galéria megtekintése

„A Hír Tv-t testületileg kirúgták a NER-ből”

15 komment

NOL

Tarr Pétert, a Hír Tv vezérigazgató-helyettesét arról kérdezte a Kreatív Online, hogyan élte meg ő és a csatorna a Simicska–Orbán-vitát, és mire számítanak most, az állami pénzek és a hetente tartott eligazítások megszűnése után.

Tarr, aki aznap felelős szerkesztő volt, elsősorban a távozó kollégákra és a nyilatkozatcunamira emlékszik 2015. február 6-ából. Ezen a napon használta Simicska Lajos, a Hír Tv tulajdonosa azt a bizonyos jelzőt Orbán Viktor miniszterelnökre. A kijelentésnek a csatorna szerkesztőségére is komoly következményei lettek.

Sokan önként távoztak, másoktól a vezetőség vált meg. Tarr Pétert emlékei szerint egy héttel később kérték fel tartalomért felelős vezérigazgató-helyettesnek. A szerkesztőség létszáma akkor még képlékeny volt. Tarr elmondása alapján sok fenyegetés és ajánlat érkezett a kollégáinak. Előbbiek a korábbi vezetőség felől, akik szerint a csatorna süllyedő hajóvá vált, utóbbi pedig az MTVA-tól, akik, mint később megtudta, részletes információval rendelkeztek nemcsak a munkatársairól, de azok fizetéséről is – mondta el a Kreatív Online-nak

A riporterek és műsorvezetők közül végül mindenki maradt. A gyakorlat azonban megváltozott.

 

"Korábban ez a televízió ezer szállal a kormánypártokhoz köthető médium volt. A kormány kommunikációjáért felelős emberek heti rendszerességgel jártak be eligazítani a vezérkart. Ez február 6-ával megszűnt, március 15. után pedig bojkott indult a tévé ellen, szóba sem álltak velünk. A korábbi kimondott és ki nem mondott szabályokat tehát fel lehetett rúgni. A főnökeimnek, illetve áttételesen valamelyik kormányzati kommunikációs embernek ezután nem kellett engedélyt adni ahhoz, hogy kit hívok be, milyen témát dolgozok fel és milyen módon, hanem szabadon dönthettünk mindenben" – meséli arról, hogy bizonyos pártok képviselői vagy egyes témák miért nem jelentek meg a műsoraikban.

A két hete történt arculatváltás kapcsán még korainak érezte, hogy nyilatkozzon, szerinte decemberre derül ki, hogy mennyire tetszik a nézőknek. Az állami pénzek megszűnésével a csatorna kereskedelmi alapokra került. Még fontosabbá vált a régi nézők megtartása és újak bevonzása, elsősorban a hirdetőknek mutatott nézettségi adatok miatt. A sajtótájékoztatójukon elhangzottak alapján "nem kormányellenes, hanem kritikus televíziót szeretnének, a gondolkodni képes jobboldali konzervatív nézők csatornáját".

A szerkesztőség Tarr szerint pozitívan került ki a viharokból: "Felszabadulásként éltük meg, ez a tévé lett a szabadság kis szigete a magyar médiában. Az értekezleteken elmondtam mindenkinek, hogy felejtsék el az öncenzúrát, a régi reflexeket, és próbáljanak meg szabad, független újságíróként viselkedni."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.