galéria megtekintése

Zsarolás

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 29. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Kezdjük azzal, mi az, ami elegáns? Elegáns volt például II. Erzsébet angol királynő, amikor a skóciai függetlenségi népszavazás előestéjén azt üzente skót alattvalóinak, „gondolják meg alaposan”, hová teszik azt a bizonyos X-et. Nem mondta – nem is mondhatta –, hogy szavazzanak az Egyesült Királyság egyben maradására, de mindenki értett a szóból. Az ország államfője ugyanis ab ovo nem lehetett érdekelt abban, hogy az egyik országrész kiváljék.

És mi az, ami nem elegáns? Egy nagyon magas rangú magyar kormánytisztviselőnek kimondani azt, amit egyébként mindenki tud: a javak elosztásánál a fideszes önkormányzatok előnyt élveznek a más színezetűekkel szemben. Tállai államtitkár, a nemzetgazdasági minisztérium második embere – mit szépítsük – arra tett kísérletet pár napja, hogy az uniós pénzek leosztásával zsarolja meg Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakóit, akik hamarosan önkormányzatokat választanak. „Az, hogy egy adott megye hogyan fog részesülni a 2014–2020-as uniós támogatásokból, nagyban függ attól, hogy milyen politikai összetételű lesz, kik fogják vezetni a megyét” – mondta. A nagyobb nyomaték kedvéért hozzáfűzte, „az a megyei önkormányzat tudja elérni a céljait, amelyik képes együttműködni a Fidesz–KDNP-kormánnyal”.

Tapasztalom, hogy a Tállai-filozófia ragályos. Már kistelepülési fideszes polgármesterek is azzal riogatják a helybélieket, hogy ha nem a Fideszre szavaznak, a község elesik a fejlesztési pénzektől.

 

Az ilyesmi nemhogy nem elegáns: egyenesen arcátlan. Az uniós támogatásokat Brüsszelben nem a Fidesznek, hanem Magyarországnak szavazták meg. Magyar politikusoknak semmi néven nevezendő joguk nincs ahhoz, hogy a pénzosztást párthovatartozáshoz kössék, és pénzzel toborozzanak kollaboránsokat. A „Fidesz–KDNP-kormánnyal való együttműködés” verbális sztaniolba csomagolt igénye tudniillik nem más.

Tállai éppenséggel azt is mondhatta volna, legyetek jóban Lázár Jánossal, különben az uniós pályázati pénzek fölött immár korlátlan hatalommal rendelkező miniszterelnökség olyan pályázatot ír és „kodifikál” helyettetek, amit Brüsszelből nyomban visszadobnak.

Egyszóval a büntetés máris kilátásba helyeztetett azoknak, akik „rosszul” szavaznak. Elsősorban a fővárosnak, aztán jó néhány megyének, megyeszékhelynek. Kíváncsivá tesz, hogy Brüsszelben mindehhez mit szólnak. Legalábbis meghökkennek. Ott ugyanis olyat még nem hallottak, hogy regnáló kormányok a szó szoros értelmében rátelepedjenek a fejlesztési pénzekre; még kevésbé, hogy a politikai hűség legyen a mércéje annak, ki kap és ki nem kap az uniós alapokból. Tesznek valamit ellene? Tehetnek egyáltalán? Mindenesetre a magyar kormány gyászos bizonyítványa egészen bizonyosan nem javul.

Nekünk állítólag szabadságharcos kormányunk van. Annyira szabadságharcos, hogy az önkormányzatoktól a maradék szabadságukat is el akarja venni, ha nem az ő kedve szerint táncolnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.