galéria megtekintése

Sunyi módon kitoltak az élettársi kapcsolatban élőkkel

27 komment


Czene Gábor

A javaslat elfogadása húsz évvel vetné vissza az azonos nemű párok jogi helyzetét – tiltakozik a Magyar LMBT Szövetség az ellen, hogy a kormány a költségvetési salátatörvényben elrejtett módosítással kiüresítse a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét.

Látszólag nem történt semmi rendkívüli: a kormány egy apró (csupán egyetlen betűből álló) módosítással lehetővé tenné, hogy az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt más jogszabály is felülírhassa. Pontosat nem lehet tudni arról, mi áll a javaslat hátterében, de a kormány magyarázatát, hogy mindössze jogtechnikai módosításról van szó, az érintettek erős kételyekkel fogadják.

Magyarországon 2009 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok.

Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség képviselője elmondta lapunknak, hogy eddig összesen 370 pár élt a lehetőséggel. Korábban évente átlagosan 30-40 „házasságkötés” történt, tavaly már 65.

 

A gyermekvállalás és a névviselés kivételével az azonos nemű párok ugyanolyan jogokat élveznek, mint a heteroszexuális házastársak. A melegek attól tartanak, hogy

jogaikat korlátozni fogják,

ha a parlament „könnyített eljárásban”, más törvények módosításával hozzányúlhat ehhez az intézményhez.

„Körünkben sincs teljes egyetértés arról, hogy mennyire fenyeget ez a veszély, én a borúlátóbbak közé tartozom” – nyilatkozta Dombos Tamás. Bizonyítéka nincs, de olyan információkhoz jutott, hogy a kormány valóban szeretné kiüresíteni az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának intézményét. Ebből nem következik, hogy a már megkötött „házasságokat” is érvénytelenítik, de az igen, hogy az erről kapott papír nem jár majd semmilyen jogosítvánnyal.

Elveszhet például az a jog, hogy a párok végrendelet nélkül örökölhetnek.

Dombos Tamás szerint aggasztó jel, hogy a kormány a költségvetési salátacsomagba rejtette a javaslatot. Nem sok jóval kecsegtet Orbán Viktor minapi nyilatkozata sem. A miniszterelnök egy portugál lapnak arról beszélt, hogy kormánya szerint „csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot”.

Rosszat sejt az Együtt is. Szigetvári Viktor pártja úgy értékeli a helyzetet, hogy a Fidesz a költségvetési törvénybe rejtve intézményesítené Orbán kirekesztő családpolitikáját. Az Együtt módosító javaslatot nyújt be ez ellen, hisz a párt számára „minden család ugyanúgy értékes, alkossák azt bárkik, bármilyen jogi viszonyok között”.

A Magyar LMBT Szövetség közleménye emlékeztet rá, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentősen megnőtt az azonos nemű párok párkapcsolatainak támogatottsága: egy tavaly októberi kutatás szerint a lakosság 38 százaléka a teljes jogegyenlőség pártján állva a házasság intézményét is megnyitná az azonos nemű párok előtt. A most kiüresíteni kívánt bejegyzett élettársi kapcsolat társadalmi támogatottsága 58 százalék, még a kormánypárti szavazók többsége is helyesli. A kormány jelenlegi lépése tehát

szembemegy a magyar társadalom többségének akaratával.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye – hangsúlyozza a közlemény – többször is járt az Alkotmánybíróság előtt, amely legutóbb 2010-ben állapította meg: az azonos nemű párok számára egy, a házassághoz hasonló jogokat biztosító jogintézmény biztosítása az alkotmányból levezethető jogalkotói kötelezettség. Ugyanerre az álláspontra jutott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly nyáron, egy olasz pár ügyében hozott ítéletében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.