galéria megtekintése

A Facebookon is dübörög a kampány

6 komment


Lencsés Károly
NOL

Változatlanul Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus a Facebookon, de az MSZP-t, sőt Gyurcsány Ferencet is többen lájkolták, mint a Fideszt.

Pártlistadömping, „bizniszpártok", Simon-ügy, Jobbik megerősödése, március 15-e, Paks – az elmúlt időszakban ezek a témák határozták meg leginkább a politikai napirendet az online térben is – derül ki a Maven7 Hálózatkutató Zrt.-nek a Political Capital bevonásával elkészített tanulmányából.

A pártok minden erejükkel a hajrára koncentrálnak, a választók érdeklődése pedig nő. Ezt mutatja az is, hogy elmúlt hónapban soha nem látott mértékben növekedett az aktivitás a pártokhoz tartozó Facebook-oldalakon. Mind a pártok online kommunikációját tekintve, mind a felhasználók körében jóformán megkétszereződött a facebookos politikai aktivitás a február közepe és március közepe közti időszakban.

Az elemzésben nagyjából ötszáz különféle pártoldalon több mint 266 ezer Facebook-felhasználó online jelenlétét vizsgálták a kampány hivatalos kezdetének első napjától március második feléig tartó időszakban. A kutatás során kitértek arra is, hogy az egyes pártok támogatói között milyen átjárás lehetséges, vagyis: melyek vehetnek el másoktól voksokat. Egyértelműen kiderült, hogy a február 15. és március 16. közötti időszakban a pártok sokkal intenzívebb kommunikációba kezdtek, aminek következtében eddig nem látott mértékben nőtt meg az online politikai aktivitás: minden párt a sokszorosára növelte a világhálón a támogatóinak számát. Az online térben is a Fidesz rendelkezik a legtöbb támogatóval, amelyet a Jobbik és a baloldali választási szövetség szinte fej fej mellett haladva követ.

 

A Kormányváltók pártszövetségén belül az MSZP-nek sikerült a legjobban aktivizálnia a felhasználókat a vizsgált időszakban, erősen megnövelve online támogatói körét, amelyhez a szövetség többi tagja csak ritkán tudott felzárkózni a hónap során.
A Fidesz az online térben is „ráült" a Simon-ügyre, többek között ezzel tudott hatékonyan mozgósítani a hónapban, míg a Kormányváltó Összefogás nyolcpontos választási programjának meghirdetésével tudta leginkább megnövelni a táborát. A Jobbik és a Fidesz hálózata továbbra is jóval centralizáltabb, mint a baloldalé vagy az LMP-é: a jobboldali pártok esetében a pártvezető és a párt hivatalos oldala áll az online hálózat központjában.

A vezető ellenzéki politikusok közül Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc között kiegyenlítettek az erőviszonyok, körülbelül ugyanannyi online támogatóval rendelkeztek a vizsgált időszakban, de Fodor Gábor is jelentősen megnövelte szimpatizánsainak számát. Az LMP és a Kormányváltók közös tábora – vagyis egymást átfedő közössége – jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, azaz sok olyan felhasználó van, aki a két párt között ingadozik. Az LMP így veszélyt jelenthet az online térben tapasztaltak alapján, mert bizonytalan szavazókat szerezhet meg a baloldali szövetség elől.

A Facebook alapján a kis pártok közül – beleértve a régebben alakultakat és az újonnan bejegyzetteket is – vannak, amelyek kihívást jelenthetnek a „nagyokra" nézve, mind a baloldali választási szövetség, mind az LMP, mind a Jobbik esetében. A kis pártok közül a 4K! és a Munkáspárt a legerősebb a Facebookon, de Schmuck Andor Szociáldemokrata Pártja is igen aktív online kommunikációt folytat. A 4K! egyébként elsősorban az LMP-től, a szocdemek a baloldaltól, míg a Thürmer-féle Munkáspárt – némi meglepetésre – a Jobbiktól rabolhat szavazatokat.

A kutatók következtetéseik egy részét mindenképpen a lájkverseny eredményei alapján vonták le. Ezúttal Orbán Viktor Fidesz-elnök bizonyult a legnépszerűbbnek 168 ezer lájkkal, míg 123 ezren a Jobbikot vezető Vona Gábor, 64 ezren Bajnai Gordon, 48 ezren Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök iránt nyilvánították ki szimpátiájukat, míg Mesterházy Attila MSZP-elnöknek 41 ezer lájk jutott.

Érdekes, hogy a Jobbikot mint szervezetet 126 ezren, az Együtt 2014 Mozgalmat 123 ezren, az MSZP-t 65 ezren, míg a Fideszt mindössze 38 ezren lájkolták, alig pár ezerrel többen, mint a DK-t.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.