galéria megtekintése

„A harmadik Orbán-kormány rosszabb lesz, mint a második"

3 komment


Bita Dániel
NOL

Bár adott magas labdákat az elmúlt hetekben, csak az LMP késztette magyarázkodásra Lázár Jánost a parlamentben napirend előtt.

Elsőként a kereszténydemokrata Szászfalvi László beszélt arról: nagy elégtétel a magyar nemzetnek, hogy újra a Kossuth téren áll Tisza István egykori miniszterelnök szobra. A KDNP-s politikus szerint Tisza ellen a „Károlyi Mihály-féle barbár horda" követett el merényletet 1918. október 31-én, ami végül elvezetett a tanácsköztársaság kommunista diktatúrájáig és a trianoni békediktátumig. Szászfalvi minden magyar nemzedék elé példaként állította Tisza Istvánt.

Földi Imre

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta: az Orbán-kormány társadalompolitikája mit sem változott az előző ciklushoz képest, továbbra is rosszul jár vele az emberek 80 százaléka, miközben a kormányhoz közel álló cégek milliárdos osztalékokat fizetnek ki. A szocialista párt ezért javasolja, hogy azok a cégek, amelyek bevételeik felét közpénzből vagy európai uniós forrásból szerzik, fizessenek több osztalékadót, járuljanak hozzá nagyobb mértékben a közteherviseléshez.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy válaszolt: 2010 óta az ágazati különadók révén igazságosabbá vált a közteherviselés. Szerinte az MSZP-nek az fáj, hogy már nemcsak külföldi cégek jutnak megrendelésekhez, hanem magyar vállalkozások is. Az osztalékadó növelésére irányuló javaslatot úgy kommentálta: az az irigység jele.

Szél Bernadett (LMP) azt mondta, az országnak – ahogy 2006-ban is látható volt – nincs szerencséje az újraválasztott kormányokkal, mindig van lejjebb. A harmadik Orbán-kormány rosszabb lesz, mint a második, pedig már az is rosszabb volt az elsőnél – jelentette ki.

Az LMP politikusa szerint ezt bizonyítják az elmúlt hetek is, hiszen – utalt a Norvég Alap körüli vizsgálatra – Lázár János máris bosszút hirdetett a civil szervezetek ellen. Azt mondta: Lázár a Miniszterelnökség vezetőjeként afféle „kisminiszterelnök" lett, és láthatóan nyeregben érzi magát, milliókat utazgat el közpénzből tisztázatlan módon, majd miután kérdőre vonják, zsebből kifizeti a számlát.

Szél Bernadett bírálta a kormánystruktúrát, szerinte elszámoltathatatlan zombiminisztériumok jöttek létre, az sem világos, hová tartozik például a megújuló energiaforrások felhasználása. Az egyes tárcák vidékre költöztetését a napi munkát nehezítő megalomán tereprendezésnek minősítette. Kitért végül a reklámadóra is, mondván, semmi haszna, egyetlen célja a sajtó kiszolgáltatása az állami hirdetéseknek.

Lázár János szerint a Norvég Alap ügyében az a kérdés, hogy az általa adott támogatás közpénznek minősül-e, mert ha igen, a felhasználásának módja nyilvános. Szerinte ezért sem érthető, hogy az LMP miért pártol olyan szervezetet, amely adatokat akar eltitkolni. Ha nincs titok, árulják el, ki és milyen megfontolásból kapott pénzt a norvégoktól! – közölte. Azt is mondta, az államháztartási törvény alapján a külföldi kormányok által nyújtott támogatásokkal kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódhat, és ezt meg is teszi.

Lázár a minisztériumok vidékre költöztetéséről azt mondta, Kövér László házelnök álláspontja, hogy a végrehajtó hatalomnak nincs helye a törvényhozás épületében, de – folytatta – vidéki emberként neki is az a véleménye, hogy helyes, ha egyes tárcák vidéken kapnak helyet.

A londoni utazásáról szóló megjegyzést nem kommentálta Lázár János.

A jobbikos Dúró Dóra azt mondta, a kormánynak nincs jövőképe, ezért nem volt kormányprogram sem, Orbán Viktor ezért nem vett részt miniszterelnök-jelölti vitán, és a Fidesz ezért maradt távol az EP-listavezetők vitájától is. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint viszont az elmúlt négy év alapján mindenki tudhatja, merre megy a kormány.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a baloldalt bírálta napirend előtt, mondván, bár megsemmisítő vereséget szenvedett a választásokon, de ugyanazt mondja, ugyanazzal támadja a kormányt, mint előtte.

Szelényi Zsuzsa aláírja az okmányokatFöldi Imre

Ha progresszív adózást akarnak, szavazzák meg a reklámadót! – fordult Rogán a baloldali ellenzék felé. Majd hozzátette: ne tagadják, hogy a bankok, az energiaszolgáltatók és a médiavállalatok megadóztatása az előző ciklusban is felvetődött, de a szocialista kormányok letettek róla, mert egyszerűbb volt az embereket és a magyar vállalkozásokat terhelni.

A parlament döntött arról, hogy kivételes sürgős eljárásban tárgyal a reklámadóról. A módosító javaslatok benyújtására három órájuk van – délután ötig – a képviselőknek, az összevont vitát szerda reggel tartják, majd délben már szavaznak is az előterjesztésről.

A Ház emellett igazolta Szelényi Zsuzsanna mandátumát, aki Bajnai Gordont váltja a parlamentben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.