galéria megtekintése

Zárás után

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Tegnap Magyarországon félezer ember elveszítette a munkáját a Tescónál. Nem azért kerülnek az utcára, mert rosszul tették a dolgukat. Nem is azért, mert a cégük, a Tesco tesz így. Éppen ellenkezőleg.

Azért kell menniük, mert a Tesco jobban teljesít. Sokkal jobban, mint az állampárt által nemzeti nagytőkéssé nyilvánított, „hazainak” mondott kereskedők. Ahogy a multiké általában, úgy a Tesco tevékenysége is többé-kevésbé átlátható.

Ezek a cégek a beszállítóiktól számlára vásárolnak, munkabért nem zsebbe, hanem legálisan fizetnek – jelentősen többet, mint az ágazati átlag –, és ennek ellenére is van képük nyereségesek lenni, vagy a veszteségeik ellenére is beruházni a magyar piacon. Ezt nem az egykori adókedvezmények vagy az anyacég tőkeereje miatt érik el, hanem azzal, hogy hatékonyan működnek, és arra is odafigyelnek, hogy a vezetőik szolgálati idejük alatt ne lopják el még a küszöböt is.

 

Más szóval nemcsak a kormány ágazatbeli haverjait kényszerítik holmi versenyre, ám puszta létükkel is cáfolják az orbáni állam működési logikáját. Magától értetődő hát, hogy a kormánypárt büntetőtörvényeivel ott nehezíti működésüket, ahol csak tudja. Láthatólag az „egymillió munkahely” beígérőjét zavarja legkevésbé, hogy a magánháborúi miatt hány ember kerül az út szélére.

A Tesco, amíg tudott, alkalmazkodott a magyar politikusok agymenéséhez. Most ennek vége, el kell engednie sok száz munkavállalója kezét. Nekik sovány vigasz lesz, hogy rosszkor voltak jó helyen. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.