galéria megtekintése

Áramtolvaj apja miatt nem menekül a szegénységből

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.


Doros Judit, Hernádnémeti
Népszabadság

Kétségbeesve próbál a felszínen maradni egy huszonéves hernádnémeti lány. Az anyja elhagyta, a nagyszülők nevelték fel. Nemrég kiderült: áramtolvaj apja tetemes adósságot zúdított a nyakába, amit nem tud kifizetni.

– Anyám kétéves koromban hagyott el. Lelépett, azóta sem láttam. Egyszer azt hallottam, külföldön él, már másik családja van. Nem tudom, miért ment el. Nem házasodtak össze, nem éltek együtt túl sokáig. Kicsi gyerekként a nagyszüleimhez kerültem, nekik köszönhetem, hogy normális felnőtt lett belőlem.

Egy Hernádnémetiben élő huszonéves lány, Szandra meséli a történetét.

Finom vonásai, okos szeme van, ha jobb helyre születik, bármi lehetett volna belőle, ám így a mindennapi küzdés, a túlélésért való harc maradt neki.

 

Adósságot kapott

Az idősgondozói végzettségű, időközben érettségizett, s magát jelenleg is tovább képző, fotótermék-kereskedőnek tanuló lány nemrég tudta meg, hogy az apja több mint háromszázezer forintos adósságot varrt a nyakába. Ha ezt nem tudják kifizetni, elárverezik a nagyszülői házat, amelyben élnek: nyolc éve, mióta meghalt a nagymama, már csak a nagypapával kettesben. Az ő szűk kis nyugdíjából fizetik a rezsit, s minden más költséget.

Hogy a jövőjét biztosítsák, a nagyszülei évekkel ezelőtt megvettek neki egy kis víkendházat a közeli Gesztelyen. Ebbe azonban néhány évvel ezelőtt jogtalanul beköltözött a fiuk, vagyis Szandra édesapja, s kiderült: nemrég állandó lakosként is bejelentette magát. A békesség kedvéért nem bolygatták, azt kérték csak, hogy legalább a saját áramfogyasztását fizesse. Ez pár évig meg is történt, mígnem tavaly a lány levelet kapott a ÉMÁSZ-tól.

Lejár az idő. Szandra és a villanyóra, ami a bajt okozta
Lejár az idő. Szandra és a villanyóra, ami a bajt okozta
Doros Judit

– Arról értesítettek, hogy nem tudnak bejutni a házba, és képtelenek leolvasni a villanyórát, mert édesapám nem engedi be őket. Ezért bementem én, lefényképeztem az óra állását, és bevittem a fotót az áramszolgáltatóhoz. Majdnem elájultam, amikor nem sokkal később egy több mint százezer forintos csekket küldtek. Elmentem még egyszer a házhoz, s akkor láttam, hogy a mérőóra meg van bontva:

az amúgy villanyszerelő végzettségű apám lopta az áramot

– mondja.

Törvényen kívül

Kihívta a rendőrséget, és feljelentést tett. Csakhogy ezzel nem lett vége a történetnek: az ÉMÁSZ először egy 225 ezer forintos kötbérbüntetést szabott ki, majd egy hét elteltével újabb 44 700 forintos számlát küldött, elmaradt befizetések miatt.

– Teljesen egyedül vagyok, és nagyon félek, mi lesz így velem. Az ügyintéző azt mondta: ha nem rendezzük a számlát, a végrehajtó elviheti azt a lakást is, amiben a nagyapámmal lakunk. Ügyvédhez fordultunk, szerinte a törvény ellenem szól, nem tudok mit tenni, az ÉMÁSZ markában vagyok. Teljesen összeomlottam. Próbálok a felszínen maradni, az iskola mellett időnként dolgozom is, hogy ki tudjam fizetni a fényképezőgépet, amit a szakoktató kért. De úgy néz ki, hiába küzdök. A saját apám tesz tönkre – mondja.

Próbáltunk beszélni az apjával. Elmentünk Gesztelybe a víkendházhoz, ahová a lány segítségével be is jutottunk. Lepusztult, lelakott belső, az asztalon felbontott konzervdobozok, megpenészedett szalámivégek, vetetlen ágy, áporodott bűz. A mérőórát leplombálta az áramszolgáltató.

Családi körben

– Ebben a rendkívül megrendítő ügyben nagyon nehéz egy energiaszolgáltatónak valamit is tennie, hiszen a konfliktus nem az érintett ifjú hölgy és közöttünk, hanem a családon belül dúl – reagált Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ Kommunikációs és Szabályozásmenedzsment Igazgatóságának vezetője.

– Bár az nem világos, valójában kié az említett ingatlan és ki az ÉMÁSZ-szal szerződő fél, tény azonban, hogy aki az energiaszolgáltatást nem szabályszerűen veszi igénybe, azaz a mérőórát tönkreteszi és a szolgáltatásért nem fizet, annak komoly anyagi következményekkel kell számolnia. Ügyfeleink jogos elvárása, hogy amíg a szociális ügyekben maximális toleranciát kell hogy tanúsítsunk, addig a szabálytalan vételezés, azaz a dolgokat nevén nevezve, az áram lopása esetén úgy kell eljárnunk, amint azt más bűncselekmény esetében is tennénk. Senki sem akarja más helyett az áramtolvajok számláját kifizetni – érvelt.

Szavai szerint meg kell vizsgálni, ki a szerződő fél, és ki követte el a mérőóra rongálását. A lopásból származó kárt első körben valóban az ügyfélnek kell megfizetnie, azonban ha nem ő fogyasztotta el az energiát, úgy ezt a tételt továbbháríthatja a tényleges fogyasztóra.

Szandrát nem nyugtatja meg, hogy nyomasztó terheit a jog szerint továbbháríthatja az édesapjára, hiszen eddig nem kapott tőle semmit. Sőt azt a keveset is elvette tőle, ami jutott neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.