galéria megtekintése

Az Orbán-kormányt is vádolják az ausztriai borzalom miatt

Nem lehetett felkészülni arra a borzalomra, amely az ausztriai Pandorfnál talált kamiont felnyitó szakemberekre várt. Az illetékes osztrák ügyész szinte sokkos állapotban nyilatkozott a 71 ember életét követelő bűncselekmény kapcsán. A döbbenet nem lassította a hatóságokat: idehaza őrizetbe vettek négy gyanúsítottat, kihallgattak húsz személyt. Osztrák politikusi részről az Orbán-kormánynak is jutott kemény szavakból.

Egy nappal a tömegsírrá vált kamion ausztriai megtalálását követően a magyar rendőrség lecsapott az embercsempészéssel foglalkozó bűnbanda „közkatonáira”. Az őrizetbe vett három bolgár és egy afgán állampolgár előzetes letartóztatásáról ma kora délután dönt a Kecskeméti Járásbíróság. Az osztrák nyomozást vezető burgenlandi rendőrfőnök becslése szerint ők négyen a szigorú hierarchiára épülő bűnbanda két legalsó szintjéhez tartoztak. Hans Peter Doskozil elmondta,

a csempészhálózat 6-7 szintből áll, vagyis a nagyhalak elfogásától még igen messze vannak a magyar és osztrák hatóságok.

A két ország illetékes rendőrsége egyelőre annak is örül, hogy ilyen gyorsan eredményeket tudtak felmutatni a fél világ érdeklődését felkeltő ügyben.

 

A gyors eredményt a hazai autópályahálózat sűrűn telepített kamerarendszere tette részben lehetővé. A Népszabadság értesülése szerint az elkövetők a kamionnal Kecskemétről indultak Bécs felé. A jármű útját viszonylag könnyen tudták rekonstruálni a rendőrök az autópályák mentén működő forgalomfigyelő kamerák felvételeinek segítségével. A kamion két, azóta őrizetbe vett sofőrjét is a felvételek alapján azonosították. Úgy tudjuk, nem sokkal azután, hogy az osztrák hatóságok felnyitották az akkor már egy napja Pandorfnál vesztegelő kamiont, európai elfogatóparancsot adta ki a járművet hátrahagyó, később Magyarországon elfogott két gyanúsított ellen. Társaikat az Europol és a magyar rendőrség adatai alapján az Nemzeti Nyomozó Iroda azonosította.

Fotó: Hans-Peter Bader / Reuters

A gyanúsítottak egyikének magyarországi letelepedési engedélye és ahhoz kapcsolódó okmánya volt, de a gyanúsítottak egyike sem magyar állampolgár. Lapunk úgy tudja, az elfogottak közül

ketten embercsempészettel összefüggésben már ismertek voltak a magyar rendőrség előtt.

Ennek ellenére – vagy inkább ettől függetlenül – elfogásukat rekordgyorsaságúnak értékelték Budapesten és Bécsben egyaránt.

A négy személyt szombaton minden bizonnyal előzetes letartóztatásba helyezik, és akár napokon belül kiadhatjuk őket Ausztriának. Egyelőre több részletet a személyekkel kapcsolatban nem árultak el sem a hazai, sem az osztrák hatóságok, mivel mindkét országban a gyanúsítottakhoz köthető további elkövetőket keresik, és ennek sikerét nem akarják bőbeszédűséggel kockáztatni.

Az osztrák ügyészség hosszú vádlistával állt elő. Nem csak csempészéssel, de halált okozó szándékos veszélyeztetéssel és gyilkossággal gyanúsíthatják Ausztriában a bűnbanda elfogott tagjait. Johann Fuchs kismartoni ügyész pénteken egy pillanatra kiesett szerepéből, és fontosnak tartotta az újságírók előtt elmondani, milyen nehéz számára az eset után visszatérni a professzinális munkarendhez, de ez nem akadályozza majd, hogy gyorsan eredményre jussanak a bűntény feltárásában. Információnk szerint Ausztriában ezzel párhuzamosan keresik az embercsempész szervezet ottani „fogadóbizottságát”, vagyis azokat a személyeket, akik továbbutaztatták volna a csoportot.

Fotó: Hans-Peter Bader / Reuters

Úgy tudjuk, a magyar rendőrség azért nem ad ki róluk további információkat, mert még nálunk is, és Ausztriában is gőzerővel keresik a halálkamionhoz köthető további gyanúsítottakat.

Nálunk több, mint 20 tanút hallgatott ki a rendőrség. Közülük a dolgok jelen állása szerint nem kerül ki több gyanúsított. Vizsgálják azonban, hogy a 71 menekült miképpen jutott el Kecskemétig. Kik szállították oda őket, és kik javasolták nekik, hogy a halálkamionnal utazzanak tovább.


Az osztrák belügyminiszter nem késlekedett a tanulság levonásával. – Legálisan kell beengedni Európába a háborúból menekülteket, hogy a parndorfihoz hasonló szörnyűségek ne következzenek be – mondta Johanna Mikl-Leitner péntek délután, miután a sajtótájékoztatón mellette ülő burgenlandi rendőrkapitány beszámolt a hatóságok által eddig ismert információkról.

Hans Peter Doskozil sokkoló adatokat ismertetett. A nickelsdorfi használaton kívüli határátkelő állatorvosi állomásán felnyitották a kamiont, és még a legborúlátóbb becsléseknél is több holttestet emeltek ki a Bécsbe tartó autópálya leállósávjában hagyott kamion rakteréből. A 71 ember halálát szinte minden kétséget kizáróan fulladás okozta, vagyis a járműben lelték halálukat. Az áldozatok között négy gyereket azonosítottak:

három fiú nyolc-tíz éves lehetett, egy kislány még nem volt kétéves sem. A kiskorúak mellett 59 férfi és nyolc nő halt szörnyű halált a kamionban.

