galéria megtekintése

2006-os zavargások: Szinte amnéziásak a megvádolt rendőri vezetők

10 komment


Fekete Gy. Attila

Kétéves tárgyalássorozat végén várhatóan ma hirdeti ki elsőfokú ítéletét a 2006-os őszi zavargásokkal összefüggésben elöljárói gondoskodás elmulasztásával és más bűncselekmények elkövetésével vádolt egykori rendőri vezetők perében a Fővárosi Törvényszék.

Akár bűnösnek mondja ki, akár felmenti a bíróság a 14, egykor magas beosztást betöltő rendőri vezetőt kilenc évvel Gyurcsány Ferenc 2006 szeptemberében kiszivárogtatott (az MSZP-frakció előtt zárt körben még májusban elmondott) őszödi beszédének hatására kirobbant zavargások után, borítékolható, hogy első fokon nem lesz jogerős a verdikt. Valaki bizonyosan megfellebbezi a döntést.

Ugyan az ügyészség 12 vádlottra „csak” felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, kettőre pénzbüntetést kért, viszont mindannyiuk esetében indítványozta, hogy

a bíróság előzetesen mentesítse őket a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

 

Ez azt jelenti, hogy egy esetleges elmarasztaló ítélet esetén jogilag legalább tiszta lappal folytathatják az életüket, mintha mi sem történt volna. „Csak” a több százezres, egy vádlott esetében kétmilliós bűnügyi költség terhelné a vádlottakat. Nem valószínű azonban, hogy a perben magukat következetesen ártatlannak való főrendőrök szó, azaz fellebbezés nélkül elfogadnának egy esetleges elmarasztaló döntést. Mint ahogy az sem, hogy az ügyészség tudomásul venne egy felmentő ítéletet. A másodfok tehát szinte borítékolható.

Szinte napra pontosan az őszödi beszéd kiszivárogtatásának hetedig évfordulóján kezdődött a per, amely főbb vádpontjai az MTV ostromával összefüggő rendőri intézkedésekhez kapcsolódnak. Ahhoz, hogy miért nem volt megfelelően felszerelve a támadások kezdetén oda vezényelt Baranya megyei század, amelynek tagjait valójában egy gyakorlatra rendelték fel aznap a fővárosba, és így csöppentek a Budapesten évtizedek óta nem tapasztalt utcai megmozdulások kellős közepébe.

Az MTV székházának ostroma 2006 őszén
Az MTV székházának ostroma 2006 őszén
Reviczky Zsolt

Az elsőrendű vádlott a zavargások kirobbanásakor az Interpol közgyűlésén külföldön tartózkodó Bene László volt országos rendőrfőkapitány. A többi vádlott: Gergényi Péter volt budapesti főkapitány és Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (ma Készenléti Rendőrség) parancsnoka, továbbá 11 alacsonyabb beosztású, az MTV ostroma idején különböző, a végrehajtó állományt közvetlen irányító parancsnoki beosztást betöltő főtiszt.

A vádpontok között szerepel, hogy a rendőri vezetők nem gondoskodtak az MTV épületének védelmére küldött rendőrök megfelelő felszereléséről. Emlékezetes, hogy a rendőrök pajzsai pillanatok alatt összetörtek, amikor a támadók kőzáport zúdítottak rájuk.

Azzal is vádolják őket: bár látták, hogy parancsaikat alárendeltjeik nem hajtották végre, ennek okáról nem kértek jelentést, más módon sem tájékozódtak, és nem gondoskodtak új helyszíni parancsnok kinevezéséről sem, aki a feladatot képes lett volna végrehajtani, illetve végrehajtatni. Mindezeken túl a vádpontok között olvasható, hogy – később, az utcai csatározások elmúltával – nem indítottak vizsgálatot amiatt, hogy az utcai összecsapásokban azonosító jel nélküli rendőrök is nagy számban vettek részt.

A perben a vádlottak (már aki hajlandó volt vallomást tenni közülük) nem mindig emlékeztek, hogy a kritikus pillanatokban ők éppen hol voltak, s arra sem, milyen döntéseket hoztak. Mintha amnéziás lett volna a történtek óta mindenki. Egyedül az ügyben tanúként meghallgatott Gyurcsány Ferenc volt az, aki majdnem mindenre emlékezett, és aki évek múltán is kiáll az akkori rendőri vezetés mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.