galéria megtekintése

Szolidaritás a NATO-tól

Brüsszel

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 05. számában
jelent meg.


Zalán Eszter
Népszabadság

Szolidaritásukat fejezték ki a NATO-szövetségesek kedden Brüsszelben Lengyelországgal, amely az észak-atlanti szerződés negyedik cikke alapján kérte a tanácskozást. A negyedik cikk szerint bármelyik tagállam kérheti a tanácskozást, ha a szövetség bármely tagja fenyegetve érzi magát.

Eddig mindössze háromszor tartottak ilyen tanácskozást a NATO történetében, mind a hármat Törökország kérte az iraki, illetve a szíriai konfliktus miatt, és az atlanti szövetség végül légvédelmi Patriot-rakétákkal támogatta meg Ankarát.

Most azonban nem született döntés ilyen egyértelmű katonai lépésről. A találkozó utáni közlemény szerint folytatják a krízis szövetségre gyakorolt hatásának elemzését. A tanácskozáson részt vevők nem kívánták részletezni, hogy ez milyen műveleteket jelent konkrétan.

 

Csak annyit árultak el, hogy mindez „szoros figyelemmel követést” jelent, beleértve katonai jellegű intézkedéseket is. A tanácskozáson részt vevők szerint Lengyelország nem ment bele konkrétan, milyen fenyegetést észlel, és azt sem,milyen lépést, illetve támogatást kér.

Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető (balra) és Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes Kijevben
Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető (balra) és Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes Kijevben
Alekszander Prokopenko / Reuters

Moszkva elfogadta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkárának meghívását, és a NATO-nagykövetek szerdán orosz kollégájukkal is találkoznak Brüsszelben. Ez is inkább gesztusjellegű, hiszen az álláspontok ismertek. A háttérben mozgó diplomaták ugyanakkor fontosnak tartották hangsúlyozni: a találkozó azt jelenti, hogy a NATO nyitott a párbeszédre, és ezt Oroszország is elismeri.

A NATO-nagykövetek szerdán Ukrajnával és az Európai Unió tagállamainak kül- és biztonságpolitikával foglalkozó diplomatáival is találkoznak. A NATO-külügyminiszteri találkozót egyelőre senki sem erőlteti.

A visegrádi négyek miniszterelnökei közben nyilatkozatot adtak ki kedden, amelyben elítélik Ukrajna területi épségének és szuverenitásának megsértését, hozzátéve, hogy a katonai műveletek „veszélyes helyzetet teremtenek Európában”.

Az Orbán Viktor magyar kormányfő nevében is kiadott közleményben leszögezik: „A Cseh Köztársaságot, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát megdöbbenti, hogy a huszonegyedik századi Európában olyan katonai intervenció szemtanúi lehetnek, amely saját 1956-os, 1968-as és 1981-es tapasztalataikra emlékezteti őket”. Továbbá felszólítják Oroszországot, tartsa tiszteletben a nemzetközi jogi kötelezettségeit.

Fellélegeztek a piacok Putyinra

Hatalmas megkönnyebbüléssel fogadták a piacok az ukrán–orosz konfliktus enyhülését: a moszkvai tőzsde indexe, a Micex a hétfői brutális 11 százalékos veszteségéből kedden 5,3 százalékot már ledolgozott. A Sberbank 7,5, a Gazprom árfolyama 9 százalékkal erősödött. Ragyogó üzletet csinálhattak tehát azok, akik a menekülő befektetőktől olcsón megvették részvényeiket. A hétfőn a dollárral szemben történelmi mélypontra gyengült rubel is erőre kapott, kétszázalékos pluszt könyvelhetett el, s ezzel már vissza is tért a konfliktus elmérgesedése előtti szintjére. Ebben a központi bank – átmenetinek szánt – rendkívüli, 150 bázispontos hétfői kamatemelése és a rubel védelmében a piacra „szórt” mintegy tízmilliárd dollár is megtette hatását.

Ukrajnában szintén oldódott a feszültség: a hrivnya öt százalékkal erősödött hétfőhöz képest, az irányadó tízéves államkötvény hozama 10,3-ról tíz százalékra mérséklődött. Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy kedden a katonai erő alkalmazását a jelenlegi helyzetben indokolatlannak ítélte, nyugtatóan hatott a devizapiacokra is.

A feltörekvő országok devizái erősödtek, az euróárfolyam a 314-esről a 311 forintos szintig csúszott vissza. A BUX is gyakorlatilag ledolgozta hétfői, 3,55 százalékos veszteségét, míg a vezető nyugat-európai indexek 1,7-2,5 százalékot erősödtek. (K. B.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.