galéria megtekintése

A Kúria dönt, hogy a Kúria mellé áll-e

1 komment


Baksa Roland

Lesznek-e még dühös devizahitelesek a Kúria előtt?
Lesznek-e még dühös devizahitelesek a Kúria előtt?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Egészen abszurd helyzetbe torkollott egy, a devizahiteleket érintő ügy. Mint arról nemrégen a Népszabadság beszámolt, egy jogerős ítélet kötelezi a Kúriát arra, hogy kiadjon az őt beperlő, pórult járt devizahitelesnek eddig a nyilvánosság elől elzárt dokumentumokat.

A Kúria még a 2013-ban és 2014-ben a devizahitel-szerződések érvényességét nagyban meghatározó jogegységi határozatának meghozatala előtt bekért véleményeket többek között a Matolcsy György vezette jegybanktól, a Varga Mihály irányította nemzetgazdasági tárcától, a bankszövetségtől vagy civil szervezetektől.

 

Ezeket a véleményeket a Kúria nem akarta kiadni, a fordulatos ügy itt kezdődött. A felperes kérésének előbb helyt adott az adatvédelmi és információszabadság hatóság, ám az elsőfokú bíróság már a Kúriának adott igazat, aztán a másodfokon újra fordult a kocka. A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy a Kúria küldje meg a kért információkat a felperesnek. (A felperes egyelőre a háttérben szeretne maradni.)

A Kúria azonban nem adja olcsón a bőrét. Lapunkat arról tájékoztatta a felperest – az átláthatóságért régóta küzdő szervezetként – a Transparency International Magyarország kérésére képviselő Karsai Dániel ügyvéd, hogy az alperes, vagyis a Kúria felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, mégpedig úgy, hogy egyben kéri a jogerős határozat végrehajtásának felfüggesztését. Magyarán: addig ki sem szeretnék adni a felperes által kért információ­kat, amíg a felülvizsgálati kérelmüket el nem bírálják. Az a pikáns az egészben, hogy a felülvizsgálati kérelmet a legfelsőbb bírói fórumként épp a Kúriának kell elbírálnia – vagyis saját magának kell döntenie arról, hogy egy őt alperesként érintő ügyben kinek a pártjára áll.

Abban bízunk, hogy a Kúria kiemelten csak a jogi érvekre fog figyelni – nyilatkozta a Népszabadságnak a felperes ügyvédje, Karsai. Ha nem így lesz, és a Kúria keze saját maga felé hajlik, úgy Karsaiék az Alkotmánybíróságig is hajlandók elvinni az ügyet. Most arra várnak, hogy kiderüljön, mikor lesz egyáltalán a felülvizsgálati kérelem miatti tárgyalás.

Ezzel védekeznek

A Kúria több érvet felhozott arra, miért nem akarja kiadni a jogegységi döntés előtt bekért véleményeket. Úgy vélte, a jövőben elzárkóznának a segítségnyújtástól a felkért szervezetek, ha a véleményüket bárki megismerhetné. Érvelt azzal is, hogy a devizahitelesek többször is tüntettek, és ha ismertté válnának a bekért vélemények, az esetleg hátrányosan befolyásolná az eljövendő jogegységi határozatok meghozatalát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.