben derült ki, hogy a folyamatban levő, esetleg már a végéhez közeledő programokra a hivatalos jóváhagyás ellenére sem adnak pénzt.

Szakszervezeti felvonulás 2013-ban Budapesten a Kós Károly sétányon. Lehetetlenné teszik a párbeszédet
Szakszervezeti felvonulás 2013-ban Budapesten a Kós Károly sétányon. Lehetetlenné teszik a párbeszédet
Teknős Miklós / Népszabadság

A kormány ezzel világosan a szakszervezetek értésére adta, hogy nem hajlandó biztosítani az érdemi egyeztetés minimális feltételeit sem – állítja az érdekvédő –, miközben az ágazati párbeszéd bizottságok több mint tíz éve annak egyetlen fórumai.

A források megvonása Székely szerint azt jelenti, hogy

a továbbiakban nem lesz lehetőség olyan, független szakértők bevonásával elvégzendő kutatások megrendelésére, amelyekre a szakszervezeteknek saját érveik szakmai alátámasztása érdekében van szükségük.

Ehelyett kizárólag a kormány „házi" szakértőinek adhatnak megbízást – hangoztatta –, ezzel is támogatva a döntéshozókhoz közeli elemző cégek működését.

Ezzel megszűnik a bizottságok mozgástere, s mostantól csupán színjáték lesz az egész egyeztetés – szögezi le Székely. Felháborító – mondja –, hogy miközben a kormány ma már külön minisztériumon keresztül milliárdokat költ a nemzeti konzultációnak álcázott propagandára, megszünteti a szakszerű párbeszéd feltételeit, s kiüresíti a középszintű érdekegyeztetés intézményrendszerét.

A bizottságokat még az uniós csatlakozás előtt a PHARE-alap pénzügyi támogatásával hozták létre – emlékeztet az érdekvédő. Ugyanakkor hozzátette: alig egy hónapja az európai szakszervezetek Párizsban tartott konferenciáján maga Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is a munkavállalói jogok és a szociális párbeszéd uniós szintű erősítése mellett érvelt. Ma szerinte ezzel megy szembe a kormány, amit azonban a szakszervezetek nem hallgathatnak el a világ elől.

Nem a mostani volt az egyetlen alakalom, amikor nemeztközi fórumon keresett jogorvoslati lehetőséget valamelyik párt, vagy érdekvédelmi szervezet. Június végén a LIGA Szakszervezetek amiatt fordultak az Európai Bizottsághoz, mert a hatályos törvények szerint több tízezer köztisztviselőt lehet indoklás nélküli elbocsátását. A Demokratikus Koalíció május végén az Európai Bizottságnak jelezte: a versenyellenes reklámtörvény több, uniós joggal ellentétes passzusa miatt. Márciusban pedig a PM szintén az Európai Bizottsághoz fordult a paksi atomerőmű-bővítés egyes adatainak 30 évre való titkosítása ügyében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.