galéria megtekintése

Zárva tart

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 18. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

„Ki nem ugrál, büdös feröeri!” – skandálhatta volna az artikulációs nehézségekkel (is) küzdő kemény mag a magyar válogatott újabb, természetesen sorsdöntő mérkőzésén a Groupama Arénában. Hogy a közismert, „feröeri cigányok” kezdetű rigmust már ne is említsük. Ezektől a valószínűtlen jelenetektől kímélte meg az európai sportéletet az UEFA, amikor úgy döntött: a magyar szurkolók nem mehetnek be az október 8-i összecsapásra.

A büntetés oka: a Románia elleni Eb-selejtezőn rasszista bekiabálásokat dokumentáltak a Football Against Racism in Europe megfigyelői. Három rövid videofelvételt csatoltak: az egyiken büdös románozás, a másik kettőn cigányozás hallatszik. Taszító. Hogy hányan kiabálták, azonban kivehetetlen. Ahogyan az is, az MLSZ miért nem próbálja – a lelátón történteket rögzítő kamerák, illetve a névre és helyre szóló jegyek adatainak segítségével – azonosítani az elfogadhatatlanul viselkedőket, kitiltani őket, rájuk terhelni a pénzbüntetést.

Legalábbis akkor, ha igaz, amit a szövetség idilli állapotokat sugalló közleménye állít: „Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot.”

 

Az UEFA szigora is érthetetlen. Ha minden indulatot eleve ki akar zárni, akkor nemcsak a selejtező csoportokat, hanem a részt vevő kevert nemzetiségű csapatok összeállítását is ki kell sorsolnia. Igaz, akkor minden meccset zárt kapuk mögött rendezhetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.