galéria megtekintése

A Négy Tigris végnapjai

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 22. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Szokatlanul csöndes hétköznap délelőtt a józsefvárosi Négy Tigris kínai piac. A bejáratnál üldögélő biztonsági őrök fásultan néznek maguk elé, alig akad dolguk, olyan ritkán érkeznek áruszállító kocsik. A mellettük álló arab pénzváltó „vállalkozók” unottan cigarettáznak, s inkább csak a megszokás mondatja velük, amikor nagy ritkán betér egy-egy vásárló a piacra:

– Csáó, helló! Euró, dollár?

Beljebb is más arcát mutatja most a piac: a konténerekből kialakított üzletek és raktárak között kanyargó sikátorokban már nyoma sincs a korábban oly jellemző kavalkádnak. Kihaltak a „bevásárlóutcák”, elvétve akadnak vevők, ráadásul már az eladók is egyre kevesebben vannak. A piac egyes részein nyitva lévő boltot is alig találni. Az egyik rövid „mellékutcában” a húsz üzlet közül már csak egy nyitott ki, az is gyér kínálattal. Huszonéves kínai tulajdonosa erősen töri a magyart:

 

– Hogy hol vannak a többiek? Bezártak, elmentek! Én sem maradok már sokáig – jelenti ki, majd két közeledő asszony láttán inkább az üzletre koncentrál:

– Tessék, tessék! Minden jó, minden szép, és még akciós is! – kínálja portékáját.

– Mennyi a póló? – kérdezi az egyik asszony.

– Ócsó – vágja rá a férfi.

– De mennyi?

– Nagyon ócsó! Csak kétezer.

– Az nem olcsó.

– Ezer? Az már ócsó? Az üzlet megköttetik, a férfi pedig ott folytatja, ahol abbahagyta:

– Mindent ki kell árulni, mert nem tudni, meddig maradhatunk. Egy-két hét? Egy-két nap? Senki nem tudja. Minden reggel úgy nyitok, hogy talán ez lesz az utolsó munkanap itt.

Több megkérdezett árus is hasonlóan vélekedik: ki szomorúan és kétségbeesetten, ki dühösen, de mindenki arról beszél már, hogy a Négy Tigris piac napjai meg vannak számlálva. „Nincs tovább”, mondja a gyrost áruló férfi, és nyomatékkal teszi hozzá: „Most már tényleg nincs tovább.” Megjegyzése helytálló, hiszen az 1993-ban megnyitott – fénykorában legalább 2000 üzletnek helyt adó, 39 ezer négyzetméter területű – piacot sokszor próbálták már bezárni, ám eddig mindent túlélt a konténerváros.

Egyelőre mindenki csak találgatja, hogy mikor zárják be a piacot
Egyelőre mindenki csak találgatja, hogy mikor zárják be a piacot
Kurucz Árpád

A legtöbben arra hivatkozva „mentek neki” a piacnak, hogy sok esetben kétes hátterű cégek árulnak kétes eredetű és minőségű árukat, ráadásul legendák sokasága szól „bűnös” üzletekről, arról, hogy ott a számlától a fegyverig szinte minden kapható. A pletykák valóságtartalma kérdéses, az viszont tény: a piac léte mellett szól, hogy szegény családok ezreinek a Négy Tigris az egyetlen megfizethető „áruház”. Az évekig tartó huzavonának – Kocsis Máté józsefvárosi polgármester (Fidesz–KDNP) kezdeményezésére – a MÁV próbált tavaly véget vetni. A társaság felmondta a piacot üzemeltető Komondor Kft.-vel kötött bérleti szerződést.

A felmondási idő lejárta után, tavaly novemberben aztán a MÁV erős rendőri kísérettel megpróbálta átvenni a területet. A Komondor Kft. vezetői és emberei viszont megakadályozták ezt arra hivatkozva, hogy a szerződés felmondása nem volt jogszerű. Ezután hónapok teltek el, s bár a piac működött, az időközben elindított végrehajtási eljárás már előrevetítette a MÁV győzelmét. Május elején aztán a vasúttársaság azt jelentette be: a bíróság elrendelte a józsefvárosi piac kiürítését és a végrehajtást a Komondor Kft.-vel szemben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a piacot mikor veszi vissza a MÁV, a cég csak annyit közölt: a végrehajtás májusi–júniusi időpontban várható.

Bár a pontos dátumot egyelőre titkolják, több jel utal arra, hogy egyre közeleg a nap, amikor megpróbálja az állam visszavenni a területet. A piacon mind több bolt zár be, ráadásul szerdán – rendőri felügyelet mellett, információink szerint a MÁV megbízásából – éppen arról osztottak ki több nyelven is leírt tájékoztatót az árusoknak, hogy a piac megszűnik, ezért haladéktalanul el kell szállítaniuk ingóságaikat. S nem mellékes talán az sem, hogy a piac Facebook-oldalán az volt a legutolsó, bő egy héttel ezelőtti bejegyzés: „Nagyon intenzív hatósági ellenőrzést kapott a piac. Közel a zárás???”. Az átadás-átvétel és a végrehajtás miatt kerestük az üzemeltető céget, de nem jártunk sikerrel: a kft. telefonszámán senki nem érhető el, a piacon lévő iroda zárva van, a biztonsági őröknél, portásoknál hagyott üzeneteinkre pedig nem reagált a társaság vezetése.

A cég hallgatása a piac bérlőinek is feltűnt. Egy árus például azt nehezményezi: „Évek óta itt dolgozom, pontosan fizetem a bérleti díjat, de még arra sem veszik a fáradságot, hogy megmondják, mikortól zár be a piac! Ezt a hónapot még kifizettem, így maradok még, de aztán továbbállok én is.” Amikor az árusokat arról kérdezem, mihez kezdenek, nagy többségük hezitálás nélkül vágja rá: költöznek a piac mellett vezető Kőbányai út túloldalára, ahol a gyárépületekben kialakított üzlethelyiségekben üzletelnek majd tovább. Igaz – mondják többen is –, az már másmilyen piac lesz: a magasabb bérleti díjak miatt árat kell emelniük.

– Már megint a kispénzűekkel szúrnak ki! – fakad ki egy nyugdíjas asszony, aki gyakorta vásárol a kínai árusoknál, és indulatosan úgy érvel: – Az árusok átköltöznek az út túloldalára, vagyis szinte minden marad a régiben. A hozzám hasonló kisnyugdíjasok ezután is ugyanattól a kínai kereskedőtől vásárolják majd meg ugyanazt a nem túl jó minőségű, de olcsó ruhát, cipőt, mint eddig, csak épp másutt és kicsit drágábban.

Fapados Citadella

A panoráma mellett mindössze egy büfé, egy étterem és egy konténeres WC várja a napi több ezer turistát a szombat óta ismét látogatható Citadellánál. A meglehetősen sajátos helyzethez – mint arról többször írtunk – az vezetett, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. végrehajtást indíttatott a műemléknél működő vállalkozások ellen. A társaság szerint az érintett, egyebek mellett éttermet, szuvenírboltot üzemeltető cégek jogszerűtlenül működtek. A végrehajtás és a vállalkozások „kitelepítése” miatt példátlan módon több mint egy hétre lezárták a fellegvárat. A Citadella szombat óta újra látogatható, de a bezárt vállalkozások miatt meglehetősen „fapados” körülmények várják a turisták ezreit. (B. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.