galéria megtekintése

A károsult családokon verik el a port

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 05. számában
jelent meg.


Ungár Tamás, PAMUK
Népszabadság

Három pamuki család örökre nincstelenné válik amiatt, hogy szabálytalanul használták fel a gyermekek után járó lakásépítési támogatást. A jelek szerint nem ők követték el a jogtalanságot.

Pamukon 2004 tavaszán hat család fogott házépítésbe úgy, hogy a munkák javát a gyermekeik után járó lakáscélú állami támogatásból – köznyelven: a szocpolból – akarták fedezni.

A kivitelezést egy Horváth Józsefként bemutatkozó vállalkozó irányította, aki azonban nem fejezte be az építkezést, s a tervezett helyett silány anyagot épített be szakszerűtlenül.

Ugyanakkor a támogatás javát zsebre vágta. Egy család együttműködött a férfival, és miután közösen elköltötték a pénzt, eltűntek a faluból, hárman viszont – látva, hogy Horváthra nem számíthatnak – saját erőből fejezték be a munkát.

 

Ketten erre nem voltak képesek, az ő házuk ma is lakhatatlan. Utóbbiaktól, valamint a házát befejező családok egyikétől a kincstár – egy 2015 elején indított eljárás keretében –

visszaköveteli az állami támogatást.

Az esetről már írtunk, akkor még a családok fellebbeztek, ám a kincstár másodfokon is a támogatás visszaköveteléséről határozott. A felvett szocpol valamennyiüknél 2,7 millió forint volt, az ebből eredő adósság a kamatokkal 5,2 millióra hízott. Az 50 négyzetméteres házak árverése révén esetenként egy-kétmillió folyhat be (a 270 lelkes somogyi faluban egy jó állapotú, 3 szobás portáért 3-4 milliót adnak).

Így a támogatottak béréből vonják majd a tartozás nagyját. Errefelé alacsony a bér, legtöbbeknek a közfoglalkoztatás ad megélhetést,

így várhatóan halálukig fizetnek.

A bajba jutott családok azt mondják, nem tehetnek semmiről, áldozatai a kivitelezőnek, akiről utóbb kiderült, hogy Lakatos Jánosnak hívják, és úgy nyúlta le a pénzt, hogy más cégének pecsétjét ütötte a számlákra.

Építési terület: a házak egy részét be sem fejezték
Építési terület: a házak egy részét be sem fejezték
Reviczky Zsolt

Lakatost egy másik ügyben csalásért becsukták, utána elköltözött a környékről, és senki sem tudja, hol van. Indult nyomozás a pamuki családok átverése miatt is Lakatos ellen, ám a vizsgálatot bizonyíték hiányában lezárták.

Így reménytelennek tűnik a három família helyzete. Különösen drámai annak a családnak a sorsa, amely befejezte a házát, és bent lakik két gyermekével.

Nem kérdéses, hogy a támogatást felvevő házaspárok hibáztak, amikor megbíztak a kivitelezőben, ám a felelősség csak részben az övék. A legfőbb bűnös Lakatos János. Felvethető a nyomozó hatóság felelőssége is, hisz egy egyszerűnek látszó ügyben nem tudott eredményt produkálni (hogy min siklott félre a nyomozás, abba a sajtó nem tekinthet bele).

Felelősség terheli az ügyben eljáró bankot, mivel 2005-ben – elfogadva saját szakértője véleményét – 95 százalékos készültségre utalta át a támogatást, holott a készültség ennek harmada volt.

A szakértő összejátszhatott a kivitelezővel, így neki is a hunyók közt lenne a helye. Ám a felsoroltak felelősségét a kincstár nem vizsgálhatja. Így csakis a szerződő feleken, vagyis a kárt elszenvedő családokon verik el a port, s teszik őket életük végéig „adósrabszolgává”.

Némi reményt ad számukra, hogy nemrég – a falu polgármesterének, Tóth Csabának a kérésére – felkereste a családokat a Szent Márton Caritas Alapítvány jogsegélyszolgálata.

A szervezet ügyvédei felvetették annak lehetőségét, hogy újra kellene indítani az ügyben a nyomozást a felelősök megtalálása érdekében. A másik út az lenne, vélik az ügyvédek, hogy a károsult családok méltányosságból kérjék tartozásuk elengedését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.