galéria megtekintése

Yes, para!

0 komment


Őri B. Péter

A világért sem szeretném megbántani ­Ivánkay Máriát, de ha feltenném a kérdést: milyen sportágban szerzett hírnevet Magyarországnak, nagyon kevesen válaszolnának helyesen. Pedig az idén 82 éves hölgy szerepel a különlegesen elismert versenyzők listáján, ugyanis a Nemzet Sportolója. Tizenketten tagjai a híres társaságnak, 2004-ben Gyurcsány Ferenc, még mint sportminiszter adta át először a díjat, többek között a nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszezőnek. Akkoriban sokan gondolták: álságos, hogy Ivánkay bekerült a nemzet nagyjai közé, sokkal többet használt volna a fogyatékkal élőknek, ha például a közhivatalokat akadálymentesítették volna.

Több mint tíz esztendő telt el: a helyzet nem sokat javult, még mindig nagyon kevés helyen található segítő rámpa, de az biztos: mától olyan sportolók kerülnek majd a középpontba, akikről a hétköznapokon keveset hallani, olvasni. A világ paralimpikonjai – a siketek nem tartoznak közéjük, nekik külön játékokat szerveznek – tizenötödik alkalommal vetélkednek, a helyszín ugyanúgy Rio de Janeiro, mint a néhány hete befejeződő nyári olimpiának. Hamisnak tetsző hangokat most is hallunk majd: fantasztikus, megérdemelte, micsoda akaraterő; ám ahogy kialszik a láng, a hozsannázást sajnálkozás váltja fel: szegény, nézz oda, hogy lehet így élni... És kész.

Hogy lehet? Kérdezzék csak meg a para­sportolókat. Nem siránkoznak, Cyrano módjára magukat is kigúnyolják, ha kell, s edzenek, készülnek. Akárhogy is fáj, akármilyen nehéz is.

 

Négyévente ünnepnapokat jelent számukra a paralimpia, amely külsőségeiben hasonló az igazi nyári játékokhoz. Ugyanaz a helyszín, ugyanazokban az épületekben laknak a sportolók, ugyanazokon a pályákon, csarnokokban versenyeznek, és sajnos még az ő esetükben sem lehet megkerülni a doppingkérdést. Amit viszont nem mert – nem akart (?) – megtenni a NOB, azt megtette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság: a teljes orosz küldöttséget kizárta a versenyből. Mondhatják: hova jutott a világ, a fogyatékkal élők is tiltott szerekhez nyúlnak! Igen, ma már itt is oly nagy a konkurencia, a harc, hogy sokan teljesítményfokozókat szednek. Ám ennél is gyakrabban tisztátalan a helyzet a versenyzők sérültségi fokozatainak megállapításánál: többen – finoman szólva – trükköznek, hogy olyan kategóriában szerepelhessenek, amelyben könnyebben érhetnek el jobb eredményt.

A helyezésekért szintén jár jutalom, bár nem lennénk Magyarországon, ha nem lett volna ebből is politikai kérdés. A ma kezdődő játékok érmesei feleannyi pénzt – kevesebbet, mint London után – kapnak, mint ­augusztus hősei, s emiatt is megjelentek a politikai nyilatkozatok. Pedig ez nehéz kérdés, hiszen sokszor emberfeletti az a produktum, amit a fogyatékkal élők bemutatnak, ugyanakkor álságos lenne egy napon említeni az ép sportolókéval. Abszolút értelemben. Ám nem is szabad összehasonlítani, inkább lengessünk kalapot azok előtt, akik kisebb-nagyobb testi fogyatékosságuk ellenére sportolnak, ily módon bizonyítva: nem csak ép testben lehet ép lélek.Amit viszont nem mert – nem akart (?) – megtenni a NOB, azt megtette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.