galéria megtekintése

A maradék kétszázmilliárdot is lenyúlná a kormány

37 komment


Ábrahám Ambrus

A magánnyugdíjpénztárakban még megmaradt megtakarításokra is rátenné a kezét a kormány. Az NGM által beterjesztett törvénymódosítás szerint mintegy 200 milliárd forint kerülne vissza az államkasszába, miután a pénztárakat teljesíthetetlen elvárások elé állítják.

A kormány éhes medve módjára egyszer már kiürítette a kaptárat, de most újra benyúlt a maradék mézért. Így lehet összefoglalni a javaslatot, amelyet a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) terjesztett a parlament elé, s ami a magánnyugdíj-pénztárakban még meglévő – jelenleg a mintegy 61 ezer pénzári tag számláján lévő – körülbelül 200 milliárd forintot is az államkasszába csatornázná.

Mindezt a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló salátatörvény egyik pontjával tennék, amely úgy rendelkezik, hogy jogutód nélkül végelszámolással megszűnik az a magán­nyugdíjpénztár, amelyiknél a tagdíjfizető tagok száma az előző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül nem éri el a teljes taglétszám 70 százalékát. Márpedig – piaci források szerint - jelenleg a négy működő kasszából egy sem tudja ezt a feltételt hozni. Jelenleg a Horizont, a Szövetség, az MKB és a Budapest pénztáraknál működik még magánág.

A tagdíj befizetése a kasszák esetében rendre 10 százalék körül van – állítják szakértők. Azért ilyen alacsony, mert a szabályok miatt az ügyfeleik nem is igyekeztek ilyen befizetéseket tenni. Azok szerint ugyanis a kasszák a tagdíjak kevesebb mint 1 százalékát fordíthatták működési célú költségeikre. Márpedig pontosan ezen alacsony határ miatt nem is volt értelme ilyen utalásokat tenni.

 

Volt olyan kassza, amely nem is kért ilyen jogcímen befizetést, a lehetetlen helyzet miatt többnyire támogatásokat vártak partnereiktől, s ebből fedezték működési költségeiket. A pénztárak korábbi tartalékaikat is felhasználhatták, működésre. Ezek együttesen pedig kellő hátteret adtak, s szó sem volt arról, bármelyik pénztárat a megszűnés réme fenyegette volna.

A szakmából csupán név nélkül voltak hajlandók nyilatkozni. Kérdésünkre, hogy a módosítás előkészítéséről tudtak-e, esetleg egyeztettek-e velük, visszakérdeztek: Maga szerint? Egyikük hozzátette: a beadott jogszabály egyébként „rengeteg dolgot jól és helyesen szabályoz a magánnyugdíjpénztárak esetében, csak éppen ez az egy módosítás a létüket kérdőjelezi meg." A módosító javaslatból egyébként nem is derül ki egyértelműen, hogy milyen időszakot kell alapul venni a 70 százalék teljesítéséhez. Egy forrásunk lemondóan hozzáfűzte, a jelenlegi törvényalkotási módszertant ismerve január 1-től érvényes a törvény, vagyis az idei év második fél évét kell irányadónak tekinteni. Ha ez így van, akkor pedig a kasszák halálos ítéletét már kimondták.

Matolcsy elkezdte, Varga befejezi
Matolcsy elkezdte, Varga befejezi
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ez a tagok számára annyit jelent, hogy mindannyiukat visszaléptetik a tisztán állami nyugdíjrendszerbe. A kasszáknál fenntartott, egyéni számlájukon meglévő eddigi megtakarításaik pedig „mennek a közösbe". Ez pedig nem kis summa. A jelenlegi tagok között ugyanis döntően olyan emberek voltak, akik a magánnyugdíjpénztárak korábbi bedarálásakor azért álltak ellen a kormány utasító szavának, mert jellemzően jól keresők voltak.

Ebből adódóan pedig az átlagnál jóval nagyobb összeg gyűlt össze a számlájukon, amit nem akartak elveszíteni. A Stabilitás Pénztárszövetség idei első negyedéves jelentése szerint, az időszak végén az számlákon lévő átlagos megtakarítás 3,12 millió forint volt. A manőverrel az Orbán-kormány végérvényesen elveszi a magánnyugdíjpénztárakban korábban felhalmozott hatalmas vagyon maradékát is. A teljes forrás – a kötelező tagság miatt – 2010-2011-ben még körülbelül 3000 milliárd forintot tett ki.

Orbán Viktor és Matolcsy György érdeklődése akkor irányult erre a summára, amikor tervüket, miszerint a válság közepette a költségvetési hiány elengedésével próbálják beindítani a növekedést, lényegében hallás után áthúzták Brüsszelben. Mintegy tartalékként tekintettek az emberek befizetéseire, s kényszerűen visszaléptették az embereket az állami nyugdíjrendszerbe. Azzal „zsarolva" az érintetteket, hogy aki marad a vegyes rendszerben, az nem kap állami oldalról nyugdíjat a járulékai után. A közel 3 milliós tagságból alig 100 ezren voltak, akik ellenálltak a nyomásnak. Mára számuk 62 ezerre csökkent, ám sokáig már ők sem bízhatnak abban, hogy nyugdíjukat egyszer a saját számlájukról utalják nekik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.