galéria megtekintése

Tragikus bukások és pezsgőben úszó dobogók

0 komment


Boros Jenő

Látványos pillanatok, izgalmas fotók, érdekes hátterek a pilóták és gépek viadalairól, amelyeken idén is voltak tragikus bukások és pezsgőben úszó dobogók, amelyekre egyre többször álltak fel magyar autó- és motorversenyzők.

Új kezdeményezéssel mutatkozik be az Autósport és Formula kiadó, amely a hazai motorsportélet szak-értőinek bevonásával összeállította az év ötven legjobb magyar versenyzőjének rangsorát. A listát nem meglepő módon Michelisz Norbert, a WTCC fenegyereke vezeti, második Kiss Norbert kétszeres Truck ­Európa-bajnok, de érdemes alaposabban átfutni a felsorolást, mert nem kizárt, hogy az is szerepel rajta, aki átveheti majd a Honda gyári csapata felé tartó kiválóság helyét a nevelőegyesületnél, a Zengő Motorsportnál.

Landolás előtt a Honda
Landolás előtt a Honda
Forrás: Autósport és Formula

Gellérfi Gergő és Bethlen Tamás munkája, az Autósport 2015 című kötet, amelynek segítségével a hazai és a világ legfontosabb versenyszériáinak eseményeit is újraélhetik az érdeklődők. Legyen szó WTCC-ről, DTM-ről, Indycarról vagy Dakarról, esetleg a hazai gyorsasági, rali- és egyéb sorozatokról, a szerzők az összes lényeges mozzanatot felidézik, sőt nem feledkeznek meg a fénypontok mellett a legnagyobb bukásokról és az évad halálos áldozatairól sem.

 

Nem kevésbé érdekes, de csak magyar versenyzőkről szól a ­Rallye 2015 című könyv, amelyben az évad futamai és bajnokai mellett a műfaj klasszikusai mesélnek. A műfaj kiváló fotósa, Szabó-Jilek Ádám és csapata nemcsak látványos képekkel szolgál, hanem legendákat is megszólaltat. Többek között a bajnokokat, a ralit elhagyókat, a visszatérőket, valamint a veteránokat.

A Ladával is sikeres pilótából lett Magyarország első ralimenedzsere, majd első csapattulajdonosa: a Nagy Kokóként ismert Kovács László arról mesél, hogy fél évszázada hogyan kezdte pályafutását, hogyan lettek barátokból kemény riválisok Ferjáncz Attilával, akivel olykor egy csapatban jéghokiztak a Volán SC színeiben. Egy családi tragédia – édesapja halála – után a következő futamon úgy érezte, hogy abba kell hagynia a versenyzést. Nagy Kokó pilótaként kiszállt, de nem hagyta ott a ralit, ő lett a sportág első magyar csapatkapitánya és menedzsere, méghozzá a legendás és többszörös magyar bajnok, Ranga László Lancia Delta flottájában, amelyben még a tréningautónak is MHB betűs szponzorrendszáma volt.

Keszthelyi Vivien Suzukijának szaltója a Salzburgringen
Keszthelyi Vivien Suzuki Swiftjének szaltója a Salzburgringen
Forrás: Autósport és Formula

Az idei könyvtermés újdonsága Mészáros Sándor és Bethlen Tamás Száguldás és cirkusz című sorozatának harmadik darabja, amely összefoglalja a Forma–1-es évad történéseit. Noha Lewis Hamilton és a Mercedes fölénye a tavalyinál is nagyobb volt, azért volt miről beszélni: Vettel vörösbe öltözött, miközben a legendás Honda-motorok még messze voltak attól, hogy régi, világbajnoki dicsőségüket idézzék, az ifjabb Verstappen pedig bebizonyította, hogy 17 éves pilótának is van keresnivalója a szériában. Komoly témát szolgáltatott Nico Rosberg váratlan hanyatlása és év végi feltámadása, a rapszodikussá váló Red Bull–Renault házasság, a Lotus-válság, ­Jules Bianchi halála, a XXX. Magyar Nagydíj és az új amerikai próbálkozás, a Haas F1 Team, amely már a következő évadra fókuszál.

A ralikrosszbajnok Peter Solberg
A ralikrosszbajnok Peter Solberg
Forrás: Autósport és Formula

A Száguldás és cirkusz című kötet ennek az emlékezetes szezonnak a legszebb pillanatait eleveníti fel, az élmények felidézésében a sportág legjobb fotósai segítenek. Az előszót Paul Hembery, a Forma–1-es gumiabroncsokról gondoskodó Pirelli sportigazgatója írta, miközben felidézte Magyarországhoz kötődő emlékeit, illetve azt is, hogy a milánói székhelyű gumigyártónál is izgatottan várják a Hunga­roring újraaszfaltozásának eredményét. A pályarekonstrukció minden csapatnak okoz majd meglepetéseket, és nem csak az abroncsválasztás miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.