galéria megtekintése

Ennyiért kormányoznak

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 11. számában
jelent meg.


Boros Jenő
Népszabadság

Mi hajt jobban, a benzin vagy a pénz? Mindkettőre nagy szükség van, ha valaki komoly csapatot akar építeni. A lelkesedés nem elég, mert az autósportban már a rajthoz álláshoz is rengeteg pénz kell. Hát még a pontszerzéshez.

Legendák keringenek az autóversenyzők jövedelméről, s valóban, a sztárpilóták havonta több millió eurót kapnak. Csakhogy kemény munka és kiugró tehetség kell ahhoz, hogy valaki bejusson egy élcsapatba.

Azonkívül persze rengeteg pénz: még a világbajnok Lewis Hamilton is „pénzes pilótaként” kezdte, ahogy a legtöbb Forma–1-es versenyző. Mert hiába jut el valaki üstökösként a gokartból a GT és a Formula-autók világába, ha nincs mögötte szponzor, hátrakerül a sorban.

Ha egy csapat több azonos tehetségű pilótából válogathat – márpedig mindig válogathat –, akkor nyilván azt választja, aki jelentős szponzorokat vagy/és saját tőkét hoz. Ha azonos kondíciókkal rendelkezőkből több is van, akkor jönnek a piaci szempontok. Nem véletlenül választották a túraautó-világbajnok Citroën- (WTCC) csapat negyedik pilótájának Ma Qing Huatot, hiszen Kína a legfontosabb piaca a francia autómárkának.

 

Az autóverseny egykor a gyártók „száguldó laboratóriuma” volt, márkák vetélkedése. Napjainkban már csak motorszállítóként szerepel a Mercedes és a Renault, az egyetlen klasszikus autómárka a Ferrari, mely komplett autót is épít ezen a néven.

Ötven évvel korábbi és egy mai Mercedes-versenykormány: a jobb oldali a világbajnok Hamiltoné
Ötven évvel korábbi és egy mai Mercedes-versenykormány: a jobb oldali a világbajnok Hamiltoné
Daimler

A kezdetekkor, a Forma–1 1950-es indulásakor még gyengén fizetett pilóták és szó szerint egyszínű csapatok uralkodtak: a franciák autója egységesen kék volt, a briteké zöld, az olaszoké vörös, a németeké ezüst, a később érkező japánoké fehér.

Miután egyre több független csapat állt rajthoz, és az autógyártók már nem pénzelték a sportágat, új támogatók után kellett nézni. Colin Chapman, a Lotus legendás tervezője ragasztott először idegen matricát versenyautóra: a Gold Leaf felirat még alig látszott a klasszikus zöldben, de Emerson Fittipaldi autóján már a John Player Special cigaretta fekete-arany dekorációja dominált.

A dohányreklámok száműzése után maradtak a kenőanyagok, az abroncsmárkák és jöttek a bankok, a telekommunikációs társaságok, az energiaitalok.

A sportág gazdasági ügyeiben tájékozott Christian Sylt szerint a Red Bull 196 millió fontot (77 milliárd forintot) költött a 2014-es autók építésére és a 675 fős csapat működtetésére, ebből 83 millió font (33 milliárd forint) jutott fejlesztésre, 62 millió font (24 milliárd forint) pedig bérekre. Összehasonlításul: a csődbe jutott Caterham költségvetése 42 millió font (16,5 milliárd forint) volt.

A spanyol Autalia Businessport listája szerint tavaly Fernando Alonso, Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel egyaránt 22 millió eurót (6,7 milliárd forint) keresett, Lewis Hamilton 20 millióval (6,1 milliárd forint) futott be negyediknek. A versenymérnökök évi 110 ezer eurót (34 millió forint), a fejlesztési igazgatók 80 ezer eurót (24,5 millió forint), a telemetriai elemző 70 ezer eurót (21 millió forint), a vezető szerelő 50 ezer eurót (15 millió forint) keres. A csapat utazásait szervező alkalmazott, illetve a motorhomeokat vezető kamionsofőrök 45 ezer eurót (13,7 millió forint), az asszisztensek 24 ezer eurót (7,3 millió forint) kapnak.

Bár tavaly nem remekelt, de azért jól keresett Sebastian Vettel, így nemcsak a Ferrari-csapatban, hanem a háromszáz leggazdagabb svájci lakos listáján is együtt szerepel Kimi Räikkönennel. A Bilanz című lap összeállítása szerint Vettel és Räikkönen bankszámláján 83–125 millió euró (25–38 milliárd forint) közötti összeg lehet. A sportág porondmestere, Bernie Ecclestone vagyonát a Bilanz 2,5 milliárd euróra (766 milliárd forint) taksálja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.