galéria megtekintése

Zavaros identitás

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 05. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Akkor most már ezt is kipipálhatjuk: a jelek szerint beköszöntött a kampánynak az a szakasza, amelyben a Fidesz–KDNP az állampolgárok alantas ösztöneit szokta megpróbálni felpiszkálni.

Láttunk már ilyet: az első kormányzásuk alatt Terry Black előadóművészben – a transzszexuális Rácz Károlyban – vélték megtalálni azt a dobbantót, amelyről nekilendülve világossá tették, mit is értenek ők keresztény értékek alatt.

Terry Black – tán még vannak, akik nem felejtették el – pár hónappal a 2002-es választás előtt jutott el odáig, hogy minden illetékes hivatal kimondta róla, érzelmileg és körülményeit tekintve is alkalmas a gyermeknevelésre; közben pedig azt a rászoruló kisfiút is megtalálta, akit szülei készek voltak örökbe adni neki.

 

A happy endnek mindössze egy akadálya volt: Harrach Péter, aki mint életvitelszerűen kereszténydemokrata és akkor épp szociális miniszter kötelességének érezte, hogy Terry Blacket „nemi identitászavarral küszködő embernek” titulálja, és legott vizsgálatot kezdeményezzen a tárgyban, jogszerűen nevelheti-e a mélyszegénységből kimentett csecsemőt.

Demonstráció a Parlamenttel szemben
Demonstráció a Parlamenttel szemben
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az azóta eltelt tizenkét évben persze bebizonyosodott, hogy Rácz Károly nemcsak egy, de két gyereket is tisztességesen fel tud nevelni, és mióta Harrach Péternek az ügybe nincs beleszólása, az előadóművész nemi identitása is láthatóan hidegen hagyja a nagyérdeműt.

Viszont most megint választás közeleg, ideje hát előrántani a „veszélyben a hagyományos család” ordas hazugságát. És ki más lenne alkalmasabb a veszély megszemélyesítésére, mint a főellenség maga: így válhat a kormánylapban címlapsztori abból, ha Gyurcsány Ferenc egy zártkörű beszélgetésen, hallgatói kérdésre elismeri, hogy– miként azt pártja már korábban bejelentette – a következő ciklusban kezdeményezni fogják az egynemű párok házasságának engedélyezését, s ami ezt megkülönbözteti a bejegyzett élettársi kapcsolattól: azt is, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe.

Amit kétségkívül szépen föl lehet habosítani, lehet a kérdésben mély törésvonalakat vélelmezni az Összefogáson belül, lehet a keresztény értékek romlásán búsongani, sőt lehet sandán célozgatni is rogyásig, de a lényeg mégiscsak az, hogy a kétharmad és sajtója már megint fordítva ül a lovon.

Itt a legkevésbé sem arról van szó, hogy baloldali–liberális választási koalíció támadna valamiféle bevett nemzeti értéket.

Ellenkezőleg: a kétharmad lőtte hátba a korábbi status quót, és annak ellenére, hogy az egynemű párok államilag elismert együttélése, illetve családi jogaik folyamatos bővülése semmiféle társadalmi felzúdulást, sőt vitát nem generált, puccsszerűen alkotmányba írta a maga kirekesztő családeszményét. Az alaptörvénynek, majd negyedik módosításának betudhatóan ma Magyarországon csak a házasságban élő férfi és nő közössége minősül családnak, legyen szó hivatalos szónoklatról vagy éppen adózásról.

Ami ezen kívül van, az pedig egyszerűen nincs – vagy ha mégis van, hát legalább ne mutassa magát. Örüljön, ha meghúzódhat a félárnyékban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.