galéria megtekintése

Új aszfaltra hajtanak

0 komment

Vannak az ismert nevek, és vannak, akik kevesebbet szerepeltek a hírekben, pedig nem csak hazai versenypályákon értek el sikereket, miközben világbajnokokat is megvertek.

Technikai sporthoz illően szoros volt a verseny a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség idei tisztújító közgyűlésén, ahol titkos szavazáson Oláh Gyárfás 53 szavazatot kapott, és így négy vokssal előzte meg a korábbi elnököt, Benyó Miklóst. A 150 tagszervezetet tömörítő MNASZ nyilvántartásában ezer igazolt és ezer amatőr autó- és gokartversenyző szerepel. A februártól működő agilis elnök, a 37 éves Oláh Gyárfás több nyelvet beszélő közlekedésgépész, informatikai menedzser, sokszoros magyar gokartbajnok, aki az Euroring-beruházás szakmai vezetőjeként, a létesítmény üzemeltetőjeként vált ismertté az autósportban.

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke

Fotó: Murányi Gábor

Van miről mesélnie, hiszen több magyar siker is született az idén: elég azt említeni, hogy a WTCC-sorozat Yokohama egyéni világbajnokaként végzett Michelisz Norbert, Kiss Norbert pedig megnyerte a kamion­sportág legmagasabb szintű sorozatát, amit ugyan a Nemzetközi Autószövetség (FIA) kontinentálisként jegyez, de aki itt nyer, az világbajnoknak számít.

 

Az MNASZ-en belül hét ­autós szakágban versenyeznek sportolóink, az idei évad kiemelt bajnoka a két Norbi: a páros több tízezres rajongótábor előtt aratott hazai győzelmekkel is alaposan feldobta a Hungaroring hangulatát és látogatottságát.

A világsajtót bejárta a Rubens Barichellót verő Kancsár Ferenc sikere is, ő megnyerte a 2015-ös Gokart Európa- és Világkupát is.

Hazai autósport legnépesebb szakága a rali, melyben szintén születtek nemzetközi sikerek: a Botka–Szeles páros kategóriájában Európa-bajnok lett, míg a közép-európai országok (13 ország) nemzetközi zónabajnokságában az összes bajnoki serleget magyar versenyzők hozták el. A Bessenyey Zoltán–Papp György páros a 2WD, a Puskádi–Godor az R5, a Historic Rallye győztese pedig a Wirtmann Ferenc–Barna György páros lett. Autocross- és rally­cross-szakágunkban is sok tehetséges fiatal versenyez. A rally­cross Közép-Európa zónabajnoka a raliból átnyergelt Szíjj Zsolt lett a Super 1600-as kategóriában.

Kancsár Ferenc gokartbajnok, aki a világkupán a Forma–1-es menőket is megverte
Kancsár Ferenc gokartbajnok, aki a világkupán a Forma–1-es menőket is megverte
Bethlen Tamás

Összességében a közép-európai zónakupa-sorozatban induló közel harminc magyar induló közül 13-at bajnokként ünnepelhettek, míg hét versenyző második és tíz pedig harmadik helyezést ért el. A Nemzetek trófeájáért kiírt versenyben 13 ország versenyzői között a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség versenyzői a III. helyet érdemelték ki. Egyre több elismerést kapnak a magyar sportbírók, rendezők és rendezvények, az MNASZ feladata a sportág sportszakmai felügyelete és népszerűsítése, ebben közel 1200 sportbíró vesz részt, munkájukat a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) is elismerte azzal, hogy kitüntette a 30. Magyar Formula–1 Nagydíj sportbírói csapatát, amelyet a feltámasztott Mexikó GP-futam sporttechnikai szervezésére is felkértek.

Elég sűrű és immár végleges a 2016-os MNASZ-naptár, melyben hazai és külföldi futamok és helyszínek is szerepelnek. Ennek fényé­ben érdekes, hogy mennyire érintette a menetrendet a Hungaro­ring felújítása? Az elnök a felvetésre elmondta, hogy mivel a munkálatokat a téli szezonra szervezték, így az nem zavarja a hazai autós rendezvényeket. A megújult Hungaroringen sűrű lesz 2016: egyéves kihagyás után visszatér a Német Túra­autó-bajnokság egyik futama (DTM), megint jön a túra­autó-vb (WTCC) mezőnye, élen Michelisz Norberttel és ismét szurkolhatunk a kétszeres trónvédő Kiss Norbertnek a kamion Európa-bajnokság hazai futamán. Természetesen lesz Forma–1-es Magyar Nagydíj, Ferrari Challange-, Formula–3-verseny is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.