galéria megtekintése

Zsarnokvizit

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Ironikus, néha gúnyos hangnemben írnak a kollégák a türkmén elnök látogatásáról. Azt hihetnénk, hogy valami vidám dologról van szó. A világ egyik szénhidrogénben leggazdagabb állama a sivatagi volt szovjetköztársaság, amelynek zöld zászlaját két napig láthatták a budapestiek.

Értem én. Miért zavarná most éppen a NER-t, hogy a türkmén nyelvben az ellenzéki szinonimája a börtönlakó?

Az államról ezen kívül csupán annyi derült ki, amit a hatalom láttatni akar magáról. Gigantikus építkezések, a világ első (vagy második, esetleg harmadik) legmagasabb zászlórúdja, aranyszobrok és hasonlók ékesítik Asgabat fővárost, ahol szélesek az utak, elegánsak az autók.

 

A beszámolók fontos eleme, hogy a jelenlegi elnök eltávolította elődje aranyozott óriásszobrát, visszaállította a hónapok korábbi nevét (a volt államfő mamája és maga az elnök is kapott egy-egy hónapot), és az előd alapművét már csak heti egy órában tanulmányozzák az iskolákban.

Meghitt baráti viszony
Meghitt baráti viszony
Koszticsák Szilárd / MTI

A hazánkat felkereső politikus újra engedélyezte a könyvtárak működését, valamint a felsőbb iskolákat, s feloldotta a cirkuszművészetet sújtó tilalmat. Szinte liberális, de mindenképpen progresszív férfi járt itt.

Gurbanguly Berdimuhamedovot a türkmének már kétszer megválasztották elnökké, legutóbb 97 százalékos többséget vert rá ellenfeleire. Szóval népszerű ember, aki populáris hobbikat űz: lóversenyeken indul, autóversenyző és popzenész egy személyben. Ezek a hivatalos információk.

Az előző elnök, aki magát a türkmének fejének, türkmenbasinak nevezte, a külföldi sajtóban az excentrikus jelzőt kapta. Egykori fogászát, mai utódját bizarr figuraként jellemzik. A különböző nemzetközi jelentésekből, ellenzéki szövegekből azonban az derül ki, hogy a zsarnokság zsarnokság maradt.

Ez nem zavarja a vastagbőrű politikusokat, akik korábban elzarándokoltak hozzá, mint Gyurcsány Ferenc és mások. Földgázt akartak, fittyet hányva arra, kitől is veszik azt. A gázgazdagság elég ok arra, hogy a demokráciaskálán kicsit jobb helyen álló államok legitimálják a hasonló politikai rendszereket. Értem én. Miért zavarná most éppen a NER-t, hogy a türkmén nyelvben az ellenzéki szinonimája a börtönlakó? Hogy ez az állam csak egy fokozattal enyhébb diktatúra, mint Észak-Korea?

A NER univerzumában a szabad sajtó hiánya bevett dolog, ahogy a többi szabadság is csak a kormány által megszabott keretek között javasolt. Ezért nem csodálkozunk, hogy a keleti nyitás jegyében újabb diktátorral erősödött Orbán Viktor fanklubja.

A vendéglátók főleg a gazdasági kapcsolatokról szóltak, de a vendég megmondta: politikai szempontból a két ország álláspontja sok tekintetben egyezik, ugyanis mindketten fontosnak tartják a stabilitást és a biztonságot. Diktátornyelven a biztonság azt jelenti, hogy ne szóljanak bele ügyeibe külső kritikusok, ne emlékeztessék humanista normákra.

A stabilitás pedig a rezsim elkötelezettségét jelzi arra, hogy nem lazít, nem enged semmiféle szabadságkövetelésnek. Tiszteletet a türkméneknek! – üzente a vendég, s vendéglátója egyetértően mosolygott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.