Útiokmányaik alapján az osztrák hatóságok abból indulnak ki, hogy a teljes csoport szírekből állhatott. Azt a rendőrség nem erősítette meg, hogy külsérelmi nyomokat találtak volna a kamionon. Az osztrák állami televízió korábban azt állította, hogy a kamion oldalán kívülről olyan horpadások és vágások nyomai voltak láthatók, amelyek a bent lévők szabadulási kísérletére engednek következtetni. A lapunknak nyilatkozó járműkereskedő által elmondottak alapján ebből a hírből valószínűleg kevés állja meg a helyét. A raktér falát úgy tervezték, hogy egy baleset esetén elszabaduló többmázsás szállítmány se tudja felszakítani.

Fotó: Hans-Peter Bader / Reuters

Doskozil ugyanakkor elmondta, hogy a teherautós embercsempészet viszonylag ritkább az osztrák rendőrség ismeretei szerint. A bűnbandák rendszerint személyautókkal szállítják nyugat felé a migránsokat.

A tragédiát azonban akkor sem tudták volna megakadályozni, ha a határ osztrák oldalán még életben voltak a raktér foglyaivá vált szírek. Az A4-es autópálya ezen szakaszán hétköznaponként 3000 kamion halad el.


A tragédia után Ausztriában politikusok és vallási vezetők is markánsak kijelentéseket tettek. Michael Bünker evangélikus püspök az áldozatok tisztességes eltemetését követelte saját vallásuk rítusai szerint. Egyházának előljárói közös állásfoglalásukban azt írták: „Jelen helyzetben a határőrzés visszaállításának követelése nem pusztán populista kiállás egy működésképtelen eszköz mellett, de tiszta cinizmus is egyben”.

A Caritas segélyszervezet elnöke humanitárius vízum bevezetésére tett javaslatot. Michael Landau szerint minden halott egy figyelmeztetés, hogy Európa egy egységes tervet dolgozzon ki az elüldözött emberek megsegítésére, amely összhangban van a genfi konvenciókkal és ennek a kontinensnek humanitárius hagyományaival. A különösen elesettek számára, mint amilyenek a gyerekek és a beteg emberek, Landau olyan vízumot bocsátana ki, hogy ne kényszerüljenek a veszélyes útra sem a Balkánon, sem a Földközi-tengeren át.

Fotó: Hans-Peter Bader / Reuters

Werner Faymann szociáldemokrata kancellár és néppárti helyettese Reinhold Mitterlehner közös nyilatkozatban fejezte ki mély megrendülését. A két politikus kedden a bécsi parlamentben fogja elmondani, mit terveznek a menekültáradat kezelése és az embercsempészés felszámolása érdekében.

Faymann pénteken csatlakozott azon osztrák politikusokhoz, akik európai nyomást akarnak gyakorolni mindazokra az államokra, amelyek nem hajlandók kivenni a részüket a menekültek befogadásából. A kancellár azt szeretné, ha az uniós pénzalapokból nem kapnának azok az államok, amelyek ebben a kérdésben nem szolidárisak.

Ausztria a közös kassza nettó befizetője. A kritika egyébként nem érinti Magyarországot, hiszen a hazai kapacitásokat a menekültáradat már most átlagon felül terheli. A kancellári fenyegetés a balti államok mellett Lengyelországnak, Csehországnak és Szlovákiának szólt.

A tragédia kapcsán a magyar kormánynak is kijutott a kritikából.

Az osztrák zöldek szóvivője, Eva Glawischnig a budapesti kabinet „embertelen” politikáját támadta. Szerinte az, hogy a tragédia napján a magyar vezetés újabb menekülteket visszatartó intézkedéseket vezetett be, már több mint méltatlan

az oltalmat keresőkkel szemben.

A 71 menekült halálából – írja az MTI – a tengerentúlig visszhangzó hír lett.  A nap folyamán az amerikai médiában is hangsúlyos helyen szerepelt, hogy Ausztriában 71 migráns holttestére bukkantak egy teherautóban. A tragédiáról, a migrációs válság többi fejleményével együtt, pénteken a címoldalán számolt be a The New York Times és a The Washington Post is. A The New York Times szerkesztőségi cikkében reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön felfedezett tragédia - akkor csak mintegy 50 áldozatról lehetett tudni - sokkolja majd azokat az európai országokat, amelyek mindeddig elutasították azt az összehangolt cselekvést, amit (Angela) Merkel (német kancellár) akar és amelyre oly nyilvánvalóan szükség van.

Megszólalt az ügyben a Fehér Ház is. Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, Európának „le kell sújtania a migránsokat kihasználó embercsempészekre és biztosítania kell a migránsok emberi jogainak védelmét. Az európai migrációs válság annak jele, hogy a közel-keleti békétlenség a régión kívül is érezteti hatását - mondta a szóvivő.

Egy erről szóló Facebook-felhívás nyomán péntek este Budapesten a Keleti pályaudvar lépcsőjénél mécseseket gyújtottak a pandorfi áldozatok emlékére. A megemlékezésen körülbelül háromszáz ember vett részt, köztük sok menekült is,akik azt mondták,ha a 71 áldozat vonattal utazhatott volna nyugat felé, akkor még most is mindannyian életben lennének. A lépcsőre egy transzparenst is kifeszítettek a „Europe, your hand is covered in blood” („Európa, vér tapad a kezedhez") felirattal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.