galéria megtekintése

A Fidesz kezd tartani Veszprémtől

13 komment


Bita Dániel

Némedi Lajos alpolgármestert indítja a Fidesz a veszprémi időközi választáson. Akinek, meglehet, nemcsak egy korábbi párttársával kell megmérkőznie: a baloldal a helyi Fidelitas volt elnökét támogatja, de a város korábbi fideszes polgármestere is bejelentkezett.

Nem szeretné a Fidesz, hogy a kétharmados többségről szóló népszavazás legyen a februári veszprémi választás. Navracsics Tibor, a térség korábbi képviselője, uniós biztos jelöltjük bemutatásakor azt mondta: a veszprémieknek „álpolitikai kérdés" a kétharmad, arról kell dönteniük, hogy ki képviselje az érdekeiket. Így ajánlotta figyelmükbe Némedi Lajos városüzemeltetésért felelős alpolgármestert, mondván, tapasztalt a helyi ügyek intézésében. Némedi 59 éves, tehát valóban tapasztalt, kivált, hogy arról szóltak a hírek: Navracsics két, harmincas éveiben járó munkatársa is a jelöltek között volt.

Navracsics, Némedi és Porga Gyula városi polgármester. Csak ne legyen belőle népszavazás
Navracsics, Némedi és Porga Gyula városi polgármester. Csak ne legyen belőle népszavazás
Nagy Lajos / MTI

Az alpolgármester 2006 óta városi képviselő, így négy évig együtt dolgozott Debreczenyi János akkori polgármesterrel. A Béndek Péter filozófus vezette, átütő sikerekkel még nem jelentkező Polgári Konzervatív Párt pénteken elég váratlanul közölte: támogatják Debreczenyit abban, hogy elinduljon Navracsics megüresedett mandátumáért. A jelölés feltételeit és a politikus programját karácsony előtt véglegesítik. A volt polgármester tavaly októberben lépett ki a Fideszből, Orbán Viktornak címzett levele szerint azért, mert csalódott a kormányzásban: „formálissá tettétek a demokráciát, megaláztátok a polgári értékrendet, sárba rántottátok a keresztény hit tanait".

Ez azért is érdekes, mert a baloldal által támogatott Kész Zoltán is politizált tíz évvel ezelőtt rövid ideig a Fideszben: az ifjúsági szervezet helyi elnöke volt. És akkor még nem említettük Simicska Lajost, akiről a Fideszben biztosra veszik, hogy nem indul a választáson.

 

Az MSZP egyik vezetője lapunknak elmondta: felmérésük szerint a legismertebb és legnépszerűbb baloldali jelölt a körzetben a szocialista Pál Béla, aki 2002-ben és 2006-ban nyert Veszprémben. Ám úgy ítélték meg, hogy a többi ellenzéki párt – Újpesthez hasonlóan – nem támogatná egy MSZP-s politikus indulását, és akár hallgatólagosan egy független mögé sorakozna.

Tévelygések a kampányban

Az országos politikai üzenetek hiányát, illetve a megkésett és végső formájában inkább ártalmas összefogást bírálják az MSZP megyei és helyi szervezetei azokban a véleményekben, amelyeket a pártvezetés kérésére foglaltak írásba. A választmány ma elemzi az idei három vereség tanulságait. Lapunknak egy pártvezető azt mondta: sok szervezet kritizálta, hogy januárban, amikor újraosztották a választókerületeket, a szocialista jelöltek helyét olyanok vették át, „akik GPS-szel is alig találták meg a körzetükbe tartozó településeket”. Számos bírálat érte a kampány kivitelezését is, azt, hogy rossz helyre mentek ki szórólapok és kerültek ki óriásplakátok. (B. D.)

Miután az LMP – most először – hajlandó volna egy közös ellenzéki jelöltet támogatni, ám nem a pártban „szabadpiaci fundamentalistának" tartott Készt, arról is érdeklődtünk, a szocialisták miért tekintik alkalmasnak a szabadpiacpárti Polgári Platformot vezető jelöltet, ha már a pártvezetés a hasonló nézeteket valló Bokros Lajost vállalhatatlannak tartotta. Egy elnökségi tag azt mondta: Kész liberális-konzervatív, de kampánya a demokráciáról, a korrupció felszámolásáról és veszprémi ügyekről szól majd, nem a mezei képviselők esetében kevésbé fontos gazdaságfilozófiai elképzeléseiről. Végül azért is döntöttek mellette, mert a helyi MSZP szerint népszerű a városban, igaz, elsősorban tanári és sportriporteri múltja, nem a kapitalizmusról vallott nézetei miatt.

A szocialisták úgy számolnak: Veszprém nyerhető, de a választókerülethez tartozó huszonöt kisebb településen rosszul állnak, a Jobbik is megelőzi őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.