galéria megtekintése

Átrendezi a baloldalt a választás

46 komment

NOL

Az MSZP elnöksége még az EP-választás estéjén felajánlotta lemondását, de az eredmények a baloldali összefogásban is alaposan megváltoztatják az erőviszonyokat, és komoly hatással lesznek az önkormányzati választásra.

A Fidesz elsöprő győzelmét hozta a magyarországi EP-választás: a kormányzó erő az alacsony, mindössze 28,92 százalékos részvétel mellett a szavazatok 51,49 százalékát szerezte meg. Ezzel 12 EP-képviselői helyet kap a Magyarországnak járó 21-ből. A kormányzó párt közel 8 százalékpontot javított áprilisi eredményén, szemben az így is második helyezést elért Jobbikkal, amelynek 14,68 százalékos eredménye 6 százalékponttal alacsonyabb az áprilisinál. Ez is három képviselői helyet jelent számára az Európai Parlamentben.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Az igazi meglepetés a baloldali-liberális erők szereplése: az MSZP a szavazatok 10,92 százalékát elérve a harmadik helyre csúszott, ami két EP-mandátumot jelent, míg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció komoly meglepetést okozva 9,76 százalékot ért el, ami szintén két EP-képviselői hely. Mögöttük rögtön következik Bajnai Gordonék pártja, az Együtt–PM 7,22 százalékot hozott, ami egy képviselői helyet ér. Együttesen viszont a néhány héttel ezelőtti (26,21 százalékos listás) eredménynél jobbat értek el.

 

Mesterházy Attila pártelnök be is jelentette: az MSZP elnöksége felajánlotta lemondását a szocialista párt országos választmányának, amely szombaton ül össze. Azt mondta: szomorúan vették tudomásul a választási eredményt, csalódottak, jobbra számítottak. „Ez az eredmény újabb leckét ad a szocialista pártnak" – fűzte hozzá a sajtótájékoztatón, amelyen az összes elnökségi tag részt vett. Az elemzés és a stratégiaalkotás a választmányi ülésen kezdődhet el – de, hogy ez pontosan mit jelent, az nem derült ki a sajtótájékoztatón. Mondjuk annyi biztos: az eredmény kihat az önkormányzati választásokra is. Ahogyan egyik forrásunk fogalmazott: a budapesti eredmények azt mutatják, hogy a szocialista párt elvesztette vezető helyét a fővárosi ellenzékben, ami miatt Horváth Csaba biztosan nem lesz főpolgármester-jelölt.

M. Schmidt János / Népszabadság

Az összefogáson belüli erőviszonyok alaposan megváltoztak, hiszen az MSZP elveszítette eddigi erőpozícióját, Gyurcsányék feldarabolták a baloldali szavazótábort. (Bár a szocialisták szerint ilyen alacsony részvétel mellett az uniós választás leginkább csak egy nagy mintán vett közvélemény-kutatásnak minősül). Az MSZP mindössze 27 ezer szavazattal győzte le azonban a DK-t, miközben utóbbitól sincs messze – csupán 58 ezer szavazatra –az Együtt-PM.

Az LMP éppen átjutva a küszöbön (5,01 százalékos eredménnyel) egy képviselőt küldhet eközben Brüsszelbe – már megint, a párttal története során harmadszor fordult elő, hogy a szavazatszámlálás kezdetén még kevéssel négy százalék fölötti eredménye a végére átlépte az ötszázalékos korlátot. Schiffer András társelnök heroikusnak nevezte a kampányban elvégzett munkát, és a pártépítés újabb fontos lépcsőjének nyilvánította a sikert, megjegyezve: azért fognak dolgozni, hogy az európai politika se legyen kiszolgáltatva a különböző gazdasági lobbicsoportoknak.

Az új baloldali pártokat azonban e pillanattól kezdve nem intézheti el egyetlen, a „szűk magra" utaló legyintéssel az MSZP. Nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc tegnap este szóba hozta az önkormányzati választást, s kijelentette: „Ha le akarjuk váltani Budapest főpolgármesterét, ha nyerni akarunk a kerületekben és a tízezer lakosúnál nagyobb városokban, össze kell majd fognunk." Budapesten és több vidéki városban is a demokratikus ellenzék legerősebb pártja lett a Demokratikus Koalíció, amely így két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe – jelentette be.

M. Schmidt János / Népszabadság

Bajnai Gordon is arról beszélt, hogy az eredmény után most már nem csak választási szövetséget építenek – és ő is kiemelte: több körzetben a második helyet érték el.  Azt mondta:  „a magyar politika legfiatalabb pártjaként jelentős, talán páratlan eredményt" értek el. Ezek az eredmények teljesítették a célkitűzéseinket, és megcáfolták azokat a kétkedőket, akik megpróbálták elbizonytalanítani az értünk szorítókat – emelte ki. Majd arról beszélt: „Rossz hír az európai demokrácia számára, hogy kevesen mentek el szavazni.

A 29 százalék alatti részvételi arány minden idők legrosszabbja, bár – mint arra Orbán Viktor felhívta a figyelmet – a hat közép-európai országból nálunk volt a legmagasabb a részvételi arány. A miniszterelnök szerint a Fidesz az Európai Néppárton belül is jobban teljesített (hiszen a legnagyobb arányban ők győztek). Három a magyar igazság, megvan a második – hangoztatta, ám érdekes gesztust is gyakorolt, amikor arról beszélt, a most kijutott képviselőknek a magyarok érdekeit kell képviselniük. „Harcoljanak minden magyarért, köszöntöm a harcba indulókat!" – intézte szavait Orbán Viktor a Brüsszelbe „kijutott" képviselőkhöz, úgy folytatva, gratulál minden képviselőnek, tekintet nélkül arra, melyik párt színei­ben indult. Aztán arra hívott fel, hogy Brüsszelben is becsülettel szolgálják a képviselők a magyarokat. „Európa a mi otthonunk, de Magyarország a hazánk. Soha ne feledjék, Magyarország az első!" – tette hozzá. Orbán szerint „csak egységben lehetünk sikeresek mi magyarok".

Ami az európai eredményeket illeti: az Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot, s így a „párt" jelöltje, a volt luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker már be is jelentette igényét az Európai Bizottság elnöki posztjára. (Orbán Viktor a napokban azt közölte: a Fidesz EP-képviselői nem támogatják Junckert.) Franciaországban földindulás volt: a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nem­zeti Front végzett az első helyen. Francois Hollande francia államfő mára válságtanácskozást hívott össze. Válság alakulhat ki Görögországban is, ahol felborult a hagyományos pártberendezkedés: a Sziriza nyerte az EP-választást. Németországban semmi nem veszélyeztette az Angela Merkel vezette CDU győzelmét.

Az új magyar uniós képviselők

Fidesz:

Pelczné Gáll Ildikó
Szájer József
Tőkés László
Deutsch Tamás
Gyürk András
Gál Kinga
Schöpflin György
Erdős Norbert
Bocskor Andrea
Deli Andor
Kósa Ádám
Hölvényi György

Jobbik:

Morvai Krisztina
Balczó Zoltán 
Kovács Béla

MSZP:

Dr. Szanyi Tibor
Dr. Ujhelyi István

Demokratikus Koalíció

Molnár Csaba
Niedermüller Péter

Együtt-Pm

Jávor Benedek

LMP

Meszerics Tamás

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.