galéria megtekintése

A pozícióhalmozó Patyi nem összeférhetetlen

4 komment

NOL

Nincs gond a pozícióhalmozó Patyi Andrással a Nemzeti Választási Bizottság szerint. Bár egyetemi rektor és két, a jogalkotást befolyásoló állami bizottságnak is tagja, a testület álláspontja, hogy választási ügyekben a pártatlansága kétségbevonhatatlan.

A „Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke összeférhetetlenségére tett indítványt a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja" – mondta ki a testület péntek délután. A bizottság nyolc igen és egy nem szavazat mellett döntött így. A beadványt Nemény András, az MSZP alelnöke nyújtotta be, jelezve, hogy a választási eljárási törvény kimondja: az NVB választott tagja nem lehet olyan személy, aki központi államigazgatási szervvel „munkavégzésre irányuló jogviszonyban" áll.

Patyi 2012 óta az Állami Közszolgálati Egyetem rektora, 2014 novemberétől pedig az Államreform Bizottság elnöke, amelynek az általa vezetett egyetemet felügyelő három miniszter is tagja, tehát e minőségében a főnökeinek a főnöke. Nem sokkal később a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke is lett, amelynek szerepe van a közigazgatási bíráskodás rendszerének átalakításában, ami elég nagy botrányt kavart.

Az NVB viszont kimondta, nem összeférhetetlen Patyi Andrásnak a Nemzeti Választási Bizottságban betöltött választott tagságával az, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, mivel az egyetem nem központi államigazgatási vagy más közigazgatási szerv, s annak rektoraként és egyetemi tanárként közalkalmazott, amely jogviszony nem keletkeztet összeférhetetlenséget.

 

Az Államreform Bizottság és a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság tekintetében sem állapított meg az NVB összeférhetetlenséget, mivel ezek a testületek sem központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervek, és Patyi nem áll velük munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, az ezekben végzett tevékenységéért semmilyen díjazásban nem részesül.

A bizottság meglehetősen terjedelmes határozatában leszögezik: az „indítványozónak az összeférhetetlenségre vonatkozó állításait tételesen cáfolta mindhárom pozíció tekintetében Prof. Dr. Patyi András a Nemzeti Választási Bizottsághoz eljuttatott nyilatkozatában". Ezt az álláspontot a Miniszterelnökség, illetve az igazságügyi tárca közigazgatási államtitkárainak nyilatkozataival is alátámasztotta.

„A jogi indokokat tekintve megállapítható, hogy az indítvány teljes mértékben téves és megtévesztő jogértelmezésen alapul, mely alkalmas lehet arra, hogy a jogállami választási intézményrendszert, a választási szervek és a választási szervek működésébe vetett közbizalmat csorbítsa" – hangsúlyozza az NVB. A testület egyébként – teszik hozzá – 2013. szeptember 30-i megválasztása óta „a választópolgárok független, kizárólag a törvényeknek alárendelt, pártatlan szerve".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.