galéria megtekintése

Zoli vár

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 06. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Kedves levélíró! Leveledet megkaptuk, köszönjük. A beérkező kérelmek feldolgozása folyamatosan zajlik, kollégáink válaszolni fognak, addig türelmedet kérjük. Kingdom of Hegyalja.”

Még péntek délután is mindössze ezt az automatikus választ kapta Zoli, amikor azt firtatta levélben, hogy most akkor mi lesz a 2014-es fiaskó után újra elmaradó Hegyalja fesztiválra megváltott jegyekkel, bérletekkel, illetve hogyan is áll a koncertek áthelyezése. Ettől az automatikus választól Zoli egyáltalán nem boldog.

Nem is azért, mert kiveri a víz a megúszásszagú automatikus üzenetektől – ezt még valahogy lenyelné, hiszen azt tényleg kevéssé látja életszerűnek, hogy valahol a Királyság ódon adminisztrációs termeinek valamelyikében 0–24-ben ott ül egy királysági alkalmazott egy halkan zümmögő számítógép előtt, és csak arra vár, hogy megírhassa végre Zolinak, hogyan történik majd a kárpótlás. Nem, erre tényleg nem számít Zoli – van őbenne belátás erre nézvést.

Nyilván sokan kérdezik ugyanezt, és mivel neki állítólag jó a fantáziája, talán még maga elé is tudja képzelni, ahogy zajlik „a kérelmek feldolgozása” nagy ütemben. Hanem amitől a cukra mégiscsak fölmegy rendesen, hogy a maga részéről úgy tervezte, kevesebb mint két hét múlva már ott vereti a haverjaival Tokaj-Rakamazban, ahogy 2013-ig már jó sok éven át minden nyáron, és akkor most jön ez a hír, és Zoli joggal érzi úgy, hogy valaki óriásit döngetett a nullás lisztbe. Ráadásul már nem nagyon van idő kiszaladni a sarki kisközértbe újért.

 

Hogy egészen pontosan ki bánt el Zolival, a szervezők vagy a helyi önkormányzat, azt egyrészt nehezen tudná eldönteni, mert természetesen mindkét fél a másikra mutogat.Mondjuk az, hogy míg a szervezői oldal, a korábban külföldi sportrendezvényekre és fesztiválokra magyar munkaerőt közvetítő CEUR viselt dolgaival már találkozott Zoli – az ígértnél kevesebb pénzért több elvárt munka, megalázó körülmények, ilyesmi –, Rakamazzal kapcsolatban se egy jófajta panama, se valami helyre kis vérvád hírét nem tudja magában felidézni.

Mindez tehát inkább a súlyos bénázás gyanújába keveri a Kingdom of Hegyaljásokat. Másrészt meg az van, hogy még ha tudhatná, sem kellene hogy különösebben érdekelje őt, ki járt el a vártnál kevesebb körültekintéssel a fesztivál kapcsán. Egész egyszerűen azért mindegy ez az ő szempontjából, mert ebben a képletben, hahó, őt úgy hívják: vendég. Legföljebb, csúnyábban: fogyasztó.

Ugyanolyan fogyasztó, mint azok az egyetemisták, akik hónapokig gyűjtögettek arra, hogy öt napig Tokajban csápoljanak a koncerteken, megnézzék a környéket, vagy, mint ők, Zoliék egyszerűen csak feloldódjanak a major fesztiváloknál jóval mérsékeltebb árfekvésű Hegyalja közösségteremtő erejében. Mert van neki. Volt neki. Úgyhogy Zoli most várja, hogy valaki írjon neki valami okosat a palotából, és közben arra gondol, hogy egy ilyen királyságot egy csapat óvodás is fél perc alatt megpuccsolna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